Домашният текстил - красивата промяна на дома

В новата авторска рубрика на EVA Юлия Спасова, дама с отношение към красотата и стила в дома и в живота, споделя свои идеи, естетически нагласи и лични емоции.

Юлия Спасова 08 July 2021

Домашният текстил е елементът, който създава неповторим уют и може да ни накара да се почувстваме сякаш сме в нов дом. Какво струва смяната на перде, декоративни възглавнички, тишлайфер или покривка за маса? Почти нищо, освен че трябва да решим за дизайна, цвета и размера, и разбира се, да изберем доброто качество.

Каре или тишлайфер за масата? И двете, ако питате мен, и разбира се, в зависимост от размера на масите. При новата архитектура на жилища, в които хол и кухня са обединени и има повече от една маса, е добре да изберем тишлайферите и каретата да са в един дизайн и цвят, за да се координират отделните кътове в помещението. Не забравяйте красивата и качествена покривка за маса, когато сервирате семейните обеди и вечери.

Храненето върху покривка, с красиви салфетки и подходящ порцелан, създава атмосфера, възпитава уют, поведение и етикет в децата, и от практична гледна точка запазва мебелите. Ако ви притеснява поддръжката на покривките, това не е повод за тревога – повечето красиви и качествени покривки и подложки за индивидуално сервиране са с високотехнологична обработка против петна и се гладят изключително лесно.

Декоративните възглавнички също могат да бъдат атрактивен акцент върху канапето или фотьойла. Ако не харесвате този декоративен детайл, вече се предлагат дивани и канапета с дамаска, която позволява да сменяте два или три различни цвята калъфи според сезоните или настроението ви.

Домашният текстил има силно присъствие и в спалните. Едноцветни или флорални, жакардови или с дигитален печат, памучен сатен или макосатен с фино пресукани нишки, това е избор, който ще направите, първо за да осигурите най-висок комфорт при допир с новите чаршафи, и второ, за да постигнете изцяло ново усещане в родителската или в детската спалня.

Добре е да помислите за възглавниците и завивките, които са от особено значение за качеството на съня. Според експертите качеството на съня се определя 50% от удобния матрак и 50% от правилно избраната възглавница! Освен на личното си усещане дали да е пухена възглавница и завивка, или с пълнеж от памук/вълна, или възглавница от пяна, е добре да се доверим на специалистите консултанти и да пробваме на място в магазина.

Домашният текстил е неделима част и от банята и санитарните помещения за гости. Кърпите и халатите избираме отново по два показателя – дизайн и качество. Хубавото е, че доказаните европейски марки предлагат качествени кърпи и халати с достатъчно богат избор на цветове, размери и дизайни. Все още има погрешно схващане, че за кърпата е най-важно да е много тежка и плътна, за да попива добре. Напротив, качеството на кърпите и халатите не се влияе от дебелината, а от качеството на памука. Когато кърпата и халатът са произведени от висококачествен памук, грамажът им не е от значение, за да попиват добре. Разнообразието от кърпи за баня е голямо, но през последните години е тренд да се избират едноцветни кърпи, които да придават стил и елегантност на банята.

Добре е да споменем, че на прага на летния сезон е хубаво да изберем плажни кърпи, които да са свежи, леки и най-важното – достатъчно големи, поне 100/180 см!

Текстилът дава онази свобода на себеизразяване, както модата. Той е най-лесният вариант да направим желаната промяна в дома и преживяванията си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР