Бен Афлек на 40

В праймтайма на живота си

Ирина Иванова 02 April 2013

Бен Афлек бе едва на 25, когато двамата с най-добрия му приятел Мат Деймън получиха първия си „Оскар“ – за оригинален сценарий за филма „Добрият Уил Хънтинг“. После се отдаде на холивудските страсти – жени (Гуинет Полтроу, Дженифър Лопес), коли и комерсиални филми. И когато всички бяха на път да го отпишат от голямото състезание, той слезе на земята, ожени се за актрисата Дженифър Гарнър, направи три деца и сега отново е на огневата линия с новия си филм „Арго“, на който е режисьор и копродуцент, и изпълнява главната роля. Афлек получи вече „Златен глобус“ за режисура и за най-добър филм, но „Оскар“ академията го игнорира от надпреварата, като не го номинира лично в нито една категория. Въпреки това филмът има цели 7 номинации за „Оскар“, включително и за най-добър филм. „Не се чувствам пренебрегнат“ – добавя той.

За несигурността и бащината сянка
„Винаги съм живял в ужасен страх от провал. Баща ми беше режисьор и пишеше пиеси, но страдаше от тежък алкохолизъм. Провалът му се подчертаваше от това, че в началото работеше с хора, които после станаха много известни – като Дъстин Хофман например. Не исках това да се случи и с мен.“

Здин мъж на 40
„Вече знам, че 30-те и 40-те години са нещо като „праймтайма“ в човешкия живот. Вече не се страхувам, че ще се проваля. Знам с абсолютна сигурност, че ще се случи. Защото смятам да рискувам много. Рискът е инструмент на творчеството. Не се сещам за нито един голям режисьор или актьор, който да не се е провалил поне веднъж с гръм и трясък.“

За Мат Деймън
С Мат Деймън се запознават, когато Афлек е на 8, а Мат – на 10. „Мат караше много готино колело, което беше прекалено голямо за мен. Освен това ме биеше на баскетбол, но едно нещо балансираше всичко – аз вече бях актьор, а той винаги е мечтаел за това.“ Мат и Бен са близки и до днес. „Виждаме се толкова често, че жените ни със сигурност си мислят, че един ден  ще обърнем резбата“ – шегува се Афлек.

За Бостън
„За да разбереш един човек, трябва да познаваш мястото, където се е родил – казва Афлек. – В този смисъл аз съм Бостън, момче от работническата класа. В град като Бостън най-голямото престъпление е да смяташ, че си по-талантлив, че си различен. Ако разберат, че се смяташ за такъв и че искаш да се измъкнеш, за да имаш по-добър живот, всички сякаш ти казват: „Как смееш!“

За Дженифър Лопес
За момчето от работническия Бостън Джей Ло е съвършената жена – много секси, много чувствена и земна, без излишни превземки. В началото Афлек е лудо влюбен в нея. Двамата са заедно от 2002 до 2004 г. Разделят се седмици преди датата, за която са насрочили сватбата си. Двамата са толкова популярна светска двойка, че ги наричат Бенифър. Той й подарява годежен пръстен с 6-каратов розов диамант. Дълго време никой не знаеше защо са се разделили. Наскоро обаче Афлек призна: „Холивуд ме презираше заради връзката ми с Дженифър. За всички от бранша тя беше латино дива и нищо повече.“ Когато Бен се снима в клипа й към парчето „Jenny From The Block“, сериозните хора от бизнеса го засипват с подигравки. Той, носителят на „Оскар“, участва в клип на попзвезда. Според негови приятели просто не е издържал и в някакъв момент амбициите му за кариера са победили. За него Лопес е била пречка по пътя към върха, защото в онези години всички коментирали задника и сексапила й и никой не е гледал сериозно на нея. Афлек казва само, че се е чувствал „задушен, нещастен и затлъстял“ по времето, когато е бил заедно с Лопес.
След края на връзката си с нея Афлек си купува къща в Джорджия и се оттегля за няколко месеца да помисли какво да прави с живота си. Днес двамата са само добри познати. В тяхната връзка винаги е била водеща страстта, а не приятелството.

За Дженифър Втора
Връзката на Бен с актрисата Дженифър Гарнър е спокойна, лека, почти делова и бързо и безпроблемно отвежда двамата пред олтара. Дженифър Втора, както често я наричат, никога не е била една от холивудските диви, но не е и „госпожица Никоя“. Двамата се познават от 2001 г., когато снимат заедно в „Пърл Харбър“. После тя участва и в „Хвани ме, ако можеш“ заедно с Ди Каприо. Във всеки случай никой не я коментира, никой не обсъжда гаджетата й, тоалетите, килограмите и задните й части. Жълтата преса въобще не се занимава с нея, което е огромно облекчение за Афлек. Двамата имат три деца и Бен не пропуска случай да благодари на жена си за подкрепата и да я увери колко я обожава.
И макар че бракът им е смятан за един от най-стабилните в Холивуд, наскоро актьорът призна, че семейният живот му дава много, но и му взема много. „Да имаш деца е страхотно. Обичам да ги храня и да ги къпя, но в същото време те изяждат времето, което си е лично за мен. Преди карах мотоциклет или играех баскетбол, а сега или съм вкъщи и се занимаваме с децата, или работя.“

За „Арго“
Според един от най-влиятелните американски кинокритици Роджър Ебърт „Арго“ е най-добрият филм на 2012 г. Създаден по действителен случай, филмът е брилянтен трилър, който те оставя без дъх до самия финал. Действието се развива през 1979 г., когато група американски дипломати са задържани в Ирак. Героят на Афлек е холивудски продуцент и измисля начин да спаси дипломатите от сигурна смърт. Мисията е успешна, а операция „Арго“ е разсекретена едва по времето на Бил Клинтън.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР