(о)да на свежестта

Решила си да облечеш разголен топ, но се притесняваш от мокри петна. Така повече не може да продължава.

Свобoда Сидерова 10 April 2009

Дотам я докарахме – звезди да пеят в чест на ... дезодорант. Рианна и Никол Шержинджър от Pussycat Dolls записаха песента Winning Women („Победителките”). По замисъла на Procter&Gamble тя символизира способността за себеизразяване на съвременната жена. Както и умението й да лъха на свежест. Одата е в чест на део серията Secret Scent Expressions.

Тялото мирише на... тяло

Случвало ли ти се е някой мъж да не те забележи (или обратното), докато не му „замиришеш”? Знаеш ли, че „животинската” миризма се дължи както на стрес и особености на ендокринната система, така и на възбуда? Някоя приятелка оплаквала ли ти се е от „мократа” страна на секса? В това няма нищо неестествено. Потта ухае строго индивидуално и по принцип не е неприятна - такава я правят бактериите. Напротив, съдържащите се феромони привличат срещуположния пол. Мириши и се възбуждай!

Минимализъм и зелен чай
Формулата на дезодорантите едва ли ще се промени скоро, ето защо фирмите прибягват до други уловки. Например мини опаковки. Спреят Tri-Actif на Uriage е само 30 мл, но можеш да го ползваш поне 2 месеца. Другата тенденция са дезодориращите салфетки с марката L’Occitane, Oriflame или Avon. Агресивните и натрапчиви ухания, съперничещи по сила на парфюмите, са демоде. Напоследък кадифената революция, способна да предотврати неприятния мирис, ухае най-много на зелен чай или няма мирис.

6 въпроса за дезодорантите

1. кой дезодорант съдържа най-малко консерванти? Погледни срока на годност. Колкото е по-дълъг, толкова повече са консервантите. Виж и формата на дезодоранта – ако е херметична, консервантите са по-малко. В стика и део крема консервантите са най-много. Рол онът заема средна позиция.

2. оставят ли дезодорантите, също като парфюмите петна? Ако подложиш дезодорираната кожа под слънчевите лъчи, повишаваш чувствителността й. Специалистите препоръчват преди плаж да избягваш средство с масло от цитруси.

3. има ли по-ефективен начин от антиперспирантите срещу прекомерно потене? Да изтриеш чело с носна кърпичка по време на Оскарите, е кощунство. Ето защо всеки участък от тялото на звездите, за който се предполага, че може да излъчва пот, е обречен на инжекции с ботокс, блокиращи потните жлези. У нас в козметичните центрове също можеш да набоцкаш деколтето и гърба, за да изглежда кожата матова. Биенето на отрова в дланите и подмишниците не се брои. Това отдавна е рутинна процедура.

4. може ли да се ползва дезодорант веднага след епилация? Не е препоръчително. Чувствителната кожа под мишниците, травмирана от чести епилации, понякога реагира болезненно и с раздразване. Другото табу е дезодорантът в интимната зона (освен ако не е специално предназначен). Иначе рискуваш да разрушиш киселинната среда, което води до възпаление.

5. най-доброто решение срещу неприятната миризма? Душът, и то 2 пъти на ден. Ако миризмата не изчезва, добави във водата настойка от мащерка или от листа на ябълка и върба. На Запад с успех се ползват пробиотиците – хранителни добавки, усилващи активността на “добрата” микрофлора в дебелото черво. Например Synergy 1 на белгийската марка Orafti.

6. всеки дезодорант ме дразни. Какво да правя? Използвай натуралния сух дезодорант Naturel на L’Occitane. Минералните соли под формата на кристал не само държат бактериите под контрол и не дразнят кожата, но и не оставят следи по дрехата. Другият начин е хвойнов сапун от аптеката. Той маскира мириса на тялото и му придава ухание на борова гора.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР