Болка от значение

Лятото е сезон, през който редовно прибягваме до ледени напитки и това поставя на изпитание чувствителността на зъбите. Търсим професионалист като денталния специалист д-р Бранимир Кирилов, за да ни посочи кои са решенията на проблема.

03 August 2021

Лятото е сезон, през който редовно прибягваме до ледени напитки и това поставя на изпитание чувствителността на зъбите. Търсим професионалист като денталния специалист д-р Бранимир Кирилов, за да ни посочи кои са решенията на проблема.

Д-р Кирилов, какво означава да имаме чувствителни зъби и кога се появява оплакването?

Говорим за чувствителни зъби, когато имате кратка остра болка в резултат на топли и студени храни и напитки или при натиск. Част от оплакванията са свързани с изтъняване на емайла, а другата – с отдръпване на венците. Причините за появата и на двете състояния са много: заболявания като пародонтит или неправилно миене на зъбите, ерозия на емайла в резултат на честа употреба на кисели храни и напитки, оголен дентин заради паднали и счупени пломби, неправилна захапка, която води до напукване на емайла на зъба, повишена киселинност в устата и други.

Често се наблюдава повишаване на зъбната чувствителност след стоматологични процедури като избелване. Какво е вашето мнение за това?

При избелване на зъбите често се появява временна чувствителност, това е така. Съвременните технологии обаче позволиха тази манипулация да стане напълно безболезнена. Отскоро в нашия профилиран център за дентална хигиена Dental Care Center предлагаме точно такава иновативна технология. С помощта на новата ни лампа за избелване неприятните усещания са премахнати и е достатъчно да направите само три процедури, за да се радвате на красиви и бели зъби без опасност за емайла и без риск от поява на чувствителност.

Какво е решението за повишената зъбна чувствителност при хора с изтрити зъби?

В този случай причина за чувствителността е изтриването на емайла, който изтънява или напълно изчезва и дентинът остава директно изложен на дразнителите. Когато зъбите са много изтрити и е късно да оправим захапката, решение е да ги облечем с фасети, които ще ги предпазят в бъдеще от задълбочаване на проблема. При съвременните методи като Smile design е възможно да видите и предварителен проект на възстановената си усмивка. Това е решение и да възвърнете правилната си захапка, както и комфорта от консумирането без проблем на топли и студени напитки.

Как можем да избегнем зъбната чувствителност?

Никой не е застрахован от този проблем. Важно е да се вземат навременни мерки, преди той да се задълбочи. Това означава да се излекува парoдонтитът, ако той е причинителят, или да се оправи лошата захапка чрез поставяне на шини или брекети. Отстраняването на лошите навици в четкането на зъбите и поддържането на добра дентална хигиена у дома и при специалист са действия, които ще ви предпазят от поява на чувствителност в зъбите. Понякога проблемът е разрешим и с направата на пломба в проблемния участък или обработка от зъболекаря със специални лакове за чувствителни зъби. Той може да ви препоръча и подходяща паста за чувствителни зъби.

А какво е решението при наличие на оголени венци?

Когато в резултат на венечни заболявания или травматично четкане венецът се отдръпне, зъбният корен е директно открит и зъбът става чувствителен. Ако вече е налично такова оголване на шийката на зъба, то чрез оперативна намеса можем да възстановим венеца върху оголения участък и така да възвърнем не само естетическия вид на усмивката ви, но и да ви предпазим от неприятното усещане за болка в тези учас-
тъци на зъба.

Кога ни препоръчвате да обърнем внимание на появилата се чувствителност на зъбите?

Когато чувствителността на зъбите се задържа дълго време и смущава нормалния ни ритъм на живот, не се колебайте. Отлагането може само да задълбочи проблема. Водени от концепцията за минимална инвазия, в Medical Dent винаги правим първоначална много точна диагностика и след това взимаме най-правилното за конкретния случай решение.

www.medicaldent.bg

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР