Имплантите - съвременно решение за цял живот

От 27 септември до 2 октомври в дентална клиника Medical Dent ще се проведат отворени врати за имплантология.

20 September 2021

Д-р Бранимир Кирилов е сред водещите имплантолози и орални хирурзи в България. С повече от 15 000 успешно поставени импланта, той е сред лидерите с доказан опит, задаващ стандартите за качество в областта. Разговаряме за имплантологичното лечение и защо то е най-съвременният и сигурен начин да си върнем красивата усмивка и самочувствие.

Д-р Кирилов, имплантологичното лечение е трудно и много специфично, разкажете ни какво прави един специалист истински добър във вашата област?

Продължително и системно съм се подготвял за това да лекувам нуждаещите се пациенти с импланти. Първият ми контакт с имплантологията датира от 2000 г., когато бях на специализация в университета в Ню Йорк за синус лифт. Тогава за първи път си дадох сметка, че това е една съвсем нова специалност, която ще промени денталната медицина. Започнах да се запознавам с нея, като към днешна дата имам десетки специализации, свързани с имплантологията, при водещи специалисти от цял свят. Освен че специализирах орална хирургия, завърших и обща медицина. Като част от квалификацията ми съм отлично запознат и с принципите за протезиране върху импланти, защото пациентите винаги питат за имплант, но реално оценяват качеството и естетиката на зъба, който се вижда в устата.

Какво трябва да знаят хората, които искат, но се колебаят или се страхуват да си поставят импланти?

При тези, които се страхуват, се опитвам да разбера от какво са продиктувани страховете им. Най-често става дума за липса на достатъчно информация. Може би най-важната стъпка за тях е да се информират от специалист в тази област за възможностите за лечение и да им бъдат обяснени внимателно всички страни на процедурата. Много често пациенти ми казват, че са разговаряли с техни познати, на които са им слагали импланти, и те са имали проблеми след това. Реално по този канал на информация ние научаваме за личното преживяване на човека, с когото разговаряме. Като част от проучването, когато се взема решение за лечение с импланти, е важно да имаме информация от пациенти, лекувани с импланти, но и от лекаря, който сме избрали. Когато се касае за оперативно лечение, освен квалификацията има голямо значение и опитността и сръчността на специалиста. През годините и до ден днешен ежедневно тренирам различни техники, за да повишавам мануалността си (сръчността си, б.р.).

С какви митове, свързани с имплантите, най-често се сблъсквате?

Често срещана заблуда е, че денталните импланти се отхвърлят от тялото – пациентите ми казват, че се страхуват дали тялото им ще приеме имплантите. Истината е, че при това лечение има неуспехи, както и при много други. Успехът на лечението с дентални импланти е 98%, което го прави доста прогнозируемо. Натрупаният световен опит датира от 80-те години на 20. век и е огромен. Неуспехите не се дължат на имунно отхвърляне на импланта. Причините са съвсем различни и при добро планиране и техническо изпълнение на манипулацията резултатът е много добър.

Има ли подходящи и неподходящи групи пациенти (визираме възраст, здравословно състояние, начин на живот) за поставяне на импланти?

Всеки човек може да си постави имплант във всяка възраст, стига да има достатъчно количество и качество на челюстната кост. Като неподходящи пациенти мога да посоча единствено хора с определени общи заболявания, които са противопоказания за подобно лечение. Определено има разлика в успеха при лечение на пациенти, които пушат. Някои придружаващи общи заболявания, като диабет, изискват предварителна подготовка и различен протокол за поддръжка след завършване на лечението.

Защо имплантите са най-доброто съвременно решение при липсващ зъб?

Загубата на един или повече зъби всъщност не е само естетичен проблем, а напротив – образувалото се празно пространство в устната кухина може да предизвика затруднено дъвчене на храната и проблемно приемане на определени хранителни продукти.

Постепенната загуба на кост при липсващ зъб, може да предизвика пропадане на здрави зъби надолу, както и завишен риск от поява на кариеси.

Голямото предимство на имплантите пред всички останали алтернативи е, че те могат да ви служат цял живот, стига да поддържате добра устна хигиена. Зъбните импланти са изградени така, че да се слеят със здравата кост на челюстта. Те изглеждат точно като емайла, тъй като цветът и материалът, от който са изработени, наподобяват естествените зъби. Сред плюсовете на зъбните импланти са, че редуцират загубата на костта и не оказват неблагоприятно влияние на останалите зъби. Самият имплант се поставя така, че да не засяга по никакъв начин съседните здрави зъби, а в случаите, когато трябва да бъдат заменени повече поредни зъби, то именно имплантите са най-ефикасното решение.

На практика зъбните импланти са перманентни „изкуствени зъби“ – красиви, здрави и без да се притеснявате за последващи усложнения. Ние даваме и 50-годишна гаранция. Извършена от специалист с опит, тази интервенция е решение за цял живот.

Какво превръща клиника Medical Dent в лидер в сферата на имплантологията в България?

На първо място, това е екипът и организацията на работния ни процес. Всички лекари, които работят в Medical Dent, постоянно се обучават в работата с най-новите технологии и лечебни методики. Инвестирали сме много в техника и оборудване. Използваме най-качествените материали. Имаме система за проследяване на качеството на лечение и за известяване за контролни прегледи, което ни позволява да поддържаме резултатите от лечението си. Работим много от дълги години и имаме огромен опит в лечението с дентални импланти. Като водещ център за лечение с дентални импланти за 16 години в Medical Dent сме горди със стотиците си доволни пациенти, както от България, така и от различни краища на света.

Как да се грижим за зъбите си след поставянето на имплантите?

Красивата усмивка изисква ежедневни грижи. Ако ги полагате правилно за поставените импланти, те могат да ви служат цял живот. Правилното почистване на зъбите означава с подходяща четка, конец и промиването с вода за уста – това е рутинната грижа, която всеки трябва да извършва. Много важна част от поддръжката на зъбните импланти са контролните прегледи и посещението при дентален хигиенист, който по специален протокол да почиства с професионална апаратура зъбите и да се грижи за здравето на венците около имплантите. Освен това на тези профилактични прегледи се проверява състоянието на венците и костта около зъбните импланти, както и целостта на системата имплант-надстройка-коронка на зъб. За да осигурим качествено обслужване след имплантологичното лечение, създадохме самостоятелен център за дентална хигиена Dental Care Center, в който професионално се грижим за поддръжката и дългосрочните резултати.

От 27 септември до 2 октомври в дентална клиника Medical Dent ще се проведат отворени врати за имплантология.

www.medicaldent.bg   www.dentalcare.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР