Светата троица по френски

За французите светата троица на трапезата е хляб, сирене и вино. На пръв поглед толкова прости неща. Но френската кулинария е изкуство, в чиито дебри можем да се загубим

Елка Влаховска 16 February 2015

Съвети на експерт и ценител даде за EVA Диана Тодорова, собственик на магазини „Дар от боговете“

Сирене и вино

За зимния сезон предпочитанията на французите са към твърдите и отлежали сирена: бофор, грюер, комте, раклет, отлежал камембер или бри де мо с трюфели. По-голямата част от френските сирена обаче не се консумират с червено вино. Бялото е по-подходящо, защото повечето от тях са доста характерни, а виното не трябва да убива или потиска аромата на сиренето.

Синьото сирене например си отива с порто или калвадос (ябълкова ракия). Козето сирене с изразен аромат обича пенливи или десертни вина. За да се разгърнат изцяло ароматите на сирената, платото трябва да престои час на стайна температура преди консумиране.

Сирене и хляб

За прясно сирене, тип младо козе или моцарела, или младо бри взимаме коричката на френска багета. Кремообразните сирена се допълват от хрупкавината й. Ако изберем кози сирена с изразен аромат, подходящ хляб е чабата с маслини. Черните хлябове отиват на сините сирена. Хлябовете с плодове – смокини или боровинки, също са подходящи за всички сини сирена – италианската горгонзола, английския стилтън, френския рокфор и бльо д’екос.

Зимни наслади

Има две класически ястия, чийто произход и до днес се оспорва дали е френски, или швейцарски. Но и двете се правят с алпийски високопланински сирена.

Раклет по стара традиция се е правил на пещ. Разрязва се пита, слага се в съда и раклетът започва да се разтича. Наименованието му произхожда от френския глагол „ракле“, което означава „остъргвам“ – да остържем разтопеното сирене от съда. Сервира се върху варени картофи в комбинация с кисели краставички и мариновани лукчета. Това ястие е питателно, високопротеиново и витаминозно.

Фондю – класическата рецепта е с ементал и грюер 50/50. Необходими са скилидка чесън, 300 мл бяло сухо вино, 625 г настъргани сирена, 1 с.л. царевично нишесте, щипка мускатово орехче и 15 мл или 1 с.л. кирш или калвадос. Класическият съд е обикновено глинен или чугунен, за да задържи по-дълго време температурата.

Натърква се дъното на съда с чесън, налива се киршът, останалото се смесва със сирената. Слагат се да се топят и се бърка във форма на осморка с дървена лъжица. Подходящите вина за фондю са червените. Може да са купажни или сира, бордо или божоле.

Здравословно

Плато от пет сирена по 20 г от вид задоволява дневните нужди от протеини, витамини и калций. 100 г ементал или грюер съдържат 1200 мг калций, гаудата – 854 мг, бялото сирене – 110 мг. Всички сирена се консумират след основното ястие и преди десерта. Те неутрализират киселинността в устната кухина и спомагат за по-добро храносмилане. Бофор абонданс, грюер, апенцел и комте са сирена с много калций. Те са от млякото на крави, пасли на високопланински пасища.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР