Руши: Искам да се сдобия със cамочувствие в киното

Клипът на песента Хотел 2 звезди от албума Независим се завъртя по музикалния канал ММ. Заедно с това се промъкна информация, че Руши се снима във френска продукция за Далида под режисурата на племенницата на Луис Бунюел.

Ваня Шекерова 14 July 2004

Руши, кой е идеологът на клипа?

Първо песента е написана от Графа, текстът е авторски, мой. Клипът е режисиран от Валери Милев. Идеята за него се роди в моята глава, докато писах текста на песента. Това, което е в текста, е буквално преведено в клипа. Просто той беше сценарий да се направи клипът по този начин. Песента е свързана с това да избягаш извън себе си, да бъдеш някой друг. Всеки човек го иска отвреме-навреме. Случвало ли ти се е в самолет например, понеже никой не те познава и ако те попита с какво се занимаваш, да си измислиш каквото си искаш. Това е много драстично и крайно. Песента по-скоро третира темата, че не всеки е винаги това, което хората виждат. И че всеки има повече от една страна.

Защо си избра да снимаш с Таня Илиева? Не можа ли да докараш работата до пълна анонимност, избирайки си друга участничка в снимките?

Таня Илиева я познавам от около година и половина и винаги ми е била любимата манекенка. Винаги съм казвал, че е най-добрата в България. Независимо какви са ни отношенията, които ако мога, бих запазил в тайна.

Няма тайна, Руши, знаем, че сте гаджета...

Но каквито и да са ни отношенията, пак нея бих избрал за снимките в този клип. Даже преди да се запознаем, съм искал да се снимам с нея. Може да е малко неловко, ако бъда в такава ситуация с друга, абсолютно непозната...

Добре де, искайки да постигнеш внушението за пълна анонимност, защо не стигна докрай в провокацията към себе си - непозната жена в непозната хотелска стая?

Според мен това щеше да ми се отрази на актьорската игра. Когато влизаш в някакъв образ - дали в клип или в киното - едно от най-важните неща е удобството, което усещаш. Трябва да получиш цялото самочувствие, което е нужно, за да си направиш нещата добре. Вземайки Таня в клипа, аз чувствам удобство и мога да си изиграя тази роля добре. Предполагам, че ще ме питаш и за Далида, затова бързам да кажа, че един от проблемите при снимането на една от сцените беше, че не познавах главната актриса. И сцената по никакъв начин не ми се удаде в първите час-два.

Коя е партньорката ти във филма?

Сабрина Фелини. Направо в крупен план трябваше да се обяснявам в любов на жена, която нито познавам, нито усещам като енергия. Комплексирах се малко. Трябваше ми време, за да се сдобия със самочувствие и да изиграя сцената както трябва. Случи се така и в клипа - по-лесно се играе с човек, когото познаваш и с когото се чувстваш удобно.

Ти как стигна до този филм за Далида?

Имаше кастинг тук, в София, и аз се явих. Ню Имидж принципно си имат списъци с актьори, които си викат на кастинги, и този път взеха четирима българи освен мен. Беше дошла режисьорката Джойс Бунюел и ме хареса още в първия ден за ролята на Клаудио. Това е един младеж, влюбен в Далида. Тя е имала много успехи в професионалния си живот и много нещастие в личния. Била е драстично влюбена в Луиджи Тенко, който е бил също изпълнител, но политически настроен. Той се самоубива. А Клаудио е човек, който е боготворял Луиджи Тенко, старае се да бъде като него. Далида вижда у него някои черти на мъртвия си любим, затова го приема, макар той да е студент само на 22 години. По сценарий тя забременява от мен, без аз да знам и след това абортира.

Помогна ли ти знаенето на езици?

Да, с главната героиня диалогът ми е на италиански.

Руши, означава ли това, че имаш сериозни амбиции в киното.

Със сигурност, ако се появят подходящи роли. Много ми е интересно. Усещам, че имам много да се развивам и да се уча в киното. Сега по време на снимките във Франция видях, че има неща, които аз не зная. И ми е супер интересно. И ще продължавам да се явявам на кастинги. Главното, което най-много ме интересува в киното, е самочувствието. Мисля, че ако имаш това самочувствие да излезеш извън себе си и да импровизираш малко, талант и образование са някъде около 30%. Останалото е самочувствие. Искам да се сдобия с това. Направи ми впечатление, че първите часове се притеснявах и дори се самоцензурирах, но като се отпуснах, ми стана и приятно, и забавно, и се получи. С нетърпение чакам през август продължението на снимките в България.

Ще си почиваш ли?

От две години не съм ходил на море и искам поне една седмица плаж. Ако е в България, ще е във Варна с приятели.

След почивката какво ти се върти в главата?

Да се откажа от всичко. Сигурно септември-октомври ще направя още един клип, за да изчерпам докрай албума Независим. Иначе сигурно ще имам участия и турне. Ще приключа със снимките на Далида и ще е готино, ако ме вземат още някъде да играя.

А кучето ти?

Много е добре. Не знам с какво е свързано, но непрекъснато иска да се гушка и да го галя, за да седи кротък.

Сигурно трябва да му търсиш булка.

Да, време му е, казаха ми.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР