Вдъхновение Avatar

Диви джунгли, тропически цветя, приказни герои... Вълшебният свят на Джеймс Камерън в абсолютния кинохит „Аватар“ с лекота покори не само любителите на киното, но и тези на високия подиум.

18 March 2010

Най-вдъхновен се оказа Жан Пол Готие - в колекцията му Haute Couturе дефилираха екзотични красавици с плитки в косите и изумруденозелени рокли, сякаш съшити от подръчни материали (но за сметка на това обсипани с изобилие от разноцветни камъни). Виртуозното съчетание на елементи от тропически растения с етноапликации и фееричен сафари стил предизвикаха бурните аплодисменти на критиците.

Стилистиката на филма се прояви и в първата самостоятелна колекция висша мода на дизайнерите Мария Грация Кюри и Пиер Паоло Пиколи за модната къща Valentino. Ефирните асиметрични силуети преливат в синьо-зелени тонове, подчертаващи сложните геометрични мотиви и авангардния цветен грим. Коментарът на дизайнерите е: „Експериментирахме с нови форми, искахме да видим докъде ще стигнем... Целта ни бе вниманието на по-младата публика, която също може да изглежда шик и да се припознае в колекцията ни haute couture.“ Излиза, че фантастичният блокбастър „Аватар“ отбелязва преломен момент не само на големия екран, но и на високия подиум. Остава само да се надяваме, че киното няма да се окаже единственият източник за подобно ярко вдъхновение, каквото вече рядко виждаме в света на модата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР