Сладката страна на живота
eva.bg 21 December 2009
Сладки с канела
Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч. чаша захар, 3 с.л. мед, 125 г масло, 1 ч. чаша кисело мляко, 1 ч.л. сода, 500 г брашно, 1 с.л. канела
Приготвяне: разбийте яйцата със захарта и добавете пресятото със содата брашно. Последователно прибавете омекналото на стайна температура масло, медa, киселото мляко, разбито със содата, и канелата. Омесете гладко тесто. Оставете да престои 10-15 мин., омесете отново и оформете сладките. Подредете ги в намазана с масло тава и печете в умерена фурна до зачервяване.
Грис халва с бадеми
Необходими продукти: 250 г грис, 150 г масло, 300 г захар, 750 мл вода, 100 г бадемови ядки, половин лимон, канела
Приготвяне: сгорещете маслото и запържете нарязаните бадеми. Добавете грис, разбъркайте и запържете до зачервяване. В отделен съд разтворете на огъня захарта във водата и добавете канелата и изцедения лимонов сок. Залейте гриса с приготвения сироп и оставете на топло, докато попие водата. Нарежете на парчета и наръсете по желание с пудра захар.
Сладък „салам“
Необходими продукти: 200 г обикновени бисквити, 1 яйце и 1 белтък, 100 г пудра захар, 50 г какао на прах, 180 г масло, 2 с. л. ликьор Амарето или ром
Приготвяне: разбийте яйцето и добавете към него захарта, какаото и омекналото на стайна температура масло. Сложете начупените предварително бисквити и долейте ликьора или рома. Накрая внимателно добавете разбития на сняг белтък. Разбъркайте леко с дървена шпатула до получаване на еднородна смес. Разстелете внимателно върху алуминиево фолио, увийте и сложете във фризера.
Торта с ананас и кокос
Необходими продукти: за блата: 125 г масло, 50 г кокосови стърготини, 125 г пудра захар, 4 яйца, 100 г брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 1 прах ванилия; за крема: ананас на шайби от консерва, 500 г сметана, 100 г пудра захар, 15 г желатин, 50 г кокосови стърготини
Приготвяне: разбийте омекналото на стайна температура масло със захарта и ванилията. Добавете жълтъците, пресятото с бакпулвера брашно и кокосовите стърготини. Сложете внимателно разбитите на сняг белтъци. Разбъркайте с дървена шпатула до получаване на еднородна смес и сипете в намазана с масло тава. Печете около 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Накиснете желатина в 2 с.л. студена вода. Разтопете на водна баня и оставете да се поохлади. Разбийте сметаната, докато се сгъсти, и добавете захарта, а после и желатина. Добавете и кокосовите стърготини. Върху изстиналия блат за тортата подредете отцедените шайби ананас и намажете отгоре сметановия крем. Украсете с настърган на едро или нарязан с остър нож натурален шоколад.