Уникалните The Parov Stelar Band - радост, която трябва да си причините

Музикалната сензация се завърна в България, за да зарадва почитателите си с пореден концерт

Силвия Христова* 06 October 2014

Снимка: Силвия Христова

Електро суинг бандата с иновационен и специфичен стил е слабост на всички, които търсят нещо различно и противостоящо на масовото производство, и с отношение към детайла.
След впечатляващите си участия във Военния клуб през 2011 г. и насладата на ELEVATION 2012 електронният авангард за музикални перли градира настроението при изявата си на 3 октомври 2014 г. в зала „Арена Армеец“ до пурпурно червено с примеси от пулсиращ танцов ритъм.

Ролята на подгряващи DJ бе заета от артистичното дуо на The Smugglers Collective. За около час нашенските чаровни „контарбандисти” предложиха стилно ретро и нео-ретро звучене. В селекцията им от парчета присъстваха някои от най-актуалните и популярни имена от съвременната суинг, рокенрол и електро суинг сцена. Попремръзнали в хладната вечер, феновете бързо разгряха с танци пред сцената. Оптимистичното настроение и свежата емоция от музикалните тракове завладяха всички. Парти ритъмът, подаден от миксиращото дуо на смъглърите, помете категорично остатъците от тривиа и остави само щастие и лекота.

Малко преди 21 часа с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите в трагичния инцидент в с. Горни Лом. За кратко залата утихна. След минутата тъга и размисъл за живота и неговата крехкост, след последните тестове на сцената се появиха The Parov Stelar Band. Великолепната австрийска петорка - Клио Пантер, Max The Sax, Джери ди Монца, Уили Ларсон – младши и Майкъл Уитнер, се раздаде максимално през двата часа на сцената.

Облечена в къса черна пола с пайети и екстравагантна синя блуза вокалистката Клио Пантер демонстрира за пореден път „новата мода от старото време“ и в стайлинга, и в пеенето. Плътният и́ топъл и леко носов глас прескачаше от едно парче на друго, а енергичността и́ нямаше край - тя не спря и за момент да танцува.
„Дуото“ Max The Sax (саксофонист) и Джери ди Монца (тромпетист) виртуозно се включи във флирта на Клио с публиката. Спретвайки си импровизиран музикален дуел, а след това и при кратко соло изпълнение всеки от тях доказа своите възможности, а удоволствието от чистото и чувствено звучене беше наистина огромно.

Уили Ларсон – младши (барабанист) и Майкъл Уитнер (басист) не блеснаха с кой знае какви соло изпълнения, но без тях Parov Stelar Band едва ли би имала уникалната си завършеност.
За пълната сетивна наслада по време на концерта голям принос имаха графичните и светлинни ефекти, които са неразделна част от шоуто на Parov Stelar. Избрани с вкус и ситуирани на място те перфектно допълниха и подсилиха въздействието от сценичната изява на бандата.

Групата презентира с много настроение и хъс части от актуалния си албум The Art Of Sampling (2013). Изпълненията на новите The Mojo Radio Gang, The Speed demon, Oh Yeah, Clap Your Hands, The Sun и хитът All Nights раздвижиха интензивно присъстващите на концерта. В музикалния избор на изпълнителите присъстваха и по-стари и харесвани парчета като Nosferatu, Booty Swing, Catgroove, The Phantom, Sally’s dance.

Двата часа в присъствието на великолепната австрийска петорка се изнизаха неусетно, а накрая The Parov Stelar Band продължиха да ни радват с близо 15 минути парчета на бис.

* Силвия Христова e наша читателка, която спечели билет за концерта от играта на EVA и Event Zone, а после ни прати този чудесен репортаж от „мястото на събитието“. Публикуваме го с най-голяма радост, още повече че част от екипа на EVA беше на концерта и може да потвърди, че музиката и атмосферата в „Арена Армеец“ бяха фан-тас-тич-ни!      

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР