Идеално чисто

Колко важно е почистването на лицето, как и с какви средства - ще разберете от бюти инструкцията на EVA

17 February 2013

Или как да постигнем красота ала натюрел

На въпроса за тайната на красотата звездите като една отговарят: „Винаги свалям макияжа вечер, дори да съм много уморена.“ Правилно. Козметолозите непрекъснато повтарят колко важно е почистването на лицето. Как и с какви средства ще разберете от бюти инструкцията на EVA.

разликата между вечерното и сутрешното почистване? Неписано правило в грижите за кожата гласи, че не трябва да се пропуска вечерният ритуал дегримиране-почистване-тонизиране, дори да не ползвате макияж. През нощта свободната от замърсявания, прах и вредни въздействия кожа има възможност да „подиша“, да усвои по-ефикасно съставките на последващия крем и да се възстанови. На сутринта е достатъчно да премахнете натрупалия се през нощта себум и мъртви клетки.
какво ще стане, ако вечер не се свали макияжът? В интерес на истината предричаните от козметолозите тежки последствия са леко преувеличени. Съвременните тонални средства не се окисляват. Всички пигменти имат защитна обвивка, затова не встъпват в пряк контакт с кожата и няма как да запушат порите, а още повече да предизвикат възпаления. Най-много неприятности носи спиралата. Тъй като се рони и размазва, на сутринта действително може да се събудите с раздразнение. Крехката психика на вашия любим също може да пострада при вида на лежащата до него „панда“.
на какви критерии отговарят съвременните почистващи средства? Формулите не разтварят замърсяванията, а меко ги обвиват и ги премахват от повърхността на кожата. Освен замърсяванията водата от крана отмива и хидролипидния филм, предизвиквайки сухота, обезводняване, лющене и дискомфорт. За да минимизират процеса, марките обогатяват почистващите средства с хидратиращи съставки, например хиалуронова киселина (Nuxe, Decleor) и нектар от дюля (Bioten), или технология Hydra IQ (Nivea). За унищожаване на „врага“, разбирайте зловредните бактерии, провокиращи възпаление и пъпки, в средствата за мазна кожата се добавят антибактериални агенти като известния със себорегулиращия си ефект цинк (Biotherm).
трябва ли рН-то на всички почистващи средства да е неутрално? Не е задължително. Само средствата за очи и за чувствителна кожа трябва да са с неутрална киселинност. Другите имат леко кисело рН, стимулиращо излющването на клетките и неутрализиращо алкалната реакция на водата от крана.
делят ли се почистващите средства по възраст? Условно казано, тоалетното мляко е подходящо за по-зряла кожа. След 40 години тя е по-суха и чувствителна, а млякото съдържа подхранващи и омекотяващи вещества. Леко се разпределя, не оставя чувство за стегнатост и запазва еластичността й. В лосиона Sublimage на Chanel например ще откриете същите съставки - камелия и жожоба, като в едноименната серия. Почистващото мляко и лосионът Aroma Cleanse на Decleor разчитат на етерично масло от магнолия.
кое средство е подходящо при чувствителна кожа? Формата – мляко или гел, няма значение. Важното е да гледате състава. За да избегне риска от раздразване, Nuxe включи в новата си почистваща серия флорална вода само от един сорт роза - дамасцена (а не както в предишната – три), която ефективно успокоява и омекотява. Липсата на парабени и алкохол е допълнително предимство. Друго условие е почистващата база да е растителна, без съдържание на сапун. Например кокос (La Prairie), кокос и олио от памучно семе (Nuxe), вид пълзяща акация, известна в Индия като средство за миене, пустинна фурма, наричана „сапунено дърво“ в Чад, и корени от растението гипсофила (Sisley).
разликата между тоника и лосиона и пяната и муса? Няма такава. Въпрос на търговско име на продукти, създадени по еднаква технология. Някои не могат да си представят измиването без пяна, най-нежната и най-въздушната от текстурите. Затова много марки „оборудваха“ флакона на почистващия гел със специална помпа за автопяна. Мусът пък е в аерозол и излиза под формата на пяна.
защо след употреба на двуфазно средство на клепачите остава мазен филм? По всяка вероятност недостатъчно добре смесвате двете фази – маслена и водна. Флаконът се разклаща енергично до получаване на еднородна смес. Между другото пред двуфазната течност не „устоява“ дори и най-трайният макияж. Освен за очи подходяща е и за устни.
що за мръсотия остава на памучния тампон, напоен с лосион? Това е нормалното количество мазнина, която потъмнява при контакт с лосиона и въздуха.
може ли да се използва за демакияж детска козметика? Детският шампоан е хипоалергенен, не щипе очите, меко почиства и относително щади кожата, тъй като съдържа по-малко активни съставки. Но ако го използвате като средство за измиване, бъдете внимателни. Прекалено голямото количество може да пресуши кожата.
предизвикват ли почистващото масло или балсамът пъпки? Преди „мазното“ почистване звучеше като ерес, но днес е революция. Причината е, че подобното се разтваря в подобно. Маслото, както и балсамът отлично премахват макияж с масла в състава - спирала, основа, кремообразни руж и сенки, червило, течна очна линия. Не само не предизвикват пъпки, но и нормализират работата на мастните жлези. Подходящи са дори за проблемна кожа с възпаления или за мазна с чувствителни участъци. Препоръчваме балсама Take The Day Off на Clinique и маслото Demaquillant Velours на Lierac.

най-разпространените грешки
- пренебрегване на лосиона. Употребата му гарантира пълно премахване на остатъка от мръсотията, козметиката, макияжа и почистващото средство, нормализирайки по този начин рН-то, намаляване на себума, затваряне на порите и освежаване на кожата. NB: Ако правилно сте подбрали почистващото средство с измиване, може спокойно да си спестите лосиона.
- използване за демакияж за очите, почистваща пяна или тоалетно мляко за лице. Избягвайте ги, тъй като кожата там е нежна и чувствителна и подобно третиране води до пресушаване и дори до ранни бръчки.
- обилната пяна не значи по-добро почистване. По-скоро наличието й е признак за съставка, лишаваща кожата от необходимите липиди.
- разпенване на почистващия гел на лицето. Прави се на дланите, иначе има риск от дехидратация.
- използване на тоалетно мляко при капризна кожа. Почистването с пяна или мицеларна вода е по-добрият вариант, тъй като контактът с кожата е по-щадящ.

практикум
- ако вечерта сте почистили както следва кожата, на сутринта може да се ограничите само с мицеларна вода. Нормализирайки хидробаланса, тя подготвя кожата за дневния крем.
- за да премахнете спиралата от миглите без риск от черни кръгове под очите, вземете два памучни тампона и ги намокрете с дегримиращо средство за очи. Първия сгънете на две и сложете на долния клепач близо до основата на миглите. Затворете очи и с втория тампон отстранете спиралата или очната линия, движейки се отгоре надолу. NB: Използвайте страната, която се е допирала до флакона, там има повече капчици масло.
- външният ъгъл на очите удобно се почиства с клечка за уши, напоена с демакиянт.
- при склонност към отоци под очите изберете лосион с екстракт от синчец. При чувствителни очи – с лайка.
- почистващото масло се нанася с пръсти на суха кожа. Прави се лек масаж с кръгови движения в посока нагоре, за да се активира микроциркулацията. Отстранява се с памучен тампон, напоен с тоник или вода. Балсамът пък се разнася с мокри ръце, докато се превърне в мляко. Измива се с вода или се премахва с гъба.
- отсипете в дланта малко тоалетно мляко, загребете с пръстите на другата ръка и с бързи кръгови движения (все едно се миете) го разпределете по лицето, като избягвате околоочната зона. Отстранете със салфетка. Нанесете повторно, помасажирайте минута и отстранете остатъка с тоник.







ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР