Африканско чудо

Пустинната фурма – едно от най-древните растения, познати на човечеството, е на път да измести арган.

Василена Цанова 19 May 2013

На бюти небосклона изгря нова звезда. Пустинната фурма – едно от най-древните растения, познати на човечеството, е на път да измести аргана.

От египетските фараони до Мария Магдалена
Мнозина от вас сигурно не са чували за пустинната фурма, но за жителите на тропическа Африка тя е по-ценна от злато. Виреещо от 4000 години насам и достигащо до 10 м височина, дървото се отличава с уникално свойство да запазва влажността си при екстремни условия, раждайки богати на ценни съставки плодове – поставяли ги в саркофазите на египетските фараони като дар към боговете. В Библията има сведения, че са част от благоуханния елей на Мария Магдалена, с който миропомазала Исус. В африканската медицина се използват всички части на дървото: корените при болки в корема, кората за лечение на малария, плодовете – на черния дроб и далака. Местните защитават с маслото от ядките кожата и косата си от убийствената жега и сухите ветрове.

Пустинни легенди
Въпреки неоспоримите си качества пустинната фурма дълго е „изгубена“ за красотата. Но белите престилки взеха нещата в свои ръце, използвайки я във все повече продукти. Най-ценна е ядката, чието високо съдържание на есенциални мастни киселини, протеини, захар и витамини А, C и Е подпомага хидратацията и регенерацията на кожата, има успокояващо и антиоксидантно действие. Сухият, увреден и накъсан косъм също е облагодетелстван, твърдят от Klorane. Интензивно подхранена и възстановена, косата става еластична и гъвкава благодарение на древното „чудо“. Sisley и Sephora пък се възползват от съвсем различни свойства на пустинната фурма, наричана в Чад „сапунено дърво“. Екстрактът от месестата част с високо съдържание на почистващи молекули премахва нечистотиите нежно и без риск от раздразнение. Екзотичният аромат на фурмата, както и екстракт от цвета й са част от гамата Fortune Flowers на L’Occitane, вдъхновена от африканския фолклор. Според древна легенда момиче открива езерце под цветовете на дървото и така спасява селото си от жадна смърт. Както подсказва името „щастливи цветя“, любителите на нетрадиционното ще са във възторг от искрящото сладостно ухание на крема за тяло, за ръце и балсама за устни.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР