Полента
Заради хармоничната на вкусове полента с гъби и сметанов сос у мен продължи да живее чувството за незавършило лято и копнежът за пътешествие, пък било и само чрез храна
Диана Шингарова 15 November 2014
Вземете 400 грама царевично брашно (грис) за качамак. Смесете 200 мл прясно мляко с 1,8 л вода и 1 с.л. олио. Сложете да заври. Посолете и изсипете царевичния грис. Бъркайте постоянно, докато се сгъсти и свари – около 10 минути. Разсипете в чинии за сервиране или в тавичка и по-късно нарежете в желана форма. За соса: в 4 с. л. масло запържете 1 глава лук и 2-3 скилидки чесън, накълцани на ситно. Добавете 700 г печурки, нарязани на резени.
Когато гъбите добият приятен златист цвят, добавете 6 с.л. сметана или ако искате да стане по-леко, използвайте цедено кисело мляко. Ситно накълцаните магданоз и копър ще добавят ароматен свеж оттенък. Не забравяйте да овкусите със сол и пипер. Готовият качамак се сервира горещ. Разпределете на порции и залейте със соса. Добавете запечени кедрови ядки или филиран бадем.