Източни пиеси

Кристина Симидчийска 11 June 2013

Haider Ackermann

И този сезон азиатските сюжети предизвикват въображението на дизайнерите – от изящните изкуства до мистичните символи, закодирани в древните традиции на Япония и Китай. Подобно на поетичните миниатюри хайку, акцентът е върху очарованието на лекия тон, простотата на изказа и ненатрапчивата изтънченост. Сменени са само стилистичните средства.

Без да се опитват да превъзпитават сетивата си и излишно да възпроизвеждат „източния“ поглед към света, дизайнерите се възползваха от навиците на Запада и естетиката на Изтока, за да създадат образи, подчинени на лекото отношение към живота и неговото свободно движение. Така например не буквалната форма на кимоното, а принципът на кройката му е водещ в идеите на Haider Ackermann, Mugler и Prada. Широките колани оби не само подчертават талията, но и деликатно подобряват осанката в моделите на Gareth Pugh, Lanvin и Etro. Акцентът върху елегантната линия на раменете при саката на Damir Doma и Haider Ackermann е допълнен от детайли, вдъхновени от изкуството оригами. Последното съвсем отчетливо прозира и в минидължините на Prada. Свободните и комфортни копринени панталони Hermes и Etro се вписват идеално в ежедневието, докато късите атлазени рокли на Emilio Pucci и  Mugler със сигурност ще придадат ново настроение на вечерта. За разлика от миналото лято принтовете се отличават със завидна дискретност – от разцъфнали лотоси до китайски дракони в свежи, но не твърде ярки тонове, разчупващи явните предпочитания към монохромната гама.

ОЩЕ:
ПРИНТ
Макар и силно стилизирани, флоралните принтове не пренебрегват символиката на цветята в японската митология: хризантемите носят щастие, жълтият ирис – страст, далията – непостоянство.
СИЛУЕТ
Суровата красота на асиметрията, чистите и лаконични линии на моделите напомнят за двустишията „юген“, описващи неуловимата и вечно изплъзваща се от познатите определения красота.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР