Глиненият замък в Долината на феите

Трансилвания приютява не само вампирски замъци, но и Долината на феите. В нея румънската двойка Разван и Габриела Василе осъществяват отдавнашната си мечта – да построят хотел от глина и естествени материали, приказен вариант на обитаване в стил селището на хобитите.

Елка Влаховска 27 March 2021

Снимка: valeazanelor

Трансилвания приютява не само вампирски замъци, но и Долината на феите. В нея румънската двойка Разван и Габриела Василе осъществяват отдавнашната си мечта – да построят хотел от глина и естествени материали,  приказен вариант на обитаване в стил селището на хобитите.

На 30 километра от град Сибиу, в подножието на Карпатите, се появява Глиненият замък (Кастелул де Лут Валеа Занелор).

Собствениците продават апартамента си в града, теглят кредит и се заемат с начинанието да облагородят ливадата от 8000 кв. м, да я превърнат в цветна градина и да съградят хотела само с екологични местни материали: глина, пясък, слама и дърво.

Глиненият замък днес е предпочитано място за отдих на румънските туристи,  място, постоянно окъпано в лъчите на слънцето сред безкрайния акварел от цветя, а красивите карпатски върхове са хипнотизиращ фон на този очарователен и странен дом. Хотелът се състои от десет стаи и всяка има собствен вход.

Легендата разказва, че земята, на която е разположен замъкът, е била населена с феи и те все още защитават мястото, което някога е било тяхното обиталище. Ето защо местните го посещават с особена почит.
Всеки може да изживее своя магичен момент, настанявайки се в глинената стая, вдишвайки чистия въздух, релаксирайки далече от градския шум.

Може да се отдаде на грънчарство или да рисува традиционни за областта декоративни мотиви върху чинии или глинени кани и чаши в специалните курсове, които се предлагат за любителите на занаятите.

„Щастието трае само миг – казват Разван и Габриела Василе, – но ние искаме този момент да бъде специален за всеки. Подготвихме градината с приказни детайли, построихме екологичната къща, постлахме цветните килими и поднасяме ястия от органични румънски продукти от региона по автентични местни рецепти. Дали успяхме да съхраним духа на Долината на феите?“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР