Ледена епоха

Ниските температури излагат на изпитание красотата. Предлагаме ви шест начина да я спасите

Василена Цанова 04 February 2014

 

Стрес равно на бръчки

Учените отдавна установиха – стареенето на клетките се ускорява при стрес. А причините за лошо настроение се увеличават право пропорционално през зимата. Намръщвате се веднъж, после два пъти, три.... докато не се образуват бръчки. Да не говорим, че при ниски температури се свиват кръвоносните съдове, което води до намален приток на кислород и хранителни вещества до клетките. Новата гама Nirvanesque на Nuxe е по-близко до нирвана, отколкото си мислите. Дестресиращ микс от семена на син лотос и мак, корени от бяла ружа и релаксиращ китайски божур помагат на кожата да погледне на света през розови очила.

Контраст между студено и топло

Познат сценарий: тръгвате за работа в щипещия студ, а после се озовавате в топлия уютен офис. Рязката промяна е истински шок за кожата, водещ до пълна дехидратация и намаляване на защитните й сили. Не ви остава нищо друго, освен да утолите жаждата й и да подобрите бариерната й функция, заменяйки обичайния овлажнител с балсам. Aqua Precis на Uriage не само отговаря и на двете условия, но след като го изразходвате, вместо нов може да купите пълнител със същото съдържание. Под девиза „Аквапомощ и защита“ се подвизава и спреят Hydra Beauty Essence на Chanel. Докато камелия алба акумулира запаси от вода в клетките, син джинджифил се бори със свободните радикали.

Богат не значи мазен

Да, кожата реагира на студа, но е дехидратирана и нееластична заради загубата на липиди. Понякога обаче плътната текстура на крема може да ви разочарова. „Прехранена“, кожата изглежда безжизнена, тъй като й е трудно да се освободи от мъртвите клетки. Основателна причина да изгрее звездата на микродисперсионните формули, микс от олио и серум. Леки, бързо попиващи и с кадифен завършек, те не само проблясват като слънчеви лъчи сред стоманени облаци, но и глезят кожата с така необходимия комфорт. Sublime Regenerating Oleo-Serum на Lancome например й позволява да се наслади на абсолютно натурална „храна“ – етерично масло от лимон и масла от камелия и ядки на палма бабасу. Тайната на Blue Therapy Serum-In-Oil Night на Biotherm е олио от микроводорасло, богато на омега 3, чийто липиден състав е изключително близък до този на кожата. Взето назаем от хранителната индустрия, то действа като естествен липофилър.

Нанасяйки балсама или крема за устни, не се страхувайте да излезете извън контура. Включително в малката ямка между горната устна и долната част на носа. Така ще избегнете появата на бръчки, причинени от дехидратация
SOS за устните

Нанасяте балсам на всеки 3 часа или често се облизвате. Това означава, че сте избрали неправилно средство с минерално масло (вазелин). Съставката създава филм на устните и кожата изработва по-малко липиди. В добавка останалите агресори – ароматизатори, оцветители и консерванти – провокират сухота, нацепване или лющене. Изходът е балсам с масло от карите. Този на Clarins съдържа още и растителни восъци от роза, а на La Roche-Posay – успокояващ пантенол. Кремът за очи и устни на La Prairie пък изглажда изпръхналите устни благодарение на тропически плодови киселини с ексфолиращ ефект.

Решително „да“ на макиажа

Дори да сте се увили до уши в шала, не изоставяйте фон дьо тена. Внимавайте с употребата на дълготрайни средства. Като правило те съдържат спирт и изсушават кожата. Това обаче не важи за Extra-Comfort на Clarins. За първи път от марката се възползват от подхранващите свойства на масло от арган в тонално средство. СС кремът на Mixa също е добър вариант най-малко заради защитния колд крем и зелените пигменти, които неутрализират зачервяванията. Ако го нанесете 10 минути преди да излезете, на повърхността на кожата се образува хидролипиден филм, който не позволява на влагата да се изпари. Що се касае до червилото, заложете на формули с възстановяващ и изглаждащ ефект. Grand Rouge на Yves Rocher например съдържа масло от камелия.

Зимни трикове на звездите: Дерматоложката Марго Грант Уитц съветва клиентките си Натали Портман и Брук Шийлдс да хапват повече орехи, спанак, леща и тофу. Богатите на Омега-3 мастни киселини храни подсилват липидния слой, правейки кожата по-плътна и подхранена.
Внимание: опасност, но не от лавина

Смятайте се за предупредени. В планината слънчевите лъчи стават 13% по-интензивни с всяко нарастване на височината с 1000 м и с 80%, когато се отразяват от сняг и лед. Свистящият вятър, ако карате ски или сноуборд, носи реален риск от измръзване и зачервяване на кожата. Причина за изсушаването й е ниската влажност на въздуха. Задължителна компания при екстремните спортове са „бодигардовете“ от серията Mountain на Piz Buin. За надеждността им свидетелства защитен комплекс – дизахарид, предпазващ от нарушаване на клетъчната структура, подхранващо масло от карите и хидратиращ глицерин. В добавка екстракт от еделвайс, наричан „бялата звезда на ледника“, неутрализира свободните радикали, резултат от UV радиацията на голяма височина.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР