Джон Малкович: За технобохема черното кожено яке е скука

В сърцето на Париж в бутика шоурум на румънката Лилиана Ферри беше изложена новата модна колекция на актьора

Лилия Илиева 12 August 2015

Малкович създаде марката си за мъжка мода Technobohemian през 2009 г. Първата му колекция носеше името Uncle Kimono. За разлика от всички останали звезди от шоубизнеса, които само дават имената си на колекции, наподобяващи собствения им стил, брилянтният актьор създава своите от – до. На снимачната площадка (в момента играе в два филма – Dominion и Deep Water Horizon) носи със себе си цветни моливи и когато има вдъхновение, рисува. „Правенето на скиците не ми е никакъв проблем. Ако имам два цели дни, ще надраскам модели за 10 години“, обяснява той.

Можете да го срещнете на световното изложение на тъкани в Париж между професионалистите, занимаващи се с мода, да избира и купува материи в близост до Прато, до Флоренция и до езерото Комо. Деним внася от Япония. Работи с екип от италиански майстори, самите дрехи се изработват във фабриката Bianconi в Италия. Малкович одобрява моделите, преди да бъдат изпратени в магазините.

Учил е костюмен дизайн, работил е с дизайнери на костюми в киното и в театъра за проекти, които продуцира сам, дефилирал е като модел за Yohji Yamamoto, Prada, Armani и Comme des Garçоns и е режисирал късометражни филми за своята близка приятелка, модната дизайнерка Bella Freud. Разказва:

„Винаги съм култивирал своя интерес към модата и винаги съм я обичал. Харесвам дизайна, детайлите и за мен това е различна форма за себеизразяване. Стилът е нещо много важно и се опитвам да го предам в моите творения. Стремя се да правя ексклузивни характерни модели. Понякога се вдъхновявам от киното, понякога – от хората по улицата. Има много силна връзка между работата на дизайнера и на актьора, който приема различни роли всеки път, за да трансформира сам себе си. Обичам да преживявам трансформацията дори докато създавам дизайн на облекла.“

Първоначално прави дрехи за избран кръг приятели, сред които Джони Деп, Спайк Джоунс и Хавиер Бардем, но по-късно започва да продава.

Някои модели са инспирирани от Средновековието, други – от Густав Климт, чиято роля играе в едноименния филм през 2006 г. Правил е палто, посветено на Марта Стюарт, палто, наподобяващо дреха на пазач на дивеч в Шотландия през ХIХ век, сако в стила на бившия югославски диктатор Тито.

„Не се стремя да създавам нещо супер модерно – обяснява, – търся индивидуалността в дрехите, създавам неща, които обикновен мъж би носил и би съчетал с дънки, но не са твърде предсказуеми като черно кожено яке, което вече е скука.“ Типичният стил за Малкович балансира между класиката и еклектиката. Има вкус към ризите без яка, саката с високи ревери, специфичното съчетаване на материи с различни принтове, плетени вратовръзки с различни релефи.

Сравняват стила му с този на Etro или Paul Smith. А той го описва по следния начин: „Създавам колекциите си за бохема на новото хилядолетие. Опитвам се да подчертая космополитното му присъствие и пълното му ангажиране с технологичния свят, в който живеем сега. „Технобохем“ е понятие, което прочетох в един италиански роман, преди да го публикуват, присвоих го с разрешението на автора. И се стремя да защитавам идеята за него достойно.“

Марката има магазини в Англия, Италия, Германия, Холандия, САЩ.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР