Пати Смит за "онова утре след още много утра"

24 April 2021

Снимка: Робърт Мейпълторп

„Първо умря Мохамед Али, после Санди [Пърлман] и Кастро, и принцеса Лея, и майка ѝ... Сам е мъртъв. Брат ми е мъртъв. Майка ми е мъртва. Баща ми е мъртъв. Съпругът ми е мъртъв. Котката ми е мъртва. И кучето ми, което беше мъртво през 1957, все още е мъртво. Въпреки това не спирам да мисля, че нещо чудесно ще се случи съвсем скоро. Може би утре. Онова утре след още много утра.“, пише вдъхновителката на поне две поколения Пати Смит.

Легендарната певица, художничка, поетеса и писателка, боготворена като Кръстницата на пънка, пътува към себе си в книгата „Година на Маймуната”. Тя е нейният романизиран дневник с житейски истории, рисунки и полароидни снимки, в който загубите на любими хора отброяват изминатите житейски километри.

Излязла за първи път в САЩ през 2019 г., „Година на Маймуната” вече е в ръцете и на българските читатели в превод на Надежда Радулова и великолепно издание с твърди корици, реализирано с емблемата на „Лист”.

В него почитателите ще открият седемнайсет истории, в които жената, изпяла Because the Night, Gloria, Birdland, Tarkovsky и още десетки парчета, разпределени в 11 албума, разказва за хора, места и случки, белязали душата ѝ. „Година на Маймуната” е също такъв албум, а музиката е между редовете. Читателите ще влязат в мотела на сънищата, ще попаднат на един кръстопът с Марк Аврелий, Антонен Арто, Белинда Карлайл, Мартин Шийн, Сам Шепърд, Роберто Боланьо и много други фигури. Заедно с Пати Смит ще предприемат пътуване, почти религиозно аскетично, към миналото, което се изплъзва.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР