SPAсение в Тайланд

Всеки, пътувал веднъж в Тайланд, сигурно има своя причина да иска да се върне там отново.

Милена Попова, Ваня Шекерова 31 July 2006

Една от най-вероятните е постигането на нирвана (хайде да не се изхвърляме толкова, нека е покой и наслада, гарнирани с лечебен ефект) чрез десетките масажи, предлагани навсякъде из тази гостолюбива страна и правени с вещина и нежно усърдие.

Но нека караме наред преди да стигнем до своето откритие на източната философия на удоволствието.

SPA от градски тип
Бангкок - откъдето тръгват курортните дестинации на север и най-вече на юг - съвсем не изглежда като място за релакс. Небостъргачи, гарнирани с мизерни бидонвили покрай каналите, пазари, над които кръжи въздушното влакче, храмове, храмове, храмове. Впрочем тъкмо в будистките храмове, както се оказа, е пазено знанието за специфичните техники, с които работи източната холистична медицина. В един от тях - древния Уат По в Бангкок, известен на туристите повече със статуята на Полегналия Буда, могат да се видят 60 рисунки с описания на различни части и системи от тялото и начините да се балансира енергията в него.
Смята се, че прословутият тай масаж е на повече от 2500 години и в превод от тайландски означава просто древен масаж.

Смята се, че да идеш в Тайланд и да не го пробваш е като да се озовеш в Рим и да не видиш папата. Номерът е само да не объркаш входа - там, където пише Body Massage, всъщност правят еротичен масаж. Не сме пробвали, опазил ни Буда, удоволствието е за мъже, защото на практика две голи грации масажират тялото на клиента със своите собствени тела. За скучаещите през това време туристки от Европа е заведение с надпис Physical Massage или най-добре хотелски SPA център.

В столицата, и то в центъра, наречен Силом, където каналите са основната транспортна артерия, са съсредоточени най-големите представители на всички петзвездни вериги. Впрочем сигурно малцина знаят, че Тайландското кралско семейство е собственик на веригата Кемпински. До едноименния хотел в Бангкок не стигнахме, но се убедихме, че магията SPA не се разваля от бетона и стъклото. Потопихме се в нея в хотел Amari Watergate - Sivara SPA включва открит басейн във вътрешния двор, закрит и приказна гарнитура от сенчести кабини за всякакви вълшебни процедури - розова или млечна баня на краката, обвиване на тялото с кал от Мъртво море или водорасли, вана с екзотични цветя, билки или водорасли, ексфолиране на тялото с луфа, със скраб от кайсии и лавандула, с мед. Предпочитани напоследък от чужденците са двойните масажни кабини за влюбени - щом ароматите на масажните масла или на останалите продукти за ексфолиране, обвиване или всякаква там друга телесна глезотия се сливат, защо не и душите...

Между другото, в цял Тайланд се използват само ароматни масла, местно производство. Дори в аптеките и дрогериите е трудно да намерите нещо, с което сте свикнали. Така, когато хубавичко се опърлихме от слънцето, въпреки че не спряхме да се мажем със слънцезащитни продукти, тръгнахме да търсим нещо за облекчение на болката от изгарянето и си купихме гел с екстракт от алое вера, тайландска направа. И той се оказа наистина много ефикасен. Така че адски си струва да се доверите на местните еликсири, произведени от екзотичните плодове и растения, най-известен от които е местното кокосово олио, а и от цвета на дървото франджипани - много европейски козметични компании вече посягат към него заради аромата и регенериращите му свойства. Ние масло от франджипани не можахме да си купим, но се хвърлихме смело най-напред към тайската рефлексотерапия, и то на място, където ни предупредиха да не очакваме висока хигиена и качество.

SPA в курортите
Там лечебни и отпускащи процедури се предлагат и направо на плажа, и по търговските улици. На остров Самуи например - топ дестинация това лято според класацията на списание Vogue - сергиите на пазара се редуват с малки помещения, които предлагат най-често един също източен специалитет - масаж на краката или рефлексотерапия. Ей така, за проба, хлътнахме в едно не особено привлекателно капанче четири дами като от "Сексът и градът". Като извадиха едни легенчета масажистките, си помислихме, че от гъбички няма да се отървем задълго. Верни на принципа, че всичко се лекува, смело потопихме отеклите си от скитане крака, след което започна такова галене, размачкване и подръпване от пръстите до коленете, че не ни се ставаше, час и половина отлетя като сън. Различното в този масаж, който бяхме си правили и в България, бе, че освен с ръце, жените действаха и с малки дървени вретенца, с които нежно притискаха точките-проекции на различните органи върху ходилата ни.

И други разлики имаше, но не подлежат на описание - не случайно тъкмо в Тайланд идват на обучение желаещи да практикуват всякаква мануална терапия, тя само с четене не се усвоява, трябва и гледане, и практика.
След този опит с рефлексотерапията решително се запътихме към SPA центъра Recreation в хотела ни - Bandara. Управителката му категорично не препоръча класическия тай масаж за хора с проблеми в гръбначния стълб. Затова пък имаше избор от десетки други пакетни процедури - шведски ароматен масаж, ориенталски бленд масаж, антистрес масаж, балинезийски, балансиращ, масаж с топли вулканични камъни или с торбички със запарени билки... На цена от 3100 до 9200 бата (1 евро е около 46 бата) се предлагат 1-, 3- и 5-дневни комбинации от процедури с детоксикиращ, релаксиращ и разбира се, разхубавяващ ефект.

И нека най-после да обясним какво е тай масаж от личен опит. Той се прави върху специален дюшек като масажираният облича специална широка и удобна пижама от сурова коприна или памук. Самият масаж представлява древна мануална техника, комбинация от акупресура и йога. Масажистът използва палците, дланите и цялото си тяло, концентрирайки се върху меридианите, по които циркулира енергията. Масажът включва елементи от стречинг за стимулиране на енергийния поток. Подобрява кръвообращението и засилва гъвкавостта.

SPA като начин на живот
Всякаквите там процедури и масажи в Тайланд не биха имали своя ефект без атмосферата - спокойни и хладни покои, малки езерца с цъфтящи в тях лотоси, усмихнати момичета с нежни, но опитни ръце. Много от SPA-центровете като Каmalaya на остров Самуи предлагат процедури на открито - стречинг или йога на огромна отворена тераса с изглед към залива, малки басейнчета с топла, хладка или студена вода, закътани под кокосовите палми, сауна в естествена пещера в скалите... Всеки сеанс започва и завършва с пресни сокове от плодове или зеленчуци (сок от диня край басейна няма конкуренция в освежаването), с ароматни билкови чайове, допълващи и засилващи ефекта от процедурите.

Хранителния режим може да си спретнете и сами - манго, рамбутан, папайа на закуска, супа от скариди или лангуста на обяд - изборът от екзотични плодове и морски дарове тук е необятен, като при това те са на цената на спанака у нас. Не само в курортите на Тайланд SPA-туризмът става все по-обхватно направление - разчита се на индивидуални посещения от високоплатежоспособни особи от всички краища на света. Представители на бизнес елита на Великобритания, САЩ, Хонг Конг вече се радват на ефекта от детоксикиращите и релаксиращи програми в центровете по бреговете на двете морета - Андаманско и Южнокитайско, както и в северната планинска част на Тайланд. Но по-добре е веднъж да видиш и да усетиш вместо сто пъти да чуеш...

За повече инфо: www.silomvillage.co.th, www.amari.com, www.impiana.com

Материалът е написан с любезното съдействие на Министерството на туризма на Тайланд - Балкански офис, тел./факс +40-21-212-5941, www.thailanda.ro

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР