Мартин Захариев: От Пипи дългото чорапче до Playboy има само една крачка - да свалиш чорапчето

Нали го знаете онзи виц - Иванчо видял едни страхотни жени и попитал баща си кой ги-каквото-там-ги-прави тия жени, а баща му отвърнал "отличниците".

Михаела Петрова 11 May 2002

Фотография Темелко Темелков
Отговорът на това, кой издава Playboy в България, е същият. Защото издателят Мартин Захариев беше отличник в буквалния смисъл и в училище, и в университета. Тежките му грехове в гимназията бяха не по-сериозни от това, че пушеше в закрити дворчета и играеше малко хазарт на тавана на един от съучениците си.

Другия му грях, беше че разпространяваше западна музика - имаше невероятна за соц-годините фонотека и записваше магнетофонни ленти и касети на цялата гимназия. Затова като порасна, не беше голяма изненада, че името му се появи в първото музикално списание "Ритъм" като редактор. А много скоро след това сам се хвърли в издателския бизнес и създаде списанието и продуцентската къща "Union Media".

Водил е музикални предавания по радио Дарик и Витоша, а сега е управител на Ретро Радио, бил е продуцент и издател на българските поп-музиканти Дони и Момчил, Милена, група Акага, Васил Петров, Хилда Казасян… И още - водещ на класацията "Топ Видео" на БНТ, може би го помните и като един от последните водещи на "Всяка неделя" през 1996 г., точно преди да стане издател на "Егоист".

Почти две години беше и главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщения. А от миналия месец е издател на Playboy . Както се казва, човек не знае от кой храст ще изскочи зайчето.

Мартине, ти си сериозен човек, защо тръгна към Playboy?

Playboy не е нещо несериозно. Над 48 години, то е най-продаваното списание за мъже в света с над 20 милиона месечна аудитория, както и най-мощната мъжка марка изобщо. В него се дискутира всичко, което вълнува модерните и любопитни мъже, без цензура, но и без да се минава границата на добрия вкус.

Искаш да кажеш, че Playboy е философия?

Философия, поп-културна легенда, начин на живот и мислене.
Част от тази философия е уважението към жената. И изненадващото е, че аудиторията ни е балансирана между мъжете и жените, разбира се, с лек превес за силния пол. Това е добър начин дамската аудитория да научи как се развиват мъжките вкусове, ценности, стандарти и играчки. Нали знаеш, че разликата между играчките на децата и играчките на мъжете е само в цената им.

Как смяташ, издания от този тип развращават ли мъжа, или задоволявайки воайорство му, му помагат да бъде верен на една жена?

Идеята на Playboy никога не е била да развращава, а да култивира вкус и позитивен поглед към женската красота, без да провокира низки усещания. Но както е известно - "разни хора - разни оргазми". Лошата му слава идва от там, че масово е известно като "списанието с голите жени". Под логото му обаче пише "забавление за мъже", а мъжете не се забавляват само с голи жени. На страниците му са се появявали големи политици, артисти, писатели -хора от световния политически, културен, спортен и бизнес елит.

Как избираш коя жена да поканиш за снимки?

Трябва да изглежда добре, да е очарователна, красива, секси, да има добро име в обществото, да бъде национално известна, да има желание да счупи табутата - ако този комплекс от изисквания е съчетан, атакувам. За момичето на месеца т.нар. - плеймейт, единственото изискване е да бъде млада и красива, неприлично секси. Там е значително по-лесно.

Как би се почувствал, ако твоята жена се снима в Playboy?

Аз съм издател и не смятам, че е добър стил жена ми да излезе на корицата на Playboy. Но има всички шансове да излезе на корицата му в друга държава, ако иска. Не и в България.

Да си представим за миг, че не си издател, как би се чувствал като мъж, ако жена ти се снима в Playboy?

В известен смисъл това ще ме притеснява. Считам интимността за нещо твърде лично и много съкровено, за да бъде публично показвано и споделяно с най-широк кръг.

Жените

Смущава ли те една умна лесбийка?

Ще знам, ако се запозная с такава. Но по принцип женската бисексуалност и хомосексуалност са невероятна провокация за мъжкото въображение и либидо.

От стремеж да се докаже мъжествеността или…?

Кой знае. Забраненият плод винаги е най-сладък. Нима има по-недосегаема жена за мъжа от лесбийката.

Оправдани ли са вицовете за блондинки?

Напълно. Без да абсолютизирам. Вицовете обикновено не лъжат.

Съжаляваш ли жените?

Не, никога. Аз съм от тези, които не смятат, че жената е от реброто на Адам. Ако трябва да сме честни, зад всеки голям успех на един мъж стои една жена или няколко, но при всички случаи Жена.

Имал ли си дълготрайна връзка с жена само защото си бил сексуално привлечен от нея?

Не. Хората на това му викат флирт. Сигурно може да продължи и по-дълго, но винаги е с предизвестен финал. Не съм от този тип. Няма как обаче да имаш дълготрайна връзка без секс.

Може ли да има чисто приятелство между мъж и жена?

Кому е нужно това? Около 20-те си години имах такива приятелки, но с годините научих, че това е оксиморон - една неестествена ситуация. Господ е отредил друг начин на взаимоотношения между мъжа и жената още от времето на Адам и Ева.

Знаеш ли с какво печелиш любовта на жените?

Има ли мъж, които да знае това? Жената е енигма като мислене, поведение, психика и много често адекватни женски реакции са ми изглеждали странни и необясними, но очевидно това е друго мислене и ми трябваха много години, за да се науча да приемам това, което получавам отсреща като нормално.

Кога говориш по-ласкаво за предишна връзка - ако ти си напуснал жената, или ако тя те е напуснала?

Не говоря за предишната си връзка. Не ми се е случвало да ме напускат и сигурно това не е много добре, защото заживяваш с мисълта, че си шампион, а истината е, че няма вечни шампиони. Всеки рано или късно си намира "майстора".

Бракът

И в "Егоист", и сега в Playboy не пропускате темата, че сексът и бракът не са много съвместими. Ти така ли мислиш?

И двете издания имат собствен живот, различен от моя. Авторските мнения не са задължителни за аудиторията и това им е най-хубавото.

В кои случаи бракът те изнервя - във всекидневието, по време на пътуване, когато си сам, в компанията на много хора, на четири очи, вечер, сутрин?

Моят брак е млад - женени съм от две години, макар че живеем заедно от 7-8, и засега не ме изнервя. Аз съм саможив и малко дързък и реагирам веднага, ако нещо ме подразни. Така дребните проблеми не се натрупват в отношенията.

Приятелите

Смениха ли се приятелите ти през годините?

В началото на 90-те години не емигрирах само заради приятелите от детските, гимназиалните и студентските години. Ние сме компания, която макар и да се разширява във времето, запази основното си ядро и това, че сме заедно до днес, ми дава невероятно усещане за стойност, смисъл, за гръб и спокойствие. Приятелството не е проста работа, истинските могат да стигнат най-много бройката на десетте пръста на ръцете.
Повечето от моите приятели не са публични фигури, но ето - Коко Каменаров ми е такъв приятел, Момчил ми е приятел и кум, с Дони ме свързват много неща през годините, май съм забравил да броя до десет.

Имаш ли врагове, които тайничко искат да ти станат приятели?

Да. И непрекъснато се правя, че не ги забелязвам. Изчаквам те да се приближат към мен.

Останалото

Любима играчка?

Компактдискът, DVD и уредбата. От 15-20 години съм страстен колекционер на музика и филми.

Има ли места, за които изпитваш ужас, че би могъл да се родиш там, и благодарност, че не си?

Талибан в Афганистан не е най-добрият ти шанс на тази планета, но ми се е случва често да съм гневен, че съм се родил в България, а не в Западна Европа или Америка. Все пак тук ми е хвърлен пъпът, ще трябва някак да се оправям…

Какви подаръци правиш?

Относително скъпи дребни V.I.P. аксесоари, които носят стил и са маркови, дизайнерски и полезни продукти.

И за себе си ли купуваш маркови дрехи и аксесоари?

Като спестя от закуски, това ми е първата работа. Често това, което касае стила, не си го купувам от България, въпреки че вече и тук има чудесни неща и богат избор.

Коя марка дрехи ти е най-удобна?

Томи Хилфигер, Левис- аз съм традиционалист в това отношение.

Какво ти липсва, за да си щастлив?

Богата държава, нормално общество, толерантни хора - какво му трябва на човек?

До каква възраст искаш да доживееш?

До преклонна, ако може.

Искаш ли да си безсмъртен?

Не, само това ми липсва.

Любимата ти детска приказка?

Пипи Дългото чорапче.

И от "Пипи Дългото чорапче" - издател на Плейбой?

Има логика, ако чорапчето го заменим с жартиер, например. Ако Пипи беше с късо чорапче, едва ли щеше толкова лесно да се асоциира с Playboy, но от Пипи Дългото чорапче до Плейбой има само една стъпка - да свалиш чорапчето!

 

1 КОМЕНТАР
1
meleager
23 February 2017, 12:44

Глупости! От Пипи до Ан Бони има точно една крачка. Плейбой няма шанс в случая...

ТВОЯТ КОМЕНТАР