Шеф Ради Стамболов

И неговите вкусни уроци

Лилия Илиева 10 February 2013

шеф Ради Стамболов

Снимка: Silver Grey

Всяка събота или неделя в бутик RS Chocolatier шеф Ради (когото познавате от Lord Of The Chefs) организира уъркшопове по правене на шоколад. Решихме да опитаме. В 10,30 ч. в чудесна снежна неделя шеф Стамболов ни посрещна с чаши топло мляко и шоколадови бонбони на клечка. Докато разбърквахме млякото с бонбоните (направени от какао 53,8%, какаово масло и захар и много вкусни) и пиехме горещ шоколад, Майсторът на шоколада ни разказа как се отглежда какаото и от него се получават какаов прах и какаово масло и как от тях се правят бял, млечен и черен шоколад. Научихме, че най-качественото какао се произвежда в Доминиканската република. Че за да получи идеален гланц, твърдият шоколад се темперира, тоест се затопля до 49°С и след това бързо се охлажда до 30°. Може да се съхранява дълго (до 10 години, ако е истински и без примеси) на стайна температура. След това от него се оформят бонбони, шоколадови блокчета или фигурки. Ако го сложите в хладилник, гладкостта му ще се наруши и той ще побелее. Също научихме, че ценителите на шоколад го задържат в устата си, за да се разтопи и да усетят всичките му вкусове. После правихме шоколадови бонбони с пълнеж от ароматен чай и френските десерти макарон от шоколад с лешников ганаш.
При Ради в нито един деликатес не се влагат консерванти и стабилизатори.

Вярно, че не е принц, нито граф... но е МАЙСТОР изключителен. Прави вълшебни шоколадови бонбони, пък НЕ ги яде (!!!) (вчера го каза!) - писа ми на следващия ден една от участничките в уъркшопа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР