Барбара Рен

Болест се лекува със старомодно обгрижване

Мариана Антонова 03 January 2012

Болест се лекува със старомодно обгрижване

Барбара Рен е основател на Natural Health Network Clinic в Девън, Югозападна Англия, и е участвала в създаването на мрежа от клиники със същото име. Тя е съосновател и на Институт по диетология The College of Dietary Therapy, където е обучила много диетолози. Първият й контакт с медицинската професия е на 18 години - тогава работи като медицинска сестра в престижната болница “Сейнт Мери” в Падингтън, Централен Лондон. След това е работила в Юнивърсити Колидж Хоспитъл в Лондон с пациенти с рак на щитовидната жлеза.

На 18 години Барбара развива анорексия и след като не успява да получи изцеление от традиционната медицина, решава да си помогне сама. Изучава години наред заболяването и създава собствена философия за лечение чрез подходящ хранителен режим и спомагателни техники, които нарича старомодно обгрижване. Барбара успява да се избави от анорексията, а по-късно, прилагайки своята философия, и от фибромиалгия - хронична болка в мускулите, сухожилията и ставите, труднолечима според традиционната медицина. В момента Барбара, майка на пет деца, изнася лекции и продължава да практикува. Доста от пациентите й, най-вече хора, преминали без успех през различни терапии, успяват да се преборят със заболяването си именно с нейна помощ. Барбара Рен беше в България, за да представи книгата си “Клетъчно пробуждане” (ИК “Кибеа”). По време на престоя си тук тя даде интервю специално за читателите на EVA.

Г-жо Рен, наистина ли се разболяхте от анорексия след ваксинация против туберкулоза?

Като хомеопат се занимавам с отпечатъка на околната среда върху човешкия организъм и според него ирландците (по произход съм ирландка) са склонни към заболяване от туберкулоза. Затова, когато преди много време ми биха противотуберкулозна ваксина, организмът ми не издържа и след около 3 месеца развих анорексия. Така са се разболели 90% от пациентките, които идват при мен със същите симптоми. Механизмът е прост. Когато вкарваме в тялото болестни вибрации, те постепенно стигат до белите дробове, а после се изкачват в мозъка. Получава се възпаление, което може да придобие формата на психическо заболяване.
Традиционната медицина не е успяла да ви помогне и сте се излекували сама. Звучи невероятно.
Проучвах проблема доста години. Забелязах, че от хранителна гледна точка жените с анорексия страдат и от наследствена болест на червата (глутенова ентеропатия). При нея власинките по тях, които трябва да абсорбират хранителните вещества, или въобще липсват, или нямат нормална функция, защото са полегнали. Затова тези жени имат проблем с протеина глутен (съдържа се в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса) и не усвояват пълноценно мазнините. Т.е. всички зърнени храни предизвикват възпаление на червата, което води до възпаление на мозъка. Решението на проблема може да бъде диета без глутен плюс ненаситени мастни киселини Омега 3 и Омега 6 (участват в синтеза на молекули, които подобряват връзките между клетките в нервната и в имунната система - б. а.), плюс цинк, плюс витамин В6.
Всяко заболяване ли може да се лекува с подходящ хранителен режим?
Повечето заболявания могат да бъдат излекувани с подходящо хранене и специални техники, които спомагат за лечението. Разбира се, първо трябва да се проучи историята на заболяването, да се снеме анамнезата му. Тогава пациентът може да разбере какво се е случило с него и да се почувства по-силен и по-отговорен спрямо болестта си.
И рак ли може да се лекува?
В нашия Институт по естествено хранене в Девън работя с много лекари, както и с хора, изучавали източни лечебни практики. Установили сме, че всъщност ракът е лечим, но се смята, че не е заради фармацевтичната индустрия. Много мои приятели са се излекували от рак. Лъчетерапията убива. Учат ни, че е опасна за човека, а след това ни лекуват с нея. Въпрос на политика.
Забелязах, че отношението ви към задължителното ваксиниране е абсолютно отрицателно.
Не само моето. В момента в Англия тази тема се обсъжда все по-активно. Децата и внуците ми не са ваксинирани. Смятам, че задължителната ваксинация е част от умишлен геноцид. Целта му е да ни направи зависими, за да бъдем контролирани по-лесно.
Знаете ли какъв е отпечатъкът на околната среда върху българите?
Не съм изучавала специално въпроса, но знам, че имате специфичен радиационен фон, което предполага проблеми с ендокринната система, оттам - с раждаемостта. В момента процесите започват да се ускоряват.
Какво да правим превантивно, за да сме здрави?
Ако няма сериозно заболяване, мисля, че в книгата ми има достатъчно информация по този въпрос. Според мен начинът, по който ще променим света и хората, е да върнем тялото в естественото му състояние, както е било преди. Т.е. да започнем да комуникираме чрез светлинните послания, които си разменят телата ни. Освен това при лечение имаме нужда от синхронизиране и съединяване на всички елементи, т.е. от подхода на Изтока. А не от противопоставяне, както лекува традиционната медицина. Вярвам, че хората са достатъчно силни и просто трябва да си върнат усещането за отговорност към себе си и по-специално към здравето си.
Излекували сте се и от фибромиалгия - заболяване, което според традиционната медицина е труднолечимо.
Когато казваме, че нещо е нелечимо, можем да продадем много лекарства. Това заболяване всъщност представлява възпаление на мускулно ниво, което води и до възпаление в мозъка. Първо, тялото става изключително сухо заради стреса от възпалението. Вследствие на дехидратацията то не може да се детоксикира и става силно киселинно, а възпалителният процес се увеличава. Лекувала съм много подобни заболявания чрез подходящ хранителен режим и техниките, които споменах и описвам в книгата си.
Какво представляват техниките, които използвате?
Те са много древни и присъстват при повечето култури, но постепенно са били изтласкани от традиционната медицина. Аз ги наричам старомодно обгрижване. Ако поискаме от тялото да функционира по-добре, то ще трябва да започне да работи повече. Някои органи ще бъдат по-натоварени и това няма да им хареса. С различни техники им помагаме да се справят с по-голямото натоварване.
Кажете ни някоя техника за добър тонус през целия ден.
Един добър начин да се започне денят е да се изчетка кожата на цялото тяло с масажна четка за баня. Можете също да се обтриете със собствената си урина. След това редувате горещ и студен душ. Обтриването на тялото с урина е много важно за детоксикацията му. След него и студените и топлите душове то се чувства освежено, всичко в него се движи, прекрасно е.
Е, това с урината хич не е привлекателно.
Всички топкозметични продукти съдържат урея. Когато преди 50 години родих първото си дете, сестрата, която отговаряше за кърменето, ми даде специален крем с урея, защото от него зърната на гърдите не се възпаляват, когато бебето суче. Имаше невероятен резултат. Много майки днес ползват този крем и за заличаване на стрии. Лечението с урина е популярно сред артистите, чиято кожа е изтощена от редовното ползване на грим. Имам пациентки, на които са били премахнати лимфни възли заради ракови образувания. Когато правят компреси с урина, ефектът е невероятен. 
Говорите колко е важна хидратацията на тялото. Жените обикновено я свързват с козметиката.
Самият ни живот зависи от хидратацията. Мозъкът съдържа 80% вода, а тялото 70%. Дебелото черво е резервоарът за вода в тялото ни и то дава сигнал дали сме достатъчно хидратирани. Преди сигналът е бил усещане за жажда, но сме го загубили. Сега е просто усещане за сухота на очите, на кожата, на гърлото.
Какво да правим, за да сме хидратирани?
На Изток най-добрата храна за дебелото черво е късостебленият кафяв ориз, защото той има 80% водно съдържание. Хубаво е и да се ядат повече зеленчуци. Добре хидратира и чаят от ленено семе. В книгата съм описала как да се приготви.
Какво е отношението ви към хранителните добавки?
Предпочитам сама да избирам как да приемам полезните вещества, отколкото някой друг да ми ги слага в храната. Например в хранителните добавки има калций, а той втвърдява бъбреците. Освен това при остеопороза няма нужда да приемаме калций, а магнезий, защото той помага за прокарването на калция през организма.
Кажете мнението си за хормоналната терапия при жени в пременопауза.
Смятам, че това е ужасно лечение. В момента, в който в Австралия са го прекратили, нивото на рак на гърдата е спаднало рязко. В Англия също вече не се прилага. При жените в пременопауза тялото става по-киселинно, затова им трябва по-алкализираща диета. Също така в този момент започват проблеми с щитовидната жлеза, затова е добре да подпомогнем дейността й, като си набавим чрез храната всички необходими елементи - йод, витамини, минерали и т. н.
Как да се свържем с вас, ако решим да ползваме опита и съветите ви?
Работя по телефона с пациенти от цял свят. Те се свързват с мен, като ми изпратят имейл на адрес [email protected] в Института по естествено хранене в Девън. Аз разглеждам информацията, която са ми изпратили, после провеждаме час-час и половина разговор. Така получават консултация. Как да се свържете с мен и подробности за института може да научите и на сайта ни www.natnut.co.uk.
Вашето послание към българските жени?
Важно е да разберат колко е ценно да открием за себе си, че болестите се лекуват лесно. Също така им пожелавам да осъзнаят колко жизненоважно е доброто хранене не само за тях, но и за семейството им.
Дайте ни пример за здравословно хранене с вашето дневно меню.
Аз съм вегетарианка - не отричам обаче месото, и не ми понасят добре млечните продукти. Източникът ми на протеини са яйцата, различните семена и ядки. През зимния сезон на закуска бих изяла примерно една овесена каша с бадемово мляко, препечена филийка ръжен хляб, приготвен без мая, и сок от бадемово мляко, авокадо, боровинки, краставици и всякакви други зеленчуци или плодове. На обед - домашно сготвена супа с много зеленчуци. А за вечеря - зеленчуков сок, салата и варени зеленчуци или ястие от ориз или бобени растения, или хумус. През целия ден пия много вода и билков чай.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР