Су-джок и рейки в болница „Токуда“

Мариана Антонова 30 March 2010

„Страдам от хронично заболяване на опорно-двигателния апарат. Чух, че имало една корейска система за лечение, наречена су-джок, която много помага. Има ли у нас кабинет, където се прилага, и ако да – къде?“, пита една от редовните читателки на EVA.

Да, такъв кабинет беше открит през август в „Токуда болница София“. Той се ръководи от  д-р Йорданка Ненова, педиатър, хомеопат, фитотерапевт, рейки и су-джок специалист, работила дълги години в подобен кабинет в САЩ. Освен су-джок тя предлага на пациентите и лечение с рейки и хомеопатия, а когато се налага, добавя и медикаменти от традиционната медицина.
Специално за читателите на  EVA д-р Ненова обясни какво представлява системата за лечение су-джок и как се прилага.

„Системата е създадена от южнокорейския учен проф. Пак Чже Ву и в буквален превод от корейски су-джок означава ръка-ходило. Това е система за лечение на заболяванията на човешкото тяло, която използва биологично активни точки по система от меридиани, разположени върху дланите и ходилата. По тях има система от точки, които отговарят за всички органи и участъци на тялото. Палецът например съответства на шията и главата, показалецът и кутрето - на горните крайници, средният и безименният пръст - на долните крайници, а дланта (стъпалото) - на торса. Лечението започва с откриване на т. нар. су-джок точка. То се извършва с диагностична сонда, с която специалистът внимателно „опипва“ всеки един пръст на ръката (ходилото), след това преминава по дължината на сухожилията от горната страна на дланта. Ако имате болен орган, то в точката на неговата проекция върху дланта ще усетите лека или по-силна болка. Възможно е да почувствате болка на няколко места, което говори за повече от едно заболяване.

След като бъде установена вашата су-джок точка или точки, се пристъпва към лечението. Първо с пура от бездимна мокса (смес от див пелин, отлежал 3 години, бял оман, тамян, сандалово дърво... общо 11 билки). Пурата се запалва и се насочва към су-джок точката. Сеансът продължава, докато пациентът може да търпи нагряването. След това лечението протича с масаж на точката с природни материали. Например с бобено, оризово зърно, семка от ябълка, круша, с елда, изобщо с каквото имате подръка. Семенцето се прикрепва със специален лейкопласт към су-джок точката и се масажира 3 пъти по 3 минути на ден.

Този масаж пациентът може да прави сам вкъщи или докато е на работа. За целта в офиса може да използва химикалка, молив, кибритена клечка и т. н. Хубаво е вечер да закрепва семенцето върху мястото и да преспива с него. Единственото условие е да сменя семенцето на 24 часа, защото то омеква от масажа.

Леката стимулация върху точките по дланите или ходилата води до бързо лечебно и дълготрайно профилактично действие. Ефектът се усеща още след първия или втория сеанс.
От су-джок добре се повлияват пациенти с проблеми с бъбреците, с гръбначния стълб и ставите, с безсъние, умора, стрес, наднормено тегло, с нарушена полова функция и др. Разбира се, самото излекуване е въпрос на време, тъй като зависи от заболяването и доколко то е напреднало. На практика обаче всяка болест се повлиява добре. При някои дори се стига до пълно излекуване.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР