five o’clock
Рецепти за месец октомври: банана сплит, бадемова торта, шоколадови тарталетки, кекс със сладко.
15 May 2009
Банана сплит
Необходими продукти: 2 ч. чаши брашно, 1/3 ч. чаша олио, 3/4 ч. чаша вода, 3 яйца, 3 банана, смачкани с вилица, 1 шоколад, натрошен на малки парченца; допълнение – сладолед по избор, банани, нарязани на филийки, шоколадов или карамелов топинг, стръкчета прясна мента.
Приготвяне: загрейте фурната на 180 градуса. Смесете в купа брашното, олиото, водата, разбитите яйца и намачканите банани. Бийте с миксера около 2 мин. на бавна скорост. Сложете начупения на малки парченца шоколад и разбъркайте с дървена лъжица. Намажете тавата с масло, сипете тестото и печете, докато хване лека коричка. Извадете и оставете да изстине. Сервирайте с топка сладолед, нарязани банани, шоколадов или карамелов топинг и стръкче мента за украса.
Бадемова торта
Необходими продукти: чаша и половина брашно, чаша и половина белени печени бадеми, 1 ч.чаша захар, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, щипка смлян карамфил, щипка сол, 1 малко пакетче масло, омекнало на стайна температура, 2 яйчени жълтъка, 1 ч.чаша малинов топинг, 1 с.л. изцеден лимонов сок, 1 жълтък за намазване и 3 с.л. нарязани бадеми за украса.
Приготвяне: смелете бадемите в кухненския робот. Сипете ги в купа и добавете брашното, захарта, лимоновата кора, канелата и карамфила. С миксер разбийте маслото и захарта. Внимателно прибавете жълтъците, а после и бадемовата смес. Разбъркайте с дървена шпатула до получаване на еднородна смес. Увийте в пластмасово фолио и поставете в хладилника минимум за половин час. Извадете, разделете на две части. Намажете тавичка за печене с масло и разстелете тънко едната част от тестото като оформите краищата. Печете 20 мин. в умерена фурна, извадете и оставете леко да се охлади. Сипете във вдлъбнатината топинга с малко лимонов сок и разточете другата част на тестото. Нарежете на ленти и разположете последователно напречно и надлъжно. Намажете с жълтъка, леко разтворен с вода, наръсете с нарязаните тънко бадеми и върнете обратно във фурната.
Шоколадови тарталетки
Необходими продукти: за тестото – 8 с.л. масло, омекнало на стайна температура, 1/4 ч. чаша захар, 1 прах ванилия, щипка сол, 1 ч. чаша брашно; за пълнежа: 1 млечен шоколад, 5 с.л. масло, 1 ч.л. настъргана кора от портокал, 1 ч.л. настъргана кора от грейпфрут, 1 яйчен жълтък.
Приготвяне: смесете в купа маслото, захарта, ванилията и солта и разбъркайте добре с дървена лъжица. Добавете брашното и отново разбъркайте до получаване на еднородна смес. Оставете настрана за няколко минути, докато намазвате старателно формичките за печене с масло. Разстелете равномерно тестото по стените на формичките и печете на умерена фурна около 20 мин. Извадете и оставете да изстиват. Разтопете на водна баня шоколада, маслото и настърганите цитрусови кори. Отдръпнете от огъня, оставете леко да изстине и внимателно добавете разбития жълтък. Разбъркайте внимателно, като внимавате да не се образуват мехурчета. Шоколадовата смес напълнете тарталетките и поставете в хладилника за 3-4 часа. Извадете час и половина преди да сервирате.
Кекс със сладко
Необходими продукти: 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. чаша захар, 2 яйца, 1/2 ч. чаша олио, 2 ч. чаши брашно, 1 ч. л. сода бикарбонат, 1 прах ванилия, буркан сладко с цели плодове по избор.
Приготвяне: разбийте хубаво киселото мляко със захарта. Сипете на тънка струйка оли-ото. Добавете предварително разбитите яйца, а след това - пресятото брашно със содата и ванилията. Разбъркайте добре до получаване на гладко тесто. Намажете формата за печене с масло и наръсете с брашно. Сипете тестото и печете в умерена фурна, на 180 градуса за около 30-35 мин. Извадете и докато е горещо, намажете с масло и със сладко.