Силвия Петкова: Тази ситуация много ще ни промени

Емил Янчев 16 April 2020

Снимка: Диляна Флорентин

Силвия Петкова се превърна в любимка на хиляди българи с ролите си в театър "София", във филмите "Лов на дребни хищници", "Радостта и страданието на тялото" и "Нашите малки различия", както и в сериалите "Под прикритие", "Революция Z" и "Пътят на честта". Преди извънредното положение тя очакваше премиерата на дебютния филм на Бо Калинов "Пепел върху слънцето", в който си партнира с Юлиан Вергов, и работеше по озвучаването на аудиокнигите за "Хари Потър".

В тези трудни дни лъчезарната актриса се опитва да остане позитивно настроена, но признава, че "работата ужасно много ми липсва". Актрисата и семейството й спазват стриктно наложените мерки и повече от месец вече си стоят вкъщи, откъдето Силвия наскоро призова и другите хора да останат по домовете си. "Не обезсмисляйте едномесечния "затвор", който вече изживяхме! Бъдете разумни, за да приключи този ужас по-скоро и да се върнем към нормалния си живот!".

Докато е в изолация Силвия все пак успява да намери поле за изява. Заедно с Росен Белов създават инициативата "Приказка ми разкажи", в която актьори разказват приказки. В YouTube канал те публикуват прочетените приказни истории и дават повод за усмивка на мнозина.

Пред EVA актрисата разказа още как се справя със ситуацията и как минава нейното ежедневие, и сподели мнението си за отношението към хората на изкуството, което определя като "обидно и унизително".

ЖИВОТ ПО ВРЕМЕ НА ИЗОЛАЦИЯ

Старая се да се наслаждавам на принудителната "ваканция". От време на време ме хващат лудите, но мисля, че е нормално за всеки. Опитвам се да уплътнявам времето си с приятни и градивни занимания. Чета, пиша, занимавам се с междублоковото пространство, което опитвам да превръщам в зелено и уютно местенце.Имам време да се уча да готвя нови неща, да направя семейния ни албум със снимки и писма, играя до припадък с малкия ни шеф. Опитвам се да съм позитивно настроена и да мисля за хубавите страни на тази ситуация. Работата ужасно много ми липсва, но няма какво да направя.Липсват ми приятелите, природата и разходките, липсват ми вечерите в някое любимо барче, танците, веселбата…

"ПРИКАЗКА МИ РАЗКАЖИ"

Целта на това занимание беше да се усмихнем взаимно в тези трудни дни. Да улесним някои родители, които нямат възможност да си останат вкъщи, да се разнообрази за кратко денят на този, който чете. Да се завърнем към поуките в приказките и да станем малко по-добри. Да се върнем към най-скъпите си спомени, когато сме били безгрижни, палави деца. Безкрайно съм щастлива, че Росен Белов даде началото на тази инициатива, а аз имам шанса да помагам с каквото мога.

ПРЕКЪСНАТИ ПРОЕКТИ

Подготвяхме се за премиерата на дебютния филм на Бо Калинов "Пепел върху слънцето", където си партнирам освен с Юли Вергов, с още куп прекрасни актьори като Анастасия Лютова, Ирини Жамбонас, Ники Станоев, Павел Попандов, Стефан Денолюбов и други.  Работих по записите на аудиокнигите за“Хари Потър" за платформата на "Сторител", по записи на рекламни клипове, в Театъра всяка вечер имахме представления..., но всичко това рязко спря.

ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО

Не ми се мисли. Толкова е обидно и унизително. Имам чувството, че хората на изкуствотоса последна грижа за управниците в нашата държава. За съжаление, тук не си дават сметка, че културата и изкуството са сърцето и обликът на един народ. Виждам в други държави на каква почит са тези дейци и ми е ужасно тъжно, че тук не е така.Не знам какво ще стане с всички нас. Вече имам уволнени колеги от някои общински театри, защото общините нямали пари да отделят за култура. В потрес съм. За всички колеги на свободна практика пък, не знам. Еднократна помощ от 300 лева. За кое по-напред? Вече спрях да следя новините, не мога да издържам на нервите, които ми образуват. Бог да ни е на помощ! На всички, не само на артистите.

ЩЕ СТАНЕМ ЛИ ПО-ДОБРИ КАТО ХОРА?

Искрено вярвам, че тази ситуация много ще ни промени. Дано само да е в положителна посока. Според мен вариантите са два - или ще станем много по-добри и ще преоценим всички дадености, или, както вече се случва на други места по света - ще озлобеем от глад, от немотия, от безперспективност. Дано онази част от обществото, която неглижира ситуацията и я смята за някаква конспирация, се вразуми. Защото всичко е в наши ръце. Само ако сме заедно, ще се справим, ще олекотим живота на онези на първа линия - лекари, полицаи, магазинери... Ако проявим отговорност и стиснем зъби, за да свърши по-бързо, защото докато има псевдобунтари, периодът на извънредното положение постоянно ще се удължава.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР