Кодова дума йога

В едно от най-популярните заглавия в каталога на Taschen „Great Escapes Yoga. The Retreat Book“ са представени 43 йога центъра, пръснати по всички краища на света

Краси Генова 27 November 2021

В едно от най-популярните заглавия в каталога на Taschen „Great Escapes Yoga. The Retreat Book“ са представени 43 йога центъра, пръснати по всички краища на света – Европа, Азия, Централна и Южна Америка, Северна Америка, които са попаднали в радара на съпругата на основателя на престижното германско издателство Бенедикт Ташен – Анжелика.

Сама тя страстен почитател на една от най-старите духовни и физически практики, мадам Ташен прави свой избор на местата, където йога се чувства у дома си. Най-близко до България се намират три от избраните йога центрове: Кretashala at Pavlos’ Place в Крит, Гърция, Silver Island Yoga, Argyronisos във Волос, Гърция, и Huzur Vadisi във Фетие, Турция.

И докато световната обиколка из най-интересните йога центрове акцентира повече на комбинацията от места, забележителности и характерни детайли за самите практики, другото тематично издание на Taschen – „On Yoga: Architecture of Peace“ на фотографа Майкъл О’Нийл, е по-скоро духовно преживяване, вдъхновено от историята и най-големите майстори в йогата.

Преди повече от 15 години именно О’Нийл бе авторът на фотографиите към пространния материал в американското издание на Vanity Fair, посветено на йогата. На страниците му топмоделът Кристи Търлингтън и модната дизайнерка Дона Карън бяха сред многото поканени известни личности, които да споделят своя път към духовното просветление, както и любимите си асани за постигане на хармония.

За фотографското си пътешествие в духовния свят Майкъл О’Нийл казва: „Отне ми десет години да събера всичките срещи и разговори с йога майстори, които срещнах по пътя. Йога за мен е духовен път, път на живота, на осъзнаването и съм щастлив, че можах да обединя всичко видяно, опитано и споделено от просветлените на страниците на тази книга“.

За нея Дона Карън споделя: „Това е една от най-любимите ми книги – прекрасно пътуване в света на йога. Пътуването, което започва в родината на йога – Индия, и преминава през очите на Майкъл, е празник на ума, тялото и душата, забележително преживяване със силно трансформиращ ефект, който няма да забравя никога!“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР