Философията в чаша вино

Едно от местата, където на душата й е винаги топло - заради атмосферата, изненадите за вкуса и приятелския разговор

Яна Петкова, винен експерт 04 February 2014

Снимка: Светослав Караджов

Grape Central е сбъдната мечта, едно от нещата, с които винаги съм искала да бъда ангажирана – собствен винен бар. Концепцията на винения бар като лежерен, непринуден начин за пиене на вино, придружено с вкусна и непретенциозна храна, се разпространява преди двайсетина години в по-големите градове в Европа и САЩ. До днес винени барове никнат като гъби из Париж, Виена, Лондон и Ню Йорк. В тях можеш да отидеш по дънки, да си поръчаш само чаша хубаво вино, лека, но вкусна храна, често с авторски почерк, да се срещнеш с приятели. В Grape Central си партнирам с Ефросия Благоева, чието дело е дизайнът на мястото, и с Ивайло Игнатов, който готви и се грижи за почти всичко останало.

Акцентът, разбира се, са вината, грижливо селектирани. Предлагаме над 300 вина от цял свят във всички възможни стилове, около 10 на чаша, които сменяме всеки месец. Нямаме масови вина, които може да се видят в кварталния минимаркет, но не държим и на сложните вкусове. Grape Central се явява леко пионерска концепция за София, но съм убедена, че хората бързо ще свикнат с нея. Всеки чужденец, влязъл в бара, много бързо се ориентира къде се намира и какво е това заведение, докато на софиянци все още се налага да обясняваме, че не сме винарна. Ние сме винен бар и ресторант – знаем къде се намираме и искаме да подадем ръка на публиката, а не да й размахваме пръст. Аз или Ефросия сме винаги на място, за да ориентираме гостите в избора им или да им предложим нещо интересно, но само когато бъдем помолени за това, иначе избягваме да се натрапваме. Когато приготвяме храната, мислим рецептите така, че да са интересни, да допълват виното, а не да го потискат. Има неща, които може да се опитат само при нас, но нямаме претенция за висока кухня, виж, за истинска и вкусна – да.

Всяка събота има брънч и сме с твърдото намерение да наложим тази форма на кулинарно общуване в иначе бедната на опции за закуска София. Правим истински британски скоунсове (малки симпатични кифлички), а яйцата ни по бенедиктински се поръчват с такова настървение, че вече сме загрижени за нивото на холестерола на клиентите ни.

Б.ред. – Grape Central е на адрес: София, ул. Цар Самуил 45. Информация за дегустационните винени вечери и за кулинарните изненади може да откриете всеки ден във Facebook.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР