Фон дьо тен или ВВ крем?

Каква е разликата и кой точно ви трябва

Свобoда Сидерова 03 October 2013

За модела Аризона Мюз, чиято кожа е идеална, масажът на топгримьора е по-добър от този в 5-звезден хотел

Тоналните средства подобряват тена и се грижат за кожата. ВВ кремовете се грижат за кожата и... подобряват тена. Каква е разликата и кой точно ви трябва – вижте от отговорите на EVA

Кожата ми е суха. Независимо дали ползвам фон дьо тен или ВВ крем постоянно чувствам дискомфорт.

Опитайте Extra-Comfort SPF 15 на Clarins и ще си говорим. Ултракомфортен и подхранващ, фон дьо тенът е просто създаден за тези, които усещат кожата си опъната. За първи път от марката се възползват от невероятните свойства на органично масло от арган. Богато на мастни киселини (омега 6 и 9), течното злато я прави еластична и я подхранва, укрепвайки хидролипидния й филм. Екстракт от тропическа лоза (също се използва за първи път в тонално средство), защитава колагена и поддържа кожата стегната.

Омръзна ми през два часа да си коригирам макиажа. Препоръчайте ми фон дьо тен с повишена трайност.

Tenue de Perfection SPF 20 на Guerlain – виртуоз в трайността (гарантира 16 часа) и майстор в камуфлажа. Трите летливи масла в състава постепенно се изпаряват, гарантирайки три последователни ефекта. Първото отговаря за лесното разпределение на текстурата, която буквално се топи върху кожата. Второто – за перфектно заличаване на несъвършенствата.

Третото фиксира еднородното  покритие максимално дълго. Усещането за кадифен воал и невероятната устойчивост се дължат на защитен филм (коригиращите пигменти и абсорбиращите пудри са обвити от запазващ ги полимер). Мат ефектът е за сметка на сфери от силициев диоксид, които улавят себума, запазвайки целостта на полимерния филм. Два вида светлоотразяващи пудри разглаждат кожата и маскират бръчките.

Искам да си спестя хидратиращия крем преди макиажа. Нужен ми е фон дьо тен или ВВ крем?

Няма значение, стига да съдържа moisturizer в името. Но тъй като биби манията завладя индустрията на красотата, вижте нашите предложения. Благодарение на технологията Hydra IQ в разкрасяващия хидратант 5-in-1 BB SPF 10 на Nivea влагата не само прониква дълбоко в кожата, но и активизира естествените овлажняващи механизми. За транспортирането й отговарят небезизвестните аквапорини (микроканалчета).

Ускорителят на красотата Lingerie De Peau BB SPF 30 – PA+++ на Guerlain и хидратантът за мигновена красота Aquasource BB SPF 15 на Biotherm разчитат на хиалуронова киселина. Тайната на 24-часовия активатор на хидратацията Hydra Floral Multi-Protection BB SPF 15 на Decleor e екстракт от дива теменуга (повишава синтеза на хиалуронова киселина с 23% и на аквапорини с 44%) и етерично масло от нероли.

Най-добрият ВВ крем срещу сивкав тен?

Многофункционалният макиаж и грижа в едно Idealiа BB SPF 25 на Vichy, който предотвратява помътняването на тена на всички нива. Технологията grey killer действа повърхностно (минерални пигменти в розови нюанси) и в дълбочина (екстракт от комбуча, получен чрез биотехнологична ферментация на чаена гъба).

Източната съставка е избрана неслучайно. Съдържащите се активни вещества променят качеството на кожата. Пробиотици повишават защитните й сили. Витамини предотвратяват втвърдяването на колагена. Полифеноли се борят с преждевременното стареене. Плодови киселини ускоряват обновяването на клетките.

Може ли ВВ крем да замени слънцезащитен?

На плажа не, но в града съвсем спокойно, стига маршрутът ви да е дом-метро-офис. Факторът трябва да е минимум 15 или 20. Освен на високата защита от слънцето, от Estee Lauder акцентират и на борбата със свободните радикали. Разкрасяващият крем DayWear B.B SPF 35, както всички други средства от линията, съдържа суперантиоксидантен комплекс.

Съставките, сред които витамини С и Е и ензим от морски микроорганизъм, неутрализират свободните радикали преди да са увредили кожата. Иновационна технология гарантира непрекъснато рециклиране на „бодигардовете“ за целодневна защита.

Търся фон дьо тен, който не само прикрива, но и минимизира петна. Кой ще ми препоръчате?

Компактният Even Better Compact Makeup SPF 15 на Clinique. Крем-пудрата е на основата на същата технология, използвана в известната линия на марката Even Better. Възхитително гладка и безупречна, текстурата изравнява тена, като с течение на времето лекува обезцветяването и хиперпигментацията. Антиоксидантите в състава, сред които витамини С и Е, намаляват съществуващите петна и предотвратяват синтеза на нови.

Кое е по-добре за зряла кожа?

Ако кожата ви се нуждае от допълнителна грижа, изберете ВВ крем. Garnier например клонира BB Miracle Skin Perfector във вариант Anti-Ageing. Но не чакайте чудеса. Някои активни съставки като ретинола, един от най-действените борци с възрастта, е невъзможно да се включат в състава – или „утежняват“ текстурата, или неутрализират другите. За мигновен ефект се запасете с тонално средство.

Двойното Teint Visionnaire SPF 20 на Lancome, обединяващо коректор и фон дьо тен, за секунди ще ви направи с 5 години по-млади благодарение на наслояването на две текстури: локална и глобална тон-върху-тон. В добавка фирмената подмладяваща молекула [LR 2412] във флуида, над която учените се трудят 10 години, трансформира кожата за 4 седмици, намалявайки бръчките, петната и размера на порите. Повдигащият ефект на фон дьо тена Lift Me Up SPF 15 на Astor е за сметка на лифтинг серума с пептиди и хиалуронова киселина.

Кожата ми е склонна към алергии. Какво да избера?

Алергия може да се появи от какво ли не. Единият вариант да минимизирате риска е класически фон дьо тен без висока концентрация на съставки и без допълнителни ефекти. Другият – ВВ крем за чувствителна кожа, тестван под дерматологичен контрол, без парабени и хипоалергенен. И най-важното: да съдържа термална вода с хидратиращ, успокояващ и възстановяващ ефект.

Основните отличия на водата Ла Рош-Позе в хидратиращия Hydreane BB SPF 20 на La Roche-Posay са почти неутралното рН и високата концентрация на селен, мощен антиоксидант, защитаващ клетките от окисляване. В Idealia BB SPF 25 на Vichy водата от едноименния източник сама по себе си е активна козметична съставка. Богата на олигоелементи (съдържа цели 15 редки минерали), тя подобрява качеството на кожата и стяга порите.

Нямам кой знае какви проблеми, само порите ми са малко разширени. Кой ВВ крем ще ми препоръчате?

BB Skin Perfecting Cream SPF 25 PA+++ на Clarins. Многофункционалният продукт не съдържа масла, което значи, че не запушва порите. За сметка на това в състава ще откриете два вида екстракти – стимулиращ от киви и хидратиращ от кора на катафре (главна съставка в серията Multi-Hydratante), както и защитен комплекс срещу вредната околна среда.

3D пигментите, не толкова плътни, а полупрозрачни, се сливат с натуралния тен и създават ефект на отпочинала кожа. Матовият и леко пудрен финиш пък прави порите визуално по-малки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР