вкус от морето

Морски глезотийки...

12 May 2009

Рибни шишчета с пармезан


Необходими продукти: 500 г филе от бяла риба, 1/2 ч. чаша царевично брашно, ½ ч. чаша настърган пармезан, щипка чесън на прах, сол на вкус, 1/4 ч. чаша зехтин или олио.


Приготвяне: смесете в купичка царевичното брашно, настъргания пармезан, чесън на прах и солта и разбъркайте добре. В отделна чаша налейте зехтина или олиото. Нарежете рибните филета на парченца за шишчета. Топнете в олиото и оваляйте в царевичната смес. Нанижете на дървени шишчета и печете до златисто по избор на грил, във фурната или в микровълновата. 

 

Салатаот сьомга с лимонов дресинг


Необходими продукти: 1 голям картоф, 1 голяма червена чушка, 4 котлета сьомга, сол и пипер, 2 салати айсберг, 250 г чери доматчета, 85 г козе сирене, 75 г печени и нарязани бадеми; за дресинга: 1/2 ч.чаша олио, 2 с.л. лимонов сок, 1/3 ч. чаша силна запарка от черен чай, 2 ч.л. мед, сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне: смесете всички продукти за дресинга в купичка и разбъркайте добре до получаване на еднородна смес. Намажете тавичка с олио и разположете равномерно нарязания на четири обелен картоф, нарязаната на 4 парчета чушка и котлетите сьомга. Напръскайте с олио или зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Запечете във фурната около 10 мин. на среден огън. През това време измийте, отцедете и накъсайте салатата в купа, добавете доматчетата и залейте с дресинга. Разделете в четири чинии, разпределете запечените котлети сьомга и зеленчуците и добавете нарязаното козе сирене и бадемите. 

 

Сьомга с лимон


Необходими продукти: 1 кг сьомга филе, 2 големи лимона, китка пресен магданоз, зехтин, сол и черен пипер на вкус.


Приготвяне: загрейте фурната на 180 градуса. В йена-тавичка подредете половината от нарязаните на филийки лимони. Поставете отгоре филетата сьомга, предварително овкусени със сол и черен пипер. Подредете отгоре останалите лимони и накъсания на цветчета магданоз. Залейте със зехтина и печете около 40 мин. във фурната.

 

Скариди с броколи


Необходими продукти: 5 стръка броколи, 5 китайски дървесни гъби, 250 г скариди, 2 с.л. олио или зехтин, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 1 с.л. настърган корен пресен джинджифил, сол, 1 с.л. сладък чили сос, 1 ч.чаша пилешки бульон, 1 с.л. царевично брашно, 1/4 ч. чаша кашу.


Приготвяне: накиснете гъбите в хладка вода за около 30 мин. Извадете отцедете, подсушете и нарежете на парчета. Загрейте зехтина или олиото в тиган и пуснете скаридите. Разтръскайте добре, запържете за кратко и извадете. На тяхно място пуснете нарязаната на едро глава лук, гъбите, накълцания чесън, стъблата броколи – цвета оставете за по-късен етап на готвенето, джинджифила, солта и чили соса. Запържете около 3-4 мин. Добавете разтвореното в пилешкия бульон царевично брашно и цветовете броколи. Разбъркайте, задушете няколко минути, докато се посгъсти и пуснете скаридите. Сервирайте веднага, като нарежете на едро кашуто отгоре.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР