Matricium учи кожата сама да се регенерира

Вместо да лекуваме кожата, трябва да я научим как да живее в съответствие с естествената й биология

Мариана Антонова 19 December 2011

Все повече марки действат целенасочено, съсредоточавайки се върху подмладяването на тъканите отвътре. Bioderma не прави изключение. За последния й хит - ампулите Matricium, разговаряме с дерматоложката д-р Катя Паскова от столичната клиника Derma Vita

Според Жан-Ноел Торел, едноличен собственик и основател на дерматологичната марка Bioderma, вместо да лекуваме кожата, трябва да я научим как да живее в съответствие с естествената й биология. Че концепцията е правилна, няма съмнение. Доказва го третото място по продажби в аптеките и дрогериите във Франция за 2011 г. След като първи изобретиха шампоан без сапун и мицеларен разтвор за почистване, от Bioderma отварят нова страница и в антиейдж грижите. Това, че ампулите Matricium са създадени след 14 години проучвания - през 2009 г., а нашумяха напоследък (за първи път у нас са представени на тазгодишната Лятна академия по практична дерматология и естетична медицина), не ме учудва. Белите престилки от марката са известни, че не бързат „да надуват фанфарите“, преди да са се убедили в ефекта на който и да е техен продукт чрез сериозни изследвания. В случая с Matricium те са 74.

Д-р Паскова, напоследък най-употребяваната дума в козметологията е дерма. Защо? Първите признаци на стареене се наблюдават на повърхността, в епидермиса. Изразяват се в появата на бръчки, загуба на блясък. Следващите изменения (загуба на плътност и по-бавно обновяване на клетките) засягат по-дълбока структура на кожата, в случая дермата. Затова Biodermа я взема на прицел.
Matricium не е нито козметика, нито лекарство. Причината за подобно позициониране? Matricium е възможно най-добрият биологичен отговор, т.е. хранителна среда. Прониквайки дълбоко в кожата, тя активира регенерацията на клетките. Нещо, на което доскоро козметиката не беше способна. Затова ампулите се позиционират като медицинско изделие.
Не може ли използваните съставки да се приемат под формата на хранителна добавка или чрез мезотерапия? Приети вътрешно, съставките едва накрая достигат до кожата. Да, коктейлът за мезотерапия съдържа повечето вещества, използвани при Matricium, като аминокиселини, микроелементи, витамини, хиалуронова киселина... с изключение на нуклеотидите (основен градивен елемент на ДНК). Да не  забравяме, че се инжектира и понякога създава дискомфорт. 
Каква друга функция изпълнява Matricium, освен че учи кожата сама да се регенерира? Регулира оксидативния стрес от свободните радикали и кара клетките да си „спомнят“ младите години, т.е. да започнат да се делят по-активно.
От каква възраст може да се изполва? При първите признаци на бръчки. Неслучайно не посочвам възраст, а проблем. Преди процесът на стареене се наблюдаваше след 30-33 години, днес стартира още на 25. Употребата на Matricium зависи и от ред други фактори: вредна околна среда, прекалено излагане на слънце, хормонален дисбаланс, тютюнопушене, стрес, прием на лекарства, неправилни грижи...
Подходящ ли е за чувствителна кожа? Matricium не съдържа химични или други съставки, чужди за кожата, а само родствени. Перфектна поносимост гарантират и стерилните условия на производство, еднакви с тези при лекарствата. Тъй като липсват консерванти, всяка ампула трябва да се използва в рамките на 12 часа. Най-добре е да се отвори вечер и да се довърши сутринта.
Може ли да се комбинира с друга козметика? Няма проблем Matricium да се използва преди обичайния крем. Ампулите действат като катализатор, умножавайки многократно ефекта му. Mогат да се нанасят дори на подвижния клепач.
В анотацията пише, че Matricium може да се използва 4 пъти годишно. Други сфери на приложение. Освен след море, ски или смяна на сезоните може да се използва преди всяка естетична процедура за подготовка на кожата. И след нея с цел удвояване на ефекта й. Тъй като късната есен и ранната зима са подходящи за посещения при дерматолог, препоръчвам употребата на Matricium да започне още сега.
С какви естетични процедури е съвместим? Химичeн пилинг, филъри, ботулинов токсин, лазер, радиочестотна терапия. 
Има ли опасност кожата да се пресити? Не, Matricium действа на принципа на осмозата (преминаване на молекули от страна с висока концентрация към страна с ниска – б. а.). Транспортирането на жизненоважни вещества през мембраната е от изключително значение за клетките.
Кога настъпва ефектът и колко продължава след спиране на употреба? Според тест Matricium гарантира оптимален клетъчен растеж още на 7-ия ден. Регенерирането на колагена след UV облъчване също може да се похвали със страхотен резултат след 14-ия ден. Ефектът след спиране на употреба продължава два месеца и се наслагва с времето.


Ампулите Matricium не са козметика, нито пък лекарство, а медицинска програма за регенериране на кожата по естествен начин. Създавайки микросреда, съвместима с клетките, съдържащите се 63 съставки, разделени в 8 групи, учат кожата да функционира отново. И то на ниво дерма.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР