Кан 2013

Кой ще стъпи на червената пътека

12 May 2013


Карин Ройтфелд – живот след Vogue


През 2010 г. Карин Ройтфелд напусна работата си като главен редактор на френския Vogue след цели 10 години на този пост. „Не съм бизнес момиче“, заяви тя и се отдаде на новия си проект – собствена модна „библия“ CR Fashion Book, която излиза два пъти в годината и на чиито страници няма реклами. На тазгодишния Кан ще се състои премиерата на документалния филм Mademoiselle C, посветен именно на модната книга на 54-годишната Карин. Освен за творческата й лаборатория, в която се правят всякакви експерименти и от която се раждат блестящите и провокативни фотосесии, във филма се разказва и за живота й в Ню Йорк, както и за взаимоотношенията с дъщеря й  Джулия, артдиректор и бивш модел. Участват и повечето от Големите в модата – Карл Лагерфелд, Том Форд, Албер Елбаз, Жан Пол Готие.








Двамата Гетсби: Лео vs Редфорд

„Великият Гетсби“ на Баз Лурман с Лео ди Каприо в ролята на Джей Гетсби открива фестивала. Големият въпрос е дали „новият Гетсби“ Лео и „старият“ Робърт Редфорд ще се засекат на някое парти, защото Редфорд също ще бъде сред звездните гости на фестивала с филма All is lost, в който играе главната роля (след петгодишно отсъствие от екрана).





„Най-голямата битка на Мохамед Али“, реж. Стивън Фриърс
Единственият британски филм на тазгодишния Кан е посветен на легендарния боксьор Мохамед Али и разказва защо един от най-великите спортисти на 20 век отказва да се бие за Америка във войната във Виетнам и какво му струва този отказ.











Майкъл Дъглас е Либерачи в новия филм на Содърбърг
Между 50-те и 70-те години на 20 век екстравагантният виртуоз на пианото Либерачи (от полско-италианско потекло) е най-високо платеният музикант в света. В Лас Вегас печели скандалните за времето си 50 000 долара на седмица. Либерачи излиза на сцената, облечен  като глемрок звезда, а косата му обикновено е боядисана в крещящи цветове. Той е луд бохем и известен хомосексуалист. Умира от СПИН през 1987 г. Във филма на Стивън Содърбърг Behind the Candelabra ролята на Либерачи изпълнява Майкъл Дъглас, а на неговия любовник (и шофьор) Скот Торсън – Мат Деймън. Филмът разказва за скандалния съдебен процес на Торсън срещу Либерачи, в който 22-годишният младеж съди пианиста за издръжка на стойност 113 милиона долара.


Марион Котийар х 2
Марион атакува Кан с две заглавия – The Immigrant, в който си партнира с Хоакин Финикс и който е в състезателната програма, и Вlood Ties, заедно с Мила Кунис, Зоуи Салдана и Клайв Оуен, който е извън конкурса. Режисьор на втория филм е нейният любим мъж и баща на двегодишната й дъщеря, Гийом Кане.


















За десерт – Орландо Блум
36-годишният англичанин (майка му обаче е родена в Индия и той изпитва сантимент към тази приказна страна) натрупа баснословни суми и световна слава с ролите си на Леголас от „Властелинът на пръстените“ и на Уил Търнър от „Карибски пирати“, а накрая взе че се ожени за топмодела Миранда Кър. Какво друго му остава, освен да се пребори с филмовите сноби в Кан? Тази година ще се пробва с филма Zulu, който ще закрие фестивала. Партнира му Форест Уитакър.
Интересен факт от биографията на Орландо – на 13-годишна възраст разбира, че истинският му баща не е известният борец за човешки права в Южна Африка Хари Блум, а Колин Стоун, дългогодишен любовник на майка му, с когото тя заживява след смъртта на Хари. Актьорът обаче запазва фамилията Блум.



За Робин Худ от Холивуд
Новият филм на София Копола The Bling Ring разказва истинската история на група тийнейджъри, които през 2008-2009 г. правят банда за обири с таргет – холивудските звезди. Малките следят в интернет кога знаменитостите бачкат на другия край на света и проникват в домовете им. Как точно – ще разберем от филма. Жертви на бандата са Орландо Блум и Миранда Кър, Линдзи Лоън и дори Парис Хилтън, която обаче явно им е простила, защото дори изпълнява малка роля във филма на София. Главната е поверена на вече порасналата Хърмаяни от филмите за Хари Потър – Ема Уотсън.






















Да живее Боливуд!

Индийската кинематография ще празнува своя 100-годишен юбилей на Лазурния бряг с прожекцията на специално създадения за целта филм Bombay Talkies, в който най-популярните представители на големите филмови династии (две от тях са Капур и Кан) разказват за индийското кино. Специални гости ще бъдат индийската звезда с холивудска кариера Айшвария Рей и нейният свекър, легендарният актьор Амитаб Бачан (той участва и във филма, който ще открие тазгодишния фестивал – „Великият Гетсби“).
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР