Едно огнено момиче

27 March 2019

За десета поредна година Фондация „Стоян Камбарев“ ще връчи Наградите за полет в изкуството. Юбилейната церемония ще се проведе на 17– ти април в балната зала на Централния Военен клуб. Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“, носеща името на незабравимия театрален режисьор е призът, утвърдил се като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България и конкуренцията за получаване на номинация е огромна. Освен на носителя на голямата награда, Фондацията дарява безценна подкрепа за осъществяването на конкретни проекти на всяко едно от откритията си.

Един от петимата номинирани за елитния приз тази година е художникът и визуален артист Деница Боева.Обаятелното момиче е oтличенo за интригуващите си идеи и смели творчески търсения, които защитава с упоритост в академичната среда, за сериозната заявка да твори концептуално в областта на скулптурата и инсталациитe, за експериментите и умелото преплитане на материали, знаци, символи и асоциации, за участията в изложби на НХА: 2014-2018 „СБХ“ и в галерия "Средец" през 2018 г..

Ето какво сподели Деница за потребността си дa се занимава с изкуство: „Мотивацията ми е свързана с вдъхновението и вътрешните търсения. В началото се вдъхновявах от различни автори, но най- вече от природата. Изследвах нейните форми, структури, цветове, движения и проявления. Едновременно с това се задълбочавах в четене на философия , физика и различна литература, тогава започнах да откривам връзките между тях, което ме вдъхнови да преплитам две различни сфери- изкуство и наука. Чрез тях да създавам една среда за естетическо преживяване на художественото произведение, в което човекът да бъде част от него, а не просто зрител. Това ме подтикна към визуалното изкуство.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР