Невена Желева

Фризьор на звезди

Василена Цанова 30 September 2013


Държа екипът ми не само да следва тенденциите, а да ги създава!


Историята на Невена Желева на мнозина ще се стори като сбъдната американска мечта. Вместо къща с бяла ограда обаче стилистката има фризьорски салон в Чикаго и куп звездни клиенти (сред които Джордж Клуни, Лайънъл Ричи, Роби Уилямс, Дейвид Шуимър, Мила Кунис, Селин Дион). Невена пристигна у нас в качеството си на международен all-star преподавател (само 30 души в света са заслужили подобно признание) на професионалната марка само за мъже American Crew, един от лидерите в подстригването, тенденциите и специализираните продукти за коса. В София тя проведе семинар за фризьори за техниките на мъжкото подстригване.

Невена, как отворихте собствен салон в Щатите?
Заминах през 2001 г. с 200 долара и огромно желание. Бях си наумила да имам салон там и нищо не можеше да ме спре. Макар да бях развила бизнеса си в България, в чужбина нещата стоят по-различно. Но аз вече имах занаят и признания, което оказа влияние.
Повлия ли за избора на професия вашата кръстница, актрисата Невена Коканова?
 Тя ме вдъхнови да стана актриса, но съдбата отреди друго. Преди приемните изпити се разболях и не успях да се явя. Затова влязох във фризьорския техникум, после се пробвах в НАТФИЗ. Стефан Данаилов, който по онова време ми беше клиент, ме скъса с думите: „Момиче, гледай си занаята, вместо да ставаш актриса.“
Трудно ли се става преподавател на American Crew?
Година след заминаването срещнах създателя на марката Дейвид Ракулиа на конкурс в Лас Вегас. Изненадах се, че ме покани да стана част от екипа, тъй като английският ми все още не беше на ниво. Самочувствие ми даде опитът, придобит в България. Още тогава специализирах в мъжко фризьорство – клиенти ми бяха Стоян Михалев, Графа, Акага и Д2.
Претенциозни клиенти ли са звездите?
Взискателни са по отношение на графика. Казват: „Ела утре сутринта за фотосесия в Ню Йорк.“ Хващаш самолета, зарязвайки всичките си планове. Изискват още лоялност и коректност. Недопустимо е да разказваш личните им тайни.
Салонът ви Custom Hair Lounge бе обявен за „Най-добър салон“ в проучване сред жителите на Чикаго. Винаги надминаваме очакванията. Държа екипът ми не само да следва тенденциите, а да ги създава.
Част сте от фризьорския екип, подготвящ знаменитостите за „Оскарите“. Стресираща ли е работата сред холивудския елит?
Усещането е странно. Около теб се разхождат Опра Уинфри, Селин Дион, Джъстин Тимбърлейк, Никол Кидман. А ти трябва да се държиш естествено. Иначе в 8 сутринта си на линия, готова за работа.
Така ли срещнахте Джордж Клуни?
Да, той влезе и попита кой прави най-добрите мъжки прически. Колегите посочиха мен. Изненада ме, че е суетен, има го човешкото в него. След това съм го подстригвала още няколко пъти, идвал е и в салона.
Има ли разлика между родните и чуждите звезди?
Може би нашите се вземат пò на сериозно. В Америка най-успелите са най-земни. Дейвид Шуимър например е перфектен кавалер – отваря врати дори на непознати, топло поздравява всички. Лайънъл Ричи пък често разговаря приятелски с шофьора на колата.
Съвет към начинаещите фризьори?
Да намерят престижен салон, където да практикуват постоянно, да се промотират и да не се отказват.

фризьорският салон Custom Hair Lounge в Чикаго, оазисът на Невена
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР