Happy Birthday, Кейт!

Модната икона празнува 40-я си юбилей днес

eva.bg 16 January 2014

Снимка: Корин Дей

С грандиозно парти британският супермодел ще отбележи днес кръглата си годишнина -  и то не къде да е, а на частния остров Некер (част от Британските Вирджински острови), щедро предоставен специално за партито от  добрия й приятел милионера Ричард Брансън. Гостите й, които се очаква да долетят от всички краища на света, са предупредени да си носят карнавални костюми, коктейлни рокли и бански, разбира се. Колкото до подаръците, според слуховете съпругът й – рокзвездата Джейми Хинс – й е подготвил подобаваща изненада. Отчитайки слабостта на Кейт към Париж, той от месеци търсел идеалния апартамент в сърцето на френската столица - с артистичен интериор и гледка, която всяко момиче мечтае да види щом се събуди сутрин. Дали е успял да го открие предстои да разберем.

Същевременно в лондонската галерия Imitate Modern ще бъде открита ретроспективна изложба посветена на 40-я юбилей на Мос. В рамките на експозицията (до 15 февруари) ще бъдат представени 10 знакови фотографии на модната икона, които по мнението на британския художник Ръсел Маршал характеризират най-добре лицето й през изминалите десетилетия. Всяка снимка ще бъде придружена с биографична справка за съответната година, както и цитати от различни интервюта на модела. Посетителите на изложбата ще могат и да си закупят и неин постер за спомен, разпечатан в 10 различни цветни нюанса. Маршал споделя още, че за да селектира кадрите предаващи най-ясно уникалността в образа на Кейт, е прекарал няколко месеца в изследване на архивни материали, илюстрации и фотографии. „В днешно време животът на знаменитостите е особено кратък – коментира художникът. – Но не и в случая с Кейт. Докато останалите звезди изгряват и залязват, тя успя да се превърне в легенда и това е нещо, което никой не би могъл да й отнеме.”

Към думите му се присъединяват и журналистите на френския телевизионен канал Paris Première, които пък са подготвили документален филм за живота на Мос наречен Looking for Kate („В търсене на Кейт”). Режисьор на филма е Доминик Мичъл, а спомени за срещите и работата си със супермодела разказват фотографите Питър Линдберг, Паоло Роверси, Дейвид Рос, както и дизайнерката Изабел Маран.

„За мен са изписани огромно количество ужасни, лъжливи и гнусни неща. Аз мога да им отговоря само едно... Най-доброто място – това е успехът.”
Припомняме, че звездата на Кейт Мос изгрява в началото на 90-те - идеално вписваща се в набиращия все по-силна популярност тренд на „хероиновия шик”, но и без да отстъпва на крайно женственото излъчване на момичетата, създали „ерата на супермоделите”. Мос е само на 14 години, когато е случайно забелязана на ню-йоркското летище от модния скаут Сара Дукас. Още от първите й тестови снимки става ясно, че в нея се крие нешлифован диамант. И за кратко време Кейт вече е на страниците на модни списания, скандализира публиката с рекламна кампания за Calvin Klein, а фотографът Марио Соренти я обявява за своя муза. 

Самата Кейт твърди, че ако популярността на един модел опира единствено до красотата, то тя никога не би станала известна: „Отдавна разбрах, че това което ти е дала природата е най-доброто за теб. Това е твоята индивидуалност. И при повече желание, всички недостатъци могат да се превърнат в достойнства.” В началото на своята кариера, Кейт била толкова притеснена заради ниския си за стандартите на модел ръст, криви зъби и лунички, че имала „най-срамежливия поглед на света”. Същият, който по-късно модните редактори определят като „поглед на вълчица” носещ шест цифрени хонорари за всяка последвала кампания. Останалото са легендарни истории, включващи диви нощи с рок звезди и модни икони, бурни връзки с момчета като Джони Деп и Пийт Дохърти и въпреки всички скандали (или точно заради тях) – огромната любов на модния свят, който днес просто крещи: Happy Birthday, Кейт!



ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР