Защо трябва да готвим със зехтин

eva.bg 26 март 2019

Не е тайна, че зехтинът има много качества, полезни за здравето. Той съдържа големи количества мононенаситени мазнини, които са най-полезните за човешкото тяло.

Зехтинът намалява натрупването на мазнини в черния дроб, като това го прави една от най-важните съставки за ежедневно здравословно меню. Той е подходящ за готвене, но трябва да знаем как правилно да го използваме, за да можем да се възползваме от всичките му полезни съставки. Той не трябва да бъде загряван до точка на кипене, тъй като това ще промени химичния му състав и ще разгради важни компоненти.

Ето и впечатляващите благотворни действия на зехтина, които ще го направят основна част от кухнята ви:

Той е изключително богат на антиоксиданти и действа противовъзпалително.

Борейки се със свободните радикали, зехтинът понижава лошия холестерол, като предпазва от преждевременно стареене.

Зехтинът помага за регулирането на теглото. Той съдържа здравословни мазнини, които засищат и подобряват метаболизма.

Хората, които консумират зехтин, са по-малко изложени на риск от ракови заболявания. В него има олиева киселина, полифеноли, флавоноиди и сквален, на които се дължи това негово свойство.

Стимулира менталните способности, заради полезните мононенаситени мазнини. Така той намалява риска от Алцхаймер.

Хидратира кожата по-добре от множество козметични средства. Затова не се притеснявайте да нанасяте върху сухите места на кожата си зехтин. Той ще възвърне блясъка и мекотата й.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР