Императрици & огърлици

За жените, които обичат бижута и обичат да знаят повече за тях

Адриана Попова 11 March 2014

Защо някоя жена би носила перли? Защото придават блясък на мургавото й лице. Поне така е смятала императрица Теодора, влиятелната съпруга на Юстиниан – мъжът, построил перлата на източното християнство, храма „Св. София“ в Константинопол. Теодора имала смугъл средиземноморски тен, който – освен с помощта на бижутата – засиявал и с пурпурните одежди, които наложила във византийския двор. За перлите обаче казват, че не трябва да си ги купуваш сам, защото носят лош късмет. Най-добре е да ги наследиш или да ти ги подарят. Точно както се случило с Теодора – влюбеният до полуда в нея император постоянно я отрупвал с накити, злато и скъпоценни камъни.

Историята на императрицата е описана в луксозното издание „Владетелките. Бижута и талисмани“. Авторката Марияна Добранова се е консултирала при написването на книгата със специалисти – етноложката доц. Мирелла Дечева и историкът доц. Александър Николов. Галерията от портрети включва майката на Александър Велики – Олимпия, българските княгини и царици Теодора Косара, Анна Куманката, Ирина Комнина, Теодора Сара, Кера Тамара, Мария Луиза, Елеонора и Йоанна от Третото българско царство. Също и султанките Хюма Хатун, Хюрем, Кьосем и Накшидил. Всички тези царствени дами са свързани в книгата с определени бижута – лични техни предпочитания или мода, наложена от епохата, – които са показани в оригинални изработки и с техни съвременни реплики.

Кралски винтидж

Книгата излиза в уникална колаборация с бижутерската къща SSG, която е подготвила колекция с реплики на историческите накити, изработени от злато, сребро и скъпоценни камъни. Гривна със змийски глави, реплика на реално бижу от времето на Олимпия – последователка на култа към змиите, колие от перли и тюркоази, вдъхновено от императрица Теодора, сребърен пръстен с корал в стил, характерен за времето на Мария Куманката, обици с перли ала Мария Комнина, пръстени с лилията на Бурбонската династия. Бижутата са истинско изкушение за дамите, които ценят красотата с история.

Бижутата на SSG са реплики на исторически украшения, може да ги видите на изложбата в НХГ от 11 до 17 март

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР