каменният век

Модата на растителните съставки забави за малко бума на скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерали. За сметка на това дебютът им на козметичната сцена е впечатляващ...

Свобoда Сидерова 24 April 2009

Модата на растителните съставки забави за малко бума на скъпоценни и полускъпоценни камъни и минерали. За сметка на това дебютът им на козметичната сцена е впечатляващ...


Какви ли не бижута има в ковчежето с малките женски тайни? Обсидиан, турмалин, аквамарин, малахит, родохрозит, смитсонит, нефрит, кехлибар, диамант... Украшенията не се демонстрират пред публика, а са „заровени” в бурканчето с крем и макияжа. Ще бъдем неточни, ако кажем, че бюти индустрията проспа вълшебните свойства на камъните. Още древните красавици в Рим, Индия и Китай били като зомбирани от разкрасяващата им сила. Едва преди 1-2 години обаче възможностите им бяха оценени подобаващо. Под действието на магнитното поле на Земята, минералите излъчват енергия и повишават температурата на тялото с 0.5-1 градус. Благодарение на което се усилва микроциркулацията, а оттук и насищането на кожата с полезни вещества. И не само това. Високото съдържание на жизненоважни за дейността на клетките микроелементи, физичните (светлоотразяващи и топлопоглъщащи) и механичните (ескфолиращи и полиращи) свойства накараха козметолозите да ни върнат в каменния век

Турмалинов проводник и обсидиан срещу умора

Не случайно на Запад е хит козметиката Gemology, в която са използвани цели 16 - 3 скъпоценни и 13 полускъпоценни, камъни. Красивите умове загърбиха единствено изумруда заради високото съдържание на вредния за кожата берилий. За Bvlgari, Жан-Пол Марни, професор по дерматология от Парижкия университет, разработи формула „само” с 3 вида – цитрин, турмалин и сапфир. От Armani го раздават по-скромно. В основата на серията Crema Nera, разработена в сътрудничество с L’Оreal, е обсидиан, плътно вулканично стъкло, от което преди милиони години са правели каменни оръжия. Идеята хрумва на създателя по време на калните бани, които не пропуска, ако е във вилата си на остров Пантелерия. Производителите се кълнат, че стимулиращият ефект на черния блестящ камък е способен да възроди дори и най-уморената кожа.

Изследователите от Aveda пък се прехласнаха по турмалинa. Целта му е да усили ефекта на останалите активни съставки. Освен в серията Tourmaline Charged, „многоликият” (цветовият му спектър е много голям) камък може да бъде открит още в крема за ръце The Hand Treatment и почистващия флуид The Cleansing Fluid на La Mer. От марката не устояха на чара на хематита. Попадайки на кожата, намагнитени частици в крема за очи The Eye Concentrate привличат желязото в кръвта и неутрализират отоците и тъмните кръгове. За да не останат по-назад, руснаците от Faberlic създадоха макияж с аквамарин. Досега жените го обожаваха заради несравнимия светлосин цвят и вътрешния сребърен огън. Сега червилото и спиралата с марката Aquamаrine карат сърцата им да бият учестено.

Малахит за хидратация и чадър срещу слънце

Не трябва да сте алхимици, за да се поддадете на магнетизма на малахита, който, както разправят, въплъщава женската същност Ин. Душата на зеления камък са красивите и загадъчни шарки. По правите протича енергията Ци, кръговите подсказват за концентрацията й. Ето защо йогите обичат да слагат камъните върху чакрите или блокираните участъци по тялото. Абстрахирайки се от мистериозната сила на малахита, нека се съсредоточим върху химичната му формула. Магьосниците от Sisley откриха, че именно медта в нея защитава протеина, отговорен за запазване на влагата в кожата. Изследвания показват, че след едномесечна употреба на крема Hydra Global, равнището на хидратация скача с 14%. Камъкът привлича вниманието и с антиоксидантните си свойства.

Маската за очи Eye Contour Mask пак на същата марка, СПА серията за тяло HydroRelax на Darphin и Territoria Anima Di Vulcano на Olos също могат да се похвалят със свещения за античния Египет камък, от който забърквали сенки за очи.
От Рayot се оказаха подвластни на родохрозита и смитсонита. От взаимното им привличане се роди серията Vitalite Minerale. В първия минерал има много манган. Недостигът му води до нарушаване на баланса на основните елементи и до стрес, категорични са спецовете. Богатият на цинк смитсонит неутрализира не само действието на свободните радикали, но и ускорява процеса на обновяване на клетките и укрепва зрялата кожа. Камъните са известни още и със защитата от UV лъчите. Комбинацията малахит, родохрозит и смитсонит се оказа знакова и за СПА педикюра Rawеarth на Creative SPA с термо ефект.

Особеност на нефрита е високата биологична активност. Не случайно китайците го наричат „камъка на живота”. Според тях нефритова пудра стимулира микроциркулацията и еластичността на кожата, подобрява съпротивата й срещу вредната околна среда и предпазва от петна. Ако внимателно прочетете упътването към серията Differently Nutri-Dermo Skin на Lancaster, ще видите, че нещата се препокриват. Микронизиран нефрит има и в термичния ексфолиант Idealist Micro-D на Estee Lauder.

Древният приятел на младата кожа

В Китай го наричат душа на тигър, а в Япония - кръв от дракон. Познахте, става дума за кехлибара. За бижутерите „детето” на 3 родители - океана, слънцето и бора, не е толкова скъпо. Но това не се отрази на любовта на козметолозите. Причината са витамините и елементите, необходими за обмяната на веществата, и кехлибарената киселина, чиито противовъзпалителен и антистресов ефект са пословични. Застиналото късче слънце има очистващо и охлаждащо действие – не случайно навремето болните стискали в ръка парче смола за сваляне на температурата. Не на последно място е и съдържанието на сяра, съставна част за незаменимите за кожата аминокиселини. Ако е верен митът, че камъкът пази от лоши очи, то от Guerlain направо уцелиха джакпота. Серията Success Future с екстракт от чист кехлибар пази от бръчки като активира синтеза на колаген, елиминира токсините и нeутрализира стреса.

21 век - епоха на козметичния ексклузив


Ако диамантите са най-добрите приятели на момичето, то средствата с диамантен прах (минералите са едни от най-твърдите материали в света, но раздробени на микроскопични частици, са невероятно меки) са най-добрият приятел на кожата. Както никой друг, моментално разглаждащият скраб за лице The Refining Facial на La Mer и двустепенната система за клетъчно обновяване на кожата Cellular MicroDermabrasion на La Prairie я омекотяват и правят цвета й по-ярък. Освен частици от естествени диаманти, кремът от последната съдържа още кварцови кристали. Определено трябва да внимавате, сиянието на обновената кожа може да ослепи околните. Знаейки за страстта на прекрасната половина на човечеството към каратите, L’Oreal се отчете с лака Jet-Set Diamant. Както подказва името, диамантеният прашец прави бижутата по ръцете излишни. Учените от Байерсдорф пък са на мнение, че жените повече от всичко на света искат косата им да изглежда здрава и блестяща. Така се роди серията грижа за коса и стайлинг продукти Diamond Gloss на Nivea Hair Care. Наред с шампоана и балсама, в нея ще откриете още подхранващ спрей без измиване, вакса, пяна и лак.


1. вакса за коса Diamond Gloss Wax на Nivea Hair Care с диамантен прах
2. съживяващо регенериращо мляко за тяло Emulsion Minerale на Payot със смитсонит
3. ексфолиращ крем Cellular MicroDermabrasion на La Prairie с диамантен прах и кварц
4. нощен анти-ейдж крем Success Future на Guerlain с кехлибар
5. бързосъхнещ лак Jet-Set Diamant на L’Oreal с диамантен прах
6. хидратант против стареене Hydra-Global на Sisley с малахит
7. глобален околоочен крем за зряла кожа Differently Nutri-Dermo Skin на Lancaster с нефрит
8. серум против линии, бръчки и петна Perfectionist (CP+) на Estee Lauder със слюда
9. маска за околоочен контур Masque Contour Des Yeux на Sisley с малахит
10. маска за крака Rawearth Footmask на Creative SPA с малахит, родохрозит и смитсонит
11. реструктуриращ крем за ръце, устни и очи Territoria Anima Di Vulcano на Olos с малахит и родолит


Полезните изкопаеми - последна дума в макияжа

Ще останете разочаровани, ако се надявате да откриете любимите на астролозите талисмани в грима. С изключение на Aquamаrinе на Faberlic с аквамарин и Inner Light на Aveda с турмалин и малахит, останалият е проза. Не бързайте да го отписвате! Кожата ви може и да не блесне с диамантен прах, но ще остане доволна. Главните действащи лица са кварц, слюда, пигменти... Макар и откритие на хилядолетието, идеята за минерален макияж не е нова. До 70-те само пластичните хирурзи в Холивуд са наясно с възстановяващите му свойства. Сред клиентите на Jane Iredale, първата марка, лансирала стрити на пръх камъни, са Сара Джeсика Паркър и Сюзън Сарандън.

Продукти на i.d. bareMinerals има в козметичната чантичка на Шарън Стоун, Дженифър Анистън и Кортни Кокс. Не само звездите обожават да се валят в прахта. Липсата на спирт, талк, аромат, оцветители, минерални масла и консерванти я прави безценна в очите на натуропатите и веганите. Заради ярко изразения антисептичен ефект, полезните изкопаеми са незаменими при проблемна и чувствителна кожа. Не случайно специалистите ги препоръчват след химичен пилинг, дермабразио и лазерна шлифовка – по-вълшебно средство за успокояване на зачервената, раздразнена и наранена кожа и за маскиране на всякакви недостатъци – от акне до повърхностни капиляри, още не е измислено. И не само това. Минералите абсорбират мазния блясък, не се набиват в бръчките като останалите тонални средства и най-важното – защитават от UV лъчите.


Действието на цинковия оксид и титаниевия диоксид се приравнява на SPF 15. У нас първата лястовичка беше макияжът YoungBlood. Пролетната колекция на Lancome също е минерална. Абревиатурата L.U.C.I. означава Luminous Colorless Color Intelligence, т.е. умен цвят без цвят. В основата й е принципът, по който са оцветени крилата на пеперудата. Ако между люспичките от хитин, от които са направени, влезе въздух, цветът започва да прелива. От марката замениха хитина със слюда и въздуха с кварц и създадоха светлинна камера, която променя цвета да неузнаваемост. От прасковено до розово, от бледомораво до зелено. L’Oreal се отчете с прахообразната пудра True Match Minerals с покритие на фон дьо тен. Ще ви открием малка тайна. Тя е средство 4 в 1 – основа, пудра, коректор и слънцезащитно средство. В повсеместната минерализация се включиха още Clarins и Estee Lauder.

 

1. компактна пудра Re-Nutriv Intensive Comfort Pressed Powder на Estee Lauder
2. глос L.U.C.I . Color Fever Gloss на Lancome
3. пудра на прах с четка True Match Minerals на L’Oreal
4. блестяща пудра-четка L.U.C.I. Photonic на Lancome
5. палитра сенки Pressed Mineral Eyeshadow Quard на YoungBlood
6. палитра сенки L.U.C.I. Eyes на Lancome
7. сенки Pure Color на Estee Lauder
8. минерален фон дьо тен-флуид Liquid Mineral Foundation на YoungBlood
9. компактна пудра Poudre Douceur на Clarins
10. сенки Single Eye Colour на Clarins

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР