„Тайната“ на Кейт и Кей

Отслабването никога не е било толкова вкусно, лесно и бързо, както с най-новата книга „Щипка вкус“ от Кейт Алинсън и Кей Федърстоун

Елка Влаховска 08 July 2020

Отслабването никога не е било толкова вкусно, лесно и бързо, както с най-новата книга „Щипка вкус“ от Кейт Алинсън и Кей Федърстоун. Двете дами, които стоят зад този проект, са авторки на най-посещавания блог за здравословно отслабване Pinch of Nom във Великобритания. Кейт и Кей са професионални готвачки, които след десет години работа в ресторанти стигат до идеята, че им трябва място, където да споделят рецептите си.

Уебсайтът „Щипка вкус“ (Pinch of Nom) се роди преди няколко години на чаша чай край кухненската маса – казва Кей. – Докато работехме на дълги смени под напрежение в кухните на различни ресторанти, ни беше по-лесно да грабнем някаква нездравословна храна на крак. Но дойде времето, когато и двете трябваше да свалим килограми, така че решихме да се присъединим към група за отслабване. Веднага забелязахме, че няма лесни и вкусни идеи за рецепти, същото беше и в интернет. Бяхме изненадани колко много хора разчитат на скъпи готови ястия „с малко калории“, като се лишават от удоволствие и разнообразие.

Един ден Кейт изчезна в кухнята и се върна с пълнени ягоди с чийзкейк.

Бяха толкова вкусни, че се превърнаха в хит в нашата група за отслабване. Запитахме се какво ще стане, ако качим рецептите на сайт и ги споделим с още хора? Това се превърна в мисия за нас. Бяхме изумени от главоломното нарастване на посещенията в сайта. За около половин година се отчетоха по над шейсет хиляди влизания месечно.

Фейсбук групата също нарастваше с темпове, каквито никой не предполагаше. Докато тя се увеличаваше, стана ясно, че много хора, които все още не са постигнали желаното тегло и ту се хващат да свалят килограми, ту се отказват, се чувстват пренебрегнати от големите компании в диетичната индустрия.

Сайтът Pinch of Nom вече е много по-голям от нас двете, не само като екип, който работи, но и като общност, която се зароди. Книгата нямаше да съществува без всеки един от сподвижниците ни в нашата Фейсбук група, без всеки един посетител на уебсайта и без всеки човек, който е допринесъл: членовете на екипа, доброволците, дегустаторите и коментаторите, които ни подлагаха на конструктивна критика“, казват Кейт и Кей.

Рецепта за закуска
ПАЛАЧИНКИ С ЯБЪЛКИ И КАНЕЛА

Време за подготовка: 10 мин. Време за готвене: 10 мин. 341 ккал за една порция. Вегетарианска / Без глутен

Необходими продукти: 40 г овесени ядки, 1 и 1/2 ябълки – 1 настъргана, 1/2 тънко нарязана за сервиране, 50 мл нискомаслено мляко, 1/4 ч.л. канела на прах, 1 ч.л. подсладител на гранули плюс още 1 щипка, 2 средно големи яйца – разбити, 2 с.л. обезмаслено натурално кисело мляко, нискокалоричен спрей за готвене, свежи дребни плодове за украса.

Смелете овесените ядки в кухненски комбайн или блендер до съвсем ситно (като брашно). Пресипете ги в купа и ги смесете с 40 г настъргана ябълка, млякото, канелата, подсладителя и разбитите яйца. Оставете сместа.

В друга купа смесете киселото мляко с останалата настъргана ябълка и щипка подсладител. Напръскайте голям тиган с малко нискокалоричен спрей за готвене и го загрейте на умерен огън. С лъжица сложете четири еднакви порции от сместа за палачинките в тигана. Гответе 1–2 мин, докато започнат да стягат отгоре, а отдолу станат златисто кафяви. Обърнете ги внимателно и ги гответе още няколко минути или докато добият цвят и са готови.

Сервирайте палачинките с резенчета ябълка, свежи дребни плодове (напр. боровинки) и със сместа от настъргана ябълка и кисело мляко.

Още 99 полезни рецепти на български с илюстрации ще откриете в книгата „Щипка вкус“, издава „Книгомания“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР