Пилаф с хамсия от Максут Ашкар

22 August 2015

Максут Ашкар е симпатичният шеф-готвач от 24 Kitchen, който готви по близък до балканските ни души начин и после задължително снима красиво аранжираните ястия. В септемврийскияброй на EVA очаквайте интервю с Максут, а сега ви предоставяме една от рецептите му – пилаф с хамсия. Да ви е сладко!

Продукти:

за 6 човека, 75 минути

2 глави лук, 0,5 връзка магданоз, 8 стръка пресен джоджен, 8 стръка копър, 50 мл зехтин, 3 ч.ч. дългозърнест ориз, едър лют червен пипер, сушен джоджен, сол и черен пипер, 1 кг прясна аншоа или друга дребна риба, сокът от половин лимон, 3 ч.ч. рибен бульон

Начин на приготвяне:

1. Почистете рибките аншоа, като премахнете главата им и голямата им кост и внимавате филето да остане цяло. Измийте добре рибата.

2. Залейте ориза с 3 ч.ч. гореща вода в купа и го оставете за 1 час.

3. Обелете лука и го нарежете. Листата джоджен, магданоз и стръкчета копър нарежете на едро.

4. Сипете в тенджера зехтин, колкото да покрие дъното ѝ. Прецедете ориза и го запържете до прозрачност, като разбърквате непрекъснато. Овкусете с черен пипер, сух джоджен и лют червен пипер. Добавете нарязания лук и зелени подправки. Разбъркайте, дръпнете от огъня и захлупете.

5. Намаслете дълбока тавичка и на дъното ѝ подредете разтворените филенца аншоа, с кожата нагоре. Подредете филенца и по стените на тавичката, но с кожата надолу и така, че краищата им да са отвън. Посолете, след това изсипете запържения ориз върху рибата и го загладете. Подредете още рибки върху ориза, с кожата нагоре. Изтискайте сока на лимона върху целия пилаф и завийте краищата на филенцата навътре. Залейте пилафа с рибния бульон, като го сипвате внимателно. Печете пилафа в предварително загрята фурна на 180 градуса 45 минути. Ако през първите 5 минути течността се поеме напълно, сипете малко вода.

6. След като пилафът поизстине, нарежете го на големи парчета. Поднесете парче пилаф с хамсия, гарнирано с пресни подправки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР