"Галиполи" - да се гмурнеш в историята

29 September 2022

„Галиполи“ е исторически подводен парк, който се намира само на 550 км от София. Той е открит в залива Чанаккале (разположен на важния за историята на Древна Троя пролив Дарданелите - на границата на Европа и Азия, където се срещат Мраморно, Средиземно и Егейско море) едва преди година и е абсолютен спот за водолазите от цял свят с подводните си съкровища.

Чанаккале се свързва с епичната битка за Галиполи, случила се на територията на полуострова по време на Първата световна война, която, макар и малко известна, е сред най-важните морски събития. Доскоро недостъпни, военните му паметници са подводно културно наследство, разположено на различни дълбочини на морето – от 7 до 72 метра.

Сред атракциите за гмуркачите са 120-метровият британски боен кораб „ЕйчЕмЕс Маджестик“, потопен от германската подводница U-21 край бреговете на Седдюлбахир на 27 май 1915 г. На дълбочина от 24 метра там все още се намират неексплодирали артилерийски снаряди. Корабите “Андреа Масена” (кръстен на пълководец от Френската революция) и „Сегалиен“ са напълно съхранени на дълбочина от 5-7 метра и оставят усещането, че времето под повърхността на морето спира.

Почти непроменен е и 188-тонният кораб "Ланди", построен през 1904 г. Потънал е през 1915 г. на 27 метра дълбочина и до се гмурна само преди дни турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой в компанията на Исмаил Кашдемир, ръководител на историческия обект "Галиполи”.

На дълбочина 10 метра в залива Акбаш дайвърите могат да видят и подводницата „Мания Нетуърк“. Потъналият на 25 май 1915 г. със 73 души на борда британски кораб „ЕйчЕмЕс Триумф“ прилича на подводен мавзолей на 70 метра дълбочина в Кабатепе.

„Звезди“ на историческия подводен парк са шлеповете „Хелс Барджис“, използвани за доставки по време на десанта в Чанаккале. Могат да бъдат разгледани останки от корабите Tekke Bay (W Beach), шлепове Arıburnu и малки костни шлепове.

Изключително преживяване са рифовете Бебек, обитавани от стотици животински видове. Това е мястото, където е видяна за първи път в историята Халеевата комета.

Амбициозната цел на турското Министерство на културата и туризма е да превърне Чанаккале в една от най-важните локации за подводен туризъм в света. От 3 години насам изследователският център TÜBİTAK Marmara извършва теренни проучвания в партньорство с Катедрата за опазване на подводните културни реликви на Истанбулския университет. Благодарение на съвместните им усилия е създадена дестинацията Галиполи, позволяваща гмуркане в зона от 150 км.

Повече на www.divinggelibolu.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР