Хулио Иглесиас

С годините разстоянието между камерите и лика на най-продавания латино певец на всички времена става все по-голямо.

Ивайло Харалампиев 09 December 2003

Традиционният син костюм и вратовръзка. С годините разстоянието между камерите и лика на най-продавания латино певец на всички времена става все по-голямо. Задължителна остава и неписаната, но реална забрана за снимане на левия профил на звездата. Цялата конфигурация е такава, че да бъде запечатана само дясната му страна, левият профил остава технически недостижим.

Хулио Иглесиас е продал над 200 милиона албума. Divorcio (Развод), новото му дискографско творение съдържа 11 песни, смесица от ритми, получени след 2-годишна работа. Иглесиас отново композира - нещо, което от много време не беше правил. Посвещава албума на майка си, която почина миналата година, и на баща си, фен номер едно, но и най-голям критик още от началото на кариерата му.

Животът на Хулио Иглесиас наподобява сценарий за сапунка. Роден е през 1944 в Мадрид. Въпреки че не се прехласва особено по ученето, записва право. В университета се запалва по футбола и става вратар на Реал(М). (Като такъв посещава за първи път България). Пет години тренира, предсказват му бляскава спортна кариера.

Автомобилна катастрофа го заковава 20 месеца неподвижен. Възстановява се, но с футболната му слава е приключено. В болницата написва песента "Животът продължава", с която през 1968 печели фестивала в испанския курорт Бенидорм. Оттогава звездата му на артист не залязва. Жени се за Исабел Прейслер, от която има три деца - Енрике, Хулио Хосе и Чабели.

През 1978 се развежда и остава да живее в Маями. (Екссъпругата му в момента е безусловната светска дама номер едно в Испания и хонорарите й за присъствие на светско събитие или в рекламен спот конкурират тези на най-актуалните интернационални звезди.) Според широко разпространявани "легенди" имиджът на истински испански мачо превръща Хулио Иглесиас в желан обект на много голяма част от доближилите се до него жени. Според неофициалните и непотвърдени от певеца "статистики" през обятията му са преминали най-малко 3000 жени. Укротява го холандката Миранда Рийсбургер, която му ражда още четири деца - Мигел Алехандро (6), Родриго (4) и близначките Виктория и Кристина (2).

EVA на световната премиера на албум Nо 77 на Хулио Иглесиас в Мадрид

Защо избрахте такова заглавие?
Исках да е малко провокативно. Как ще се развеждам, като още не съм се оженил! (смях). И не защото не искам, Миранда не иска. Пък заглавието е и много актуално, защото всички сме разведени с нещо в живота.

Вие например?
Развеждал съм се с много неща, но не с основните си принципи, нито пък с моя характер.

Съжалявате ли за някой от тези "разводи"?
През моя живот съм бил привилегирован. Много хора нямат възможностите, които аз съм имал. Затова понякога ме е срам да говоря за себе си.

Но не криете, че се смятате за един от най-големите.
Е, нали знаете, че съм най-важният латино певец на XX в.(смях). Това на майтап! Макар че и да не съм първият, сигурно съм сред първите пет. Но вече не се боря да оставя отпечатък. Сега ми се живее - иска ми се да работя, да се поддържам физически. Здрав съм, само малко ме е яд, че не научих повече за себе си по-рано, но това май ни се случва на всички. Ако например бях правил упражнения по един час на ден, сега щях да съм още по-здрав.

Защо продължавате?
Габриел Гарсия Маркес казва, че продължава да пише, за да го обичат. Ами аз продължавам да пея, за да ме обичат, защото друго не знам да правя. И за да не умра рано. Много несправедливо би било публиката да ме пенсионира, защото така бих умрял много по-рано.

Навършихте 60.
15 дни преди датата беше ужасно. Казваха ми - какво да ти подаря като имаш всичко. Замислих се и установих, че не е така. Ако бях натрупал всичко, ако имах всичко, нямаше да продължавам, не бих имал никакъв стимул. Албуми, интервюта... за какво бих правил всичко това?

Как се чувствате?
60 години е най-тъпата възраст. 59 не толкова, 61 също не е проблем. На 60 те гледат като старец и не знаеш дали вече си много възрастен или си престанал да бъдеш по-малко възрастен. Но пък е далеч по-добре да си на 60 и да се чувстваш на 30, отколкото обратното.

А какво ви мотивира?
В третата и последна част от моя живот съзнавам, че все още имам желание да правя разни неща. Правя го от дисциплина, за да продължа да бъда валиден. Ако имах финансовата необходимост да го правя, би било разбираемо, но аз нямам такива проблеми.

Наскоро се разделихте с имението си в Маями.
Къщата в Маями вече не ми е необходима. Това не е мястото, където искам да растат и да учат децата ми. В Маями вече не се чувствам така спокоен, както преди. Не съм престанал да бъда номад.

Как се чувствате като баща на малки деца?
Прекрасно е, зареждат ме с живот. Сега имам привилегията да ги виждам как растат, нещо, което не успях да видя с по-големите си деца. Е, понякога се чувствам като дядо на собствените ми деца.

Много се говори за евентуалната конкуренция между вас и сина ви Енрике.
С Енрике общуваме по-малко, защото той е независим шампион. И аз го приемам, разбира се. Напоследък съвпадаме по-често. Разстоянията ни делят физически, но не и емоционално, една целувка е достатъчна. Ще имаме много време да сме заедно. Но сега да не ми се разсърдят другите деца, че говорим все за него. Хулио Хосе също е певец. Чабели харесва телевизията.
Въобще на три от децата ми им харесват светлините на прожекторите. Вижте колко любопитно. Ако имаха други професии, никога не биха разбрали моите дълги отсъствия, но ето че сега нещата се повтарят. Винаги научавам от медиите какво става с децата ми.
 
Отношенията ви с медиите сега са много по-приятелски.
Да, дори малко вече се притеснявам, че ме отписват. Вече не ме преследват папараците. Но пък и сега съм много по-спокоен. Почти нямам социален живот. Къде ще ходя, като имам Миранда до мен?

На разума или на сърцето предпочитате да залагате?
В началото бях много интуитивен, после се оставих по-скоро на разума, надявам се сърцето и мозъкът да се съберат в последния участък от живота ми.

Страхувате ли се от пиратските дискове, една от големите заплахи за дискографската индустрия?
За мен пиратството вече няма толкова ефект. Колкото повече ме копират, толкова повече ме обичат. Но тя застрашава много млади изпълнители. А и не съм убеден, че ако дискографските компании свалят цените на дисковете, проблемът ще изчезне. След 35 г. предпочитам да напълня един стадион безплатно, отколкото да взимам пари, но да е празен.

Какво от случващото се около вас ви стряска? Вие сте и специален представител на УНИЦЕФ.
Забравяме толкова лесно образите от телевизията на хора, родени в абсолютна мизерия. Всеки ден близо 25 000 деца умират от липсата на съвсем елементарни условия като вода и храна. Затрупани сме с такива образи, но какво става - виждаме ги, разтърсват ни в момента и на другия ден вече сме ги забравили.

Имате ли още нещо да доказвате?
Опитвам се вече да изненадвам себе си, не другите. Пял съм всичко. Работил съм с Пласидо Доминго, със Стинг, с Франк Синатра. Трудно е да намериш нещо ново. Да откриеш нов път е като да кажеш на Фидел Кастро да си свали униформата.
 
Енергията ви може би е наследствена. Баща ви не спира и също има млада съпруга.
Баща ми е уникален екземпляр. Постоянно се грижи и за мен, и за внуците си. Новият албум много му хареса, което е голямо постижение, защото той много разбира от музика.

А вие къде класирате този албум в многотиражната си кариера?
Divorcio цели развлечението. Казвам ви го от висотата на моите 60 години. Участвах много повече в него. По този начин човек се разсъблича повече и показва своите дефекти, но това не ме притеснява.

Какво ново очакват феновете ви от вас?
Последните ми четири диска са най-продаваните през последните 4 години, но парадоксално хората ми признават, че харесват повече песните ми отпреди 20 или 25 години.

Коя песен бихте посветил на Миранда?
На жена ми бих й изпял песента: "Какво спечели?". Така е, още се чудя защо е с мен.

Имате ли някакви угризения към най-близките си хора?
Приоритетът на моя живот е работата. Знае го цялото ми семейство. И жена ми, и баща ми, и децата ми. Но всички те са много щедри към мен и не чувстват ревност спрямо работата ми. Или поне не ми я показват.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР