Дорина Симпсън, танц на ръба

Тя е фаталната красавица от шпионските трилъри. Само че съвсем реална. Една дръзка и интелигентна българка, въвлечена в танц на живот и смърт с политици, дипломати и тайни служби

Надежда Узунова 05 March 2020

Заслепени от сините й очи и чаровно леконравното й поведение, те ще бъдат стъписани от ловкостта на тази изобретателна актриса, опознала така добре мъжките игри, че може да диктува и променя правилата в тях.

Преди 9 септември тази актриса има само един филм – недовършен, но доста провокативен, с голи сцени! Истинската роля на живота си обаче прави като шпионка. Действието се развива в четири държави на два континента. Сценаристи са българските и английските тайни служби. А в отделните епизоди влизат цар Борис Трети, Георги Димитров и Никола Петков.

Дорина Илиева е буквалното въплъщение на израза „роден със сребърна лъжичка в устата“. Първите й спомени са от Рим. Родена е във Вечния град в семейството на български дипломат и руска аристократка. Баща й е писателят Ненчо Илиев – секретар по печата в българското посолство, близък приятел на цар Борис III и на Мусолини, написал биографиите и на двамата. Майка й е графиня Мария-Александра Романович Топчиенко, избягала от Русия след революцията.

Едва на седем години, Дорина успява да вкара семейството си във финансова катастрофа с театрален ефект, но и с реални парични последици. Изхвърля през прозореца парите за заплати на служителите в посолството, защото предишния ден гледала пиеса, в която една маймунка направила същото. Обучението й в католически пансион й дава много повече знания, отколкото родителите й допускат – Дорина заварва една от монахините с любовник.  

Ходила е на опера с Мусолини и Хитлер преди войната. По-късно с горчивина ще си спомня как е ръкопляскала на хората, които почти са унищожили света… и унищожават нейния собствен.

През 1939-а бащата на Дорина, Ненчо Илиев, е пратен от цар Борис III на тайна мисия в българските посолства – трябва да разследва корупция. Проверките му разкриват как дипломатите ни търгуват с гражданство: фиктивно бракосъчетават българи с евреи, като така продават спасение от концлагерите.

Докато баща й се занимава с царските дела, Дорина, майка й и брат й се завръщат в България. Втората световна война я заварва на плажовете на Черно море като Ива Самодива – голата актриса в главната роля на едноименния филм. През 1943-та Дорина се снима в българо-унгарска продукция с провокативни за времето си любовни сцени. Тогава е само на 17 години! И въпреки че филмът не е завършен и няма официална премиера, Дорина след време ще си спомня как благонравните българи тогава я нарекли уруспия.

По време на бомбардировките над София Дорина е в ателието на художничката Олга Брадистилова, генералска дъщеря със сексуални апетити и към двата пола и голямо влияние в елита. Тя успява да нарисува няколко портрета на нашата героиня, сред тях има и актови композиции. (Години по-късно културологът Пламен Петров попада на една от тях в Софийската градска художествена галерия. Дорина не е назована по име, но проучването му сочи, че е тя – б.р.) Когато тези картини са показани, Дорина е изложена пред обществото като леконравна жена. Нещо, което още повече утежнява положението й след смяната на системата през 1944 г.

В утрото на 4 октомври 1944-та излиза съкрушителна статия за фашистите в българската литература. Сред посочените е и Ненчо Илиев, най-вероятно заради книгите му, изследващи живота на цар Борис III и членовете на неговото семейство, както и заради биографията на Бенито Мусолини, която пише, докато живее в Италия. Още същата вечер бащата на Дорина изчезва и никога не се завръща. Това е повратният момент в живота й. Дни наред тя го търси, обикаля от врата на врата, моли за помощ всички политици, които познава, стига дори до министър-председателя Кимон Георгиев. В крайна сметка един от комунистическите регенти – Тодор Павлов – й казва, че баща й е мъртъв. Дорина си спомня как се опитал да я целуне с думите: „С тези хубави сини очи имаш голямо бъдеще. Забрави баща си и ела да вечеряш с мен“. Червеният академик Тодор Павлов по това време е на 54, Дорина – на 19.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР