Френска развръзка

История за любов и други катастрофи

Ирина Иванова 20 February 2008

В това истинско любовно криминале, което разтърси Франция и света, уж всичко е открито и публично, а всъщност врят и кипят безброй неизвестни. С кого всъщност си имаме работа? С две синеоки, красиви, страстни жени, бивши манекенки, с много смесена и много гореща кръв в жилите си, с цял куп любовни истории зад гърба си, повечето от тях скандални или поне смущаващи. И с настоящия президент на Франция, с една глава по-нисък и от двете, много влюбчив като мъж, много радикален като политик, хулен, възхваляван и решен да промени Франция. На всяка цена. И всичко, което четете до тук, има значение в тази история за любов и други катастрофи – и миналото, и красотата, и смесената кръв, и политиката, и скандалността. Едно е сигурно – нито един от тримата главни герои не е жертва. Няма жертви. Поне засега.

Броени дни след като се разведе със Сесилия след 11 години брак, френският президент Никола Саркози срещна бившата манекенка и настояща поп звезда Карла Бруни. Броени дни след първата им среща, двамата се появиха хванати за ръце в парижкия Евродисниленд – малко преди Коледа. Броени дни след това се разнесе мълвата, че Карла и Сарко са се сгодили и вероятно ще се женят през февруари и дори, че тайно са сключили брак и че е много вероятно Карла да е бременна. Светкавично на пазара изскочиха три книги, посветени на вече бившата първа дама на Франция, както и на нейния развод с “новия Наполеон”: “Сесилия” на Ан Битон, “Раздели” на Майкъл Дармон и Ив Дере и “Сесилия, скритото лице на първата дама” на Дени Демоприон и Лоран Леж. Колелото на събитията в Елисейския дворец се върти с бясна скорост.

 Може би най-скандална е книгата на журналистката Ан Битон. Тя е била близка приятелка на Сесилия Саркози и бившата първа дама на Франция неведнъж е споделяла с нея проблемите в брака си. Според текста на Битон Сесилия е казала доста тежки думи за мъжа си като в същото време подробно е разказвала за връзката си с Ришар Атиас – известен рекламен мениджър. Именно заради него през 2006 г. Сесилия напуска Саркози и се премества да живее при любимия си в Ню Йорк. Сесилия споделя пред Ан: “Ришар е мъжът на живота ми и знам, че аз съм жената на живота му. Никого преди него не съм обичала истински. Върнах се при Никола по задължение.” Когато “Сесилия” излиза на пазара, адвокатите на бившата мадам Саркози се опитват да изтеглят книгата, тъй като, според тях, нанася материални и морални щети на клиентката им. Съдът отхвърля иска, пък и книгата се изчерпва за броени часове. Според авторката й, когато Никола Саркози разбрал, че жена му се е върнала при голямата си любов Ришар Атиас и този път май няма намерение да се съобразява със “задълженията” си, презрително казал: “Ако иска да се прибере у дома, по-добре да побърза. Много искат да заемат мястото й. Мога да имам всяка, която пожелая.” Дали по това време – малко преди официалния им развод, Карла Бруни не е била вече една от кандидатките за мястото на Сесилия?

Разбира се, че не. Карла не е жена, която ще чака да бъде пожелана или избрана. “Когато сестра ми иска някого, тя просто го взима – казва сестра й Валерия Бруни Тедески. - Спомняте си какво се случи с Мик, нали?”

Ние може и да не си спомняме, но Джери Хол със сигурност си спомня какво се случи с Мик, когато Карла Бруни влезе в живота му някъде в средата на 90-те години. Старото куче Джагър, преживяло всякакви любови и любовници, просто полудя. И не само полудя, ами и се разведе за втори път с жената, която му роди четири деца и мина през ада с него и заради него. Джери Хол Тигрицата зарязана заради някаква си манекенка! “Карла Бруни е истинска кучка и разрушителка на семейства!” – изрева тя в няколко интервюта, които сама поиска да даде във връзка с окончателния разпад на брака си с Джагър.

И Марла Мейпълс, поредната жена на Доналд Тръмп, си спомня отлично какво се случи, когато нейният милиардер срещна тази отровна красавица Бруни. Марла моментално се превърна от “поредната мисис Тръмп” в “поредната бивша мисис Тръмп”.

И Жустин Леви никога няма да забрави мига, в който съпругът й Рафаел Ентовен се запозна с приятелката на баща си Карла Бруни. И баща му – известният френски издател Жан-Пол Ентовен – също няма да забрави този миг. Защото само няколко месеца по-късно Рафаел е прелъстен, Карла – бременна, а Жустин и Жан-Пол – изоставени. За да преживее драмата Жустин пише роман, в който разказва за това как един “красив робот с очи на килър” е отмъкнал съпруга й.

И Ерик Клептън никога няма да прежали Карла. “Тя е любовта на живота ми”, казва той.

Е, май и Франция никога няма да забрави Карла Бруни. Само месец, след като се запозна с президента Никола Саркози, тя надяна годежен пръстен (сърце от розов диамант, изработено от Виктоар дьо Кастелан, дизайнерка на бижута на Dior, с цена над 10 000 лири стерлинги) и може би носи бебе в утробата си. Освен това Бруни си обзаведе звукозаписно студио в Елисейския дворец и се закани да внесе малко блясък в тази историческа “къща на духовете”. Та по-голяма част от мебелите не са сменяни от Луи XV насам! Оттогава са минали четири века все пак.

Французите са притеснени. Много. Ако Никола Саркози наистина се ожени за бившия топмодел и настояща поп певица, за пръв път в историята на страната първата дама няма да е французойка. Да не говорим, че високопоставени служители, близки до президента, твърдят, че красавицата така е замаяла главата му, че той изобщо не чува какво му говорят, отменя срещи, което никога преди не е правил, носи дебела златна верижка на врата си и разказва мръсни вицове.

От една страна фактът, че толкова скоро след развода си Сарко успя да “свали” расова жена като Карла Бруни, до голяма степен възстановява накърнената му мъжка репутация. От друга обаче Карла е нещо като нова версия на Сесилия и никога няма да стане негова покорна сянка.

Тя произлиза от стар и много богат род - Бруни Тедески, една от мощните индустриални фамилии в Северна Италия и собственици на Ceat – втория по големина производител на автомобилни гуми след Pirelli. Майка й Мариса Бруни е известна пианистка, а баща й, Алберто, освен че движи семейния бизнес, е и композитор. През 70-те години обаче – Карла е 6-7-годишна – цялото семейство се премества в Париж, за да избяга от терора на Червените бригади, върлуващи из Италия по онова време. Само че това е официалната биография на Карла. Неофициалната и всъщност реалната е доста по-пикантна – истинският й баща не е магнатът Алберто Бруни Тедески, а някой си Маурицио Ремерт, бразилец, доста по-млад от Алберто, с когото майката Мариса изживяла кратка и страстна любовна история на млади години. Карла научава истината едва през 1996 година - на смъртното си легло баща й се изповядва и тя разбира, че не е негово дете. И до днес тя категорично отказва да коментира публично този факт. Маурицио Ремерт, който сега е на 61 години, живее в Бразилия (идеален фон за тази сапунена опера), има семейство и две дъщери. След като новината за любовта между Карла и Саркози се разнася из целия свят, бразилските роднини на манекенката-певица са атакувани от всички световни медии, но мълчат като риби - “по молба на Карла и заради интересите на френското правителство.”

Явно Бруни е наследила авантюристичния нрав на майка си, защото никога не се е правила на хрисима и дори открито заявява, че предпочита полигамията, рядко й се случва да е моногамна и традиционната за италианската жена моногамност я отегчава до смърт. “Аз съм укротителка на мъже, аз съм котка”, заявява тя. Разбира се, жените на “укротените” от нея мъже предпочитат да я наричат кучка, вместо котка, но Бруни нехае за това. Тя е един от най-високоплатените модели и абсолютна звезда на модния подиум през 80-те и 90-те години, заедно с Клаудия Шифър, Синди Крауфорд и Наоми Кембъл. Изключително смела и интелигентна е и има превъзходен стил. Неслучайно, когато питат Жан-Пол Готие какво мисли за вероятността Карла Бруни да стане новата първа дама на Франция, той отговаря: “Тя е съвършена! Модерна, образована, говори няколко езика и има класа – тази комбинация не се среща често.” През 1998 г., след дванайсет години в бизнеса, Карла заявява, че в модната индустрия вече не се случва нищо интересно и липсва полет на въображението. Зарязва супер успешната си кариера, без да й мигне окото, и се посвещава изцяло на музиката. Изборът й не е случаен.

Още като дете Карла свиква да вечеря на една маса с музикални величия като Мария Калас или Херберт фон Караян, които често гостуват в дома им. Музиката е издигната на пиедестал. Майката на Карла обича да казва: “Мога да бъда с грозен мъж, но не мога да бъда с мъж, който не обича музиката.” Карла приема тази максима за свой девиз. За щастие президентът на Франция е рокаджия и заклет фен на Джони Холидей.

Първият албум на Карла Someone Told Me не се харесва на музикалната критика, но се продава в двумилионен тираж. Вторият й албум е по-естетски и включва нейни музикални аранжименти върху поезията на Емили Дикинсън и Дороти Паркър, в които се влюбва благодарение “уроците” на своята близка приятелка Мериън Фейтфул – също бивше Джагър-момиче. Така че Карла Бруни е абсолютното опровержение на клишето за кльощавите и глуповати модели. Или може би по-скоро е изключение, което потвърждава правилото. “Не мога да кажа, че съм по-интелигентна от останалите момичета от моето поколение, а само че съм много любопитна и обичам да чета. Когато бях модел, използвах всяка свободна секунда – дори докато ми правеха косата или ме гримираха – за да чета. Често пъти поставях том на Достоевски в разгърнат Вог, за да не ме поднасят.”

Когато Никола Саркози се кандидатира за президент на Франция, Карла Бруни открито заявява, че подкрепя неговата противничка Сеголен Роаял, тъй като лявата политическа ориентация е традиционна за семейството й. Когато обаче двамата се срещат на частно парти на техния общ познат – медийния гуру Жак Сегела, Карла вижда, че президентът е доста по-забавен на живо, отколкото по телевизията и дори му пее песен на ухо – тя винаги носи китарата със себе си на купони. Така започва техният роман, който веднага става сериозен. Саркози заявява пред медиите: “Историята с Карла е сериозна и двамата решихме да не лъжем.” Затова те охотно демонстрират връзката си от самото начало. Готови са на всичко само и само любовта им да не се превърне в жълта новина. Тя трябва да е истинска Новина – официална и кристално ясна. Неслучайно вестник “Фигаро”, който е изключително лоялен към френския президент и всички негови начинания, публикува на първата си страница огромна снимка на Карла със заглавие: “Момичето на Президента”. Като оправдание за публичността на сърдечните си истории, Саркози на няколко пъти подхвърля реплики за тайната дъщеря на бившия френски президент Франсоа Митеран, за която “всички знаеха, но никой не говореше.” Посланието му е: “Нямам тайни от вас.”

По всичко личи, че Президентът бърза да се жени и причините за това определено не са само сърдечни. Дори и в наши дни царят трябва да си има царица. При последното си пътуване – в Египет, Саркози беше с Карла, но двамата не пътуваха на държавни разноски, а на борда на частния джет на приятеля-финансист Венсан Болоре, което породи доста коментари из медиите. Следващото посещение на Саркози като държавен глава на Франция е в Саудитска Арабия, която е много по-консервативна от Египет и едва ли ще приеме Карла Бруни, тъй като тя все още не е първа дама. Затова пък Индия, където президентът има насрочено посещение през този месец, очаква възлюбената му с нетърпение и отсега се знае, че Карла Бруни ще бъде приета като официален член на делегацията.

В медиите се тиражират коментари, според които бракът между двамата ще се състои най-рано след завръщането им от Индия като по този начин ще се изтъкне ролята на историческата приемственост. Карла ще стане втората италианка след Соня Ганди (вдовицата на убития през 1991 г. министър-председател на Индия Раджив Ганди) издигнала се до върховете на властта в чужда страна след сключването на брак. Други пък я сравняват с Грейс Кели. Със сигурност не всички французи ще бъдат доволни бивша манекенка, при това италианка, да им бъде кралица, пардон – президентша. Но вероятно най-недоволна ще бъде майката на президента. Когато се разшумя около новата любовна история на Сарко, 80-годишната Андре Саркози заяви в едно интервю: “Никола е в позиция, в която е затрупан от възможности. Но се надявам, че и през ум не му минава да се жени пак. Достатъчно снахи минаха през къщи.”

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР