“Златни глобуси 2015“ - кой какво спечели

Кои бяха големите победители и имаше ли изненади при наградените

eva.bg 12 January 2015

Джулиан Мур

Снимка: getty images/guliver

На бляскава церемония снощи в Бевърли Хилс бяха раздадени едни от най-престижните филмови отличия - „Златен глобус“. Битката за статуетките се оказа особено оспорвана тази година, защото за разлика от други години присъстват доста силни заглавия с хитови актьори. И въпреки това големи изненади при наградените нямаше.

Като основен фаворит се очерта филмът „Юношество“. Той е сниман в продължение на 12 години, проследявайки порастването на едно момче – от 5-годишна до 18-годишна възраст. Итън Хоук и Патриша Аркет играят родителите му, така че публиката може да види как и те се променят за въпросните 12 години. Лентата спечели в категорията за най-добра драма, за режисьор (Ричард Линклейтър) и Патриша Аркет за поддържаща роля. Една от изненадите на вечерта бе, че в категорията за комедия или мюзикъл бе отличена лентата „Гранд Хотел Будапеща“, побеждавайки смятания за фаворит до този момент „Бърдмен“. Но пък Майкъл Кийтън, който е в главната роля, спечели приза за най-добър актьор. Нямаше изненади по отношение на победителя в категорията за най-добър актьор в драма – Еди Редмейн за „Теория на всичко“. В същата графа за най-добра актриса бе избрана Джулиан Мур за Still Alicе. Ейми Адамс пък бе отличена за играта си в „Големи очи“ - тя спечели приза за категорията комедия или мюзикъл. "Как да си дресираш дракон 2" бе избран за най-добър пълнометражен анимационен филм.

Беше крайно време“, заяви Кевин Спейси от сцената, когато най-накрая в ръцете му се оказа заветната статуетка „Златен глобус“ за сериала „Кула от карти“. Досега той е номиниран осем пъти, но все не успяваше да спечели приза. Джордж Клуни бе отличен с награда за цялостно творчество. И този път пристъпи по червения килим като женен мъж – в компанията на съпругата си Амал Аламудин. „Не бих могъл да съм по-горд от това да ме наричат твой съпруг“, заяви той от сцената. Клуни бе една от многото звезди, които снощи под една или друга форма заявиха Je Suis Charlie.

И след като сезонът на наградите бе официално открит със статуетките „Златен глобус“ започва най-голямата треска сред кинозвездите – тази за „Оскарите“. Номинациите ще бъдат обявени в четвъртък, но вече може да предположим кои заглавия ще присъстват в списъка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР