„Загарът убива“

Също като предупреждението за цигарите този надпис трябва да краси солариумите, смята д-р Дейвид Орентрейк

Свобoда Сидерова 06 June 2013

Също като предупреждението за цигарите този надпис трябва да краси солариумите, смята д-р Дейвид Орентрейк, водещ дерматолог на Clinique.

Един от трендовете на сезона е млечната кожа с вътрешно сияние, каквато е на платната на Ботичели. Известният топгримьор Том Пешу нарече естествената визия на Marni „минимална, чиста и светеща“. Jil Sander, Valentino и Narciso Rodriguez също прегърнаха идеята за полупрозрачно нежно лице с аристократична бледност. При редките примери на загоряла кожа – Roberto Cavalli, Prabal Gurung и Diane von Furstenberg – използваното количество бронзанти и руж е премерено. Никаква оранжева руменина от слепоочията до брадичката. За тен след солариум и дума не може да става. Преди време 11 модни агенции забраниха на моделите да го посещават. Поводът за акцията е изследване на британските медици, според което 25% от младите жени на възраст от 18 до 24 години не са обезпокоени от риска, свързан с изкуствения загар, а повече от 50% смятат, че „опърлената“ (забележете, не „целуната“) от слънцето кожа е фешън.

Някои учени са на мнение, че забраната на загара е неправилна и безсмислена. Стига да ползвате слънцезащитна козметика и да не допускате изгаряне, както и да не ходите на солариум за удължаване на тена след отпуска. Други смятат, че UV филтрите не са безопасни, тъй като изсушават кожата, запушват порите и предизвикват алергии. Biologique Recherche например лансира Creme UVA, който се нанася 15 минути преди средството със SPF. Avene обнови слънцезащитната си серия, като намали 20% от концентрацията на фотопротекторите, т.е. броят им от 5 стана 4. Иновацията обаче не само не се отразява на нивото на защита, но и благодарение на нея се избягва ефектът бели следи. Промяна има и при текстурите. Вдъхновени от бразилските тенденции, емулсиите са с dry touch ефект.
Сигурно си мислите: „Нямам петна или бръчки, следователно слънцето още не е увредило кожата ми.“ Грешка! Направете си анализ с wood лампа, излъчваща ултравиолетова светлина, в който и да е дерматологичен център и ще се убедите колко не сте прави. „Картата“ от петна по челото, скулите и носа ще ви накара да промените мнението си.

*при феновете на солариума рискът от меланома „скача“ със 74%, а фотостареенето напредва с утроени темпове
*в Лос Анджелис, градът на загорелите блондинки, стъклото на вратата откъм шофьора е затъмнено, за да предотврати появата на петна.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР