Треска за (черното) злато

Всеки месец някъде по света – в Ню Йорк, Токио, Москва, Пекин и в още 27 различни града – има шоколадово изложение.

Лилия Илиева 08 February 2014

Най-голямото и най-престижното шоколадово изложение е Световното в Париж. На прага на голямото 20 000 кв.м хале на Изложбения център до Порт дьо Версай затварям очи и „се гмурвам“ в най-вкусния коктейл от аромати в света. Във въздуха се смесват хиляди нюанси на шоколад с различен състав – ягода, джинджифил, канела, кафе, карамел, мента, препечени ядки. В тях прелива уханието на ароматни свещи с лек примес на ванилия и на какаови зърна от щандовете на екзотичните страни производителки. Отварям очи и пред мен е Раят.

Различни на цвят целувки с диаметър 50 см, високи по два метра шоколадови фонтани, бутилки с шоколадов ликьор, различни видове и големини макарони, таблети от шоколад, дълги по метър, красиви петифури, ръчно правени бонбони, пияни вишни, марципанови рула. Паралелно с изложението има и Фестивал с шоута с традиционни танци от Брега на слоновата кост, Индонезия, Принцовите острови, Бразилия, Мексико и Боливия. Оркестри свирят музика от Хаити, Перу и Мадагаскар.

Празникът на шоколада се открива официално с ревю. Популярни френски шоузвезди дефилират, облечени в рокли от шоколад на различни марки. Роклите са изработени от модни дизайнери и шоколатиери. Хитът на вечерта е тазгодишната шампионка на Уимбълдън Марион Бартоли. Ревюто закрива бившата Мис Франция Софи Талман, която излиза на сцената на кон. Сред най-известните дизайнери на рокли е Кристоф Гийарме – работил е за Жан Жак Кастелбажак, а сега има собствена марка.

Гийарме е официален дизайнер на Кинофестивала в Маракеш и предпочитан моделиер на Виктория Силвстед. Популярен е във Франция и с участието си в тиви формата „Звезди в Африка“. Негова е роклята от шоколад на френската гурме марка Cacao Barry. Точно тази марка заедно с още две – Callebault и Carma – образуват един от най-големите световни гиганти за производство на шоколад за професионалисти.

Те са организатори и на професионалното изложение в съседната зала на площ от 12 000 кв.м. Там протича единственият в света Шоколадов шампионат. 20 национални шампиони шоколатиери се състезават за световната титла. Темата е „Архитектура на вкуса“. Те предварително са изработили статуи от шоколад – истински произведения на изкуството. По време на състезанието участниците правят и различни видове пралини, десерти, рула.
Докато тече конкурсът, разглеждам и щандове с шоколадово злато – смес от злато 24 карата и шоколад, различни шоколадови статуетки, опаковки за продукти от шоколад, много елегантни и тренди работни дрехи на италианска марка за облекло.

Кристоф Гийарме, дизайнер на шоколадови рокли:

„Любопитно ми е да работя с шоколад. Той изисква съвсем различно мислене за конструкцията на дрехата и е съвсем различен материал. Трябва да се съобразиш, че при допира до тялото не може да издържи повече от 5 минути. Затова изработваме основа от фин тюл и върху нея правим апликации. Не можеш да работиш с големи парчета, защото се чупят. Обикновено на финала на ревюто всяка година подиумът е в шоколадови парчета. Тази година, слава Богу, бяха по-малко.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР