Хийт, който не искаше да порасне

В последните месеци от живота си Хийт Леджър не може да спи. Буквално се тъпче с приспивателни, но въпреки че тялото му изпада в ступор от тях, умът продължава да работи, а съзнанието му остава будно.

Ирина Иванова 26 March 2008

Снимка: Guliver photos/Gettymages
Не e в състояние да спре препускането на мислите си и това e неописуемо мъчение за него. Той стои затворен с дни в манхатънския си апартамент в Сохо под претекст, че работи върху новата си роля – тази на зловещия Джокер от последния филм за Батман “Мрачният рицар”. Хийт Леджър просто е обсебен от Джокер – непрекъснато преправя гласа си, търсейки точния тембър на този “шизофренен клоун” и се смее със смеха му.

Джак Никълсън, изиграл блестящо същата роля в първия “Батман” на Тим Бъртън от 1989 г., на няколко пъти се опитва да предупреди младия актьор, че Джокер лесно може да го извади от равновесие, но ... кой кога е успял да спаси някого от собствената му съдба. Още повече, че и раждането, и смъртта на Хийт са белязани от сянката на мрачни герои. Той е кръстен на един от най-тъмните персонажи в световната литература – Хитклийф от “Брулени хълмове” на Емили Бронте. А отвъд “линията на смъртта” го отнася Джокер - ролята, която той така и не успя да завърши.

Изпращат Хийт Леджър с традиционната за Австралия, Нова Зеландия и Ирландия церемония уейк (wake от англ. – будя се) – “мокро” парти, което се прави след същинското погребение и на което най-близките хора на починалия пият, хапват и се къпят в океана при залез слънце. И най-важното - празнуват, не тъжат. По този начин те дават своеобразен обет, че винаги ще останат “будни” за човека, който си е отишъл и няма да го забравят. Мишел Уилямс, бившата годеница на Хийт и майка на дъщеря му Матилда, първа влиза в океана, последвана от сестра му Кейт и останалите присъстващи.

 Там е и последното гадже на Хийт, топманекенката Джема Уорд. Отсъства само най-любимата от всички, единствената – 2-годишната Матилда, която той обожава и която му липсва до побъркване след раздялата им с Мишел. Всички се прегръщат и изпращт слънцето, а от терасата на ресторанта над плажа Котъслоу (едно от любимите местенца на Хийт) бащата на актьора Ким няколко пъти стреля във въздуха с възгласа: “Хип, хип, ура!”. Всички вярват, че Хийт би искал точно това.

Мишел Уилямс признава, че винаги се е надявала, че двамата с Хийт ще успеят да преодолеят несъответствията помежду си и да се съберат отново заради детето им. Те се срещат на снимачната площадка на филма “Планината Броукбек”, за ролите си в който и двамата получават номинации за “Оскар”. Истинският “Оскар” обаче идва няколко месеца по-късно и това е малката Матилда. Хийт се пристрастява към нея и непрекъснато я нарича “моята гордост”.

Смъртта на Леджър потресе Холивуд подобно на тази на младия Ривър Финикс (брат на Хоакин) през 1993 г. Хийт бе намерен мъртъв на 22 януари в три и половина следобед – проснат на пода, гол, а до тялото му - три опаковки със сънотворни, антидепресанти и успокоителни. Типичната холивудска звездна смърт. Поради плъзналите слухове, че след раздялата си с Мишел актьорът се е пристрастил към наркотиците и всъщност е починал от свръхдоза “медикаменти”, както и по-страшните – че именно пристрастяването е довело до разпадането на връзката му, семейството на звездата държи навсякъде да се отбелязва, че намерените лекарства са му били предписани. Категорично отричат и възможността да се е самоубил.

Официалната версия за смъртта на актьора, подкрепена и от лекарската експертиза от аутопсията, е, че Леджър е починал от неправилното съчетание на шест вида антидепресанти, приспивателни и болкоуспокояващи. Както и че вероятно фатално се е оказало приемането на превишени дози от скандално известното лекарство Ambien, след пускането на което на горещите телефони на фармацевтичната компания – производител звънят много хора, за да съобщят за тежки странични ефекти като лунатизъм, внезапно изпадане в яростни състояния, животозастрашаващи халюцинации.

Хийт обаче не е от хората, които биха се уплашили от лунатични пристъпи или халюцинации. Той винаги е искал да опитва нови и нови неща – роли, жени, а може би и... лекарства. Скоро след смъртта му по телевизиите тръгна скандален клип, на който ясно се вижда Хийт Леджър – пиян и надрусан. Веднага след това бившата лична асистентка на Наоми Кембъл Ребека Уайт разкри, че Наоми и Леджър често са си устройвали истински буги нощи с екстази, кокаин и алкохол. Да, Хийт винаги си е падал по приключенията, дори когато са смъртоносни. “Той беше жизнен и смел мъж, истински рицар, но имаше и своята тъмна страна. И тя го уби.”, казва за него бившата му годеница Мишел.

На 17 години Хийт Леджър напуска училище, събира си багажа и заминава от родния Пърт за Сидни. По онова време в тийнейджърските му очи Сидни е нещо като “градът на неограничените възможности”, в който всеки актьор получава шанс за своя “голям пробив”. В Сидни обаче Хийт не остава незабелязан – дават му роля на хомосексуалист (каквато години по-късно ще е и най-известната му роля в “Планината Броукбек”) в малко известния австралийски тв сериал “Sweat”. След две години Леджър напуска Сидни и заминава за Холивуд, където наистина успява да пробие.

 Първо с ролята си в тийн-хита “10 неща, които мразя в теб”, след това Мел Гибсън го избира измежду 500 актьори за ролята на сина на неговия герой в “Патриотът”. После идва първата му главна роля в “Като рицарите”. Хийт се превръща в истински секс символ сред тийнейджърите. Жълтата преса разнищва връзките му – с Хедър Греъм, а после и продължилата две години любов с Наоми Уотс (раздялата с нея актьорът също трудно преживява). Идват и по-големи роли – в “Казанова”, “Планината

Броукбек” , “Не съм там”... На 28 години Хийт е в блестяща форма и дори е успял да постигне сложния баланс между касови хитове и независими заглавия, които по равно присъстват във филмографията му. С една дума – в годината на смъртта си Леджър е един от култовите млади холивудски актьори.

В действителност обаче като че ли само майката на Леджър, Сали, знае истината за него. “Той беше болезнено срамежлив, много чувствителен и никога не бе достатъчно сигурен в себе си. След всеки кастинг, на който се спираха на него, той се обаждаше да ми каже, че са го избрали незаслужено и че той няма да може да изиграе тази роля. Хийт беше едно малко момче.”

Така че може би емблематичната роля на Хийт – момчето от Пърт, което дори си отглеждаше кенгуру, за да му напомня за дома – не е нито една от изброените по-горе. Когато е на 10 години, той играе Питър Пан в училищния драмсъстав и тази роля сякаш му отива повече от Казанова, повече от Джокер, повече от всичко. На церемонията по връчването на тазгодишните награди на актьорската гилдия Даниел Дей Люис посвети наградата си на Хийт Леджър и цял Холивуд почете паметта на момчето, което не искаше да порасне и предпочете (съзнателно или не) да се завърне в Невърленд.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР