Холивудската усмивка - бленуваното съвършенство

Д-р Боян Сандалов за тайната на холивудската усмивка

26 March 2019

Д-р Боян Сандалов

Снимка: НУРИДЕНТ

Ако преди "холивудската усмивка" беше тайна, която само звездите знаеха, то днес истината е достъпна за всеки от нас. Д-р Боян Сандалов е специалист по естетична дентална медицина в клиники НУРИДЕНТ. Той завършва дентална медицина в Медицински Университет - София и посещава редица курсове за следдипломна квалификация, а прецизността е едно от най-изявените му качества.

Д-р Сандалов, защо наричат холивудската усмивка бленувано съвършенство? Какво кара хората да я желаят толкова силно?

Още от древността хората се вълнуват от външния си вид и непрекъснато търсят начини и методи за „разкрасяване“. Взаимоотношенията в днешното модерно общество биват силно повлияни от естетиката. Това ни кара да се интересуваме все повече и от своята усмивка.

Удовлетворяват ли се очакванията на пациентите и какви методи се прилагат в съвременната естетична дентална медицина?

Веднъж породено желанието за промяна у пациента, при нас в НУРИДЕНТ винаги бива удовлетворено. Съвременният технологичен свят и изключителното богатство на материали ни дава голяма свобода да изберем определен метод или комбинация от такива, в зависимост от желанието на пациента. Също така, фундаментално при избора на метод са показанията и противопоказанията за прилагането му.

При вземането на решение за лечение с фасети, коронки и импланти или комбинацията между тях, се анализират и съобразяват всички вече споменати фактори.

При наличието на какви дентални проблеми могат да бъдат приложими фасетите и коронките?

При по-леки несъвършенства като преоцветени и потъмнели зъби, вследствие на ендодонтско (кореново) лечение, стари обтурации, отчупени ръбове, вродени малформации (петна по зъбите), ротирани зъби, диастеми-треми (разстояние между зъбите) и прочие са приложими порцелановите фасети. При по-голяма експанзия на същите изменения, в употреба идват обвивните коронки, които ги коригират.

Какви са основните предимства на фасетите пред останалите методи за възстановяване в естетичната протетична дентална медицина?

Така нашумялото лечение с керамични фасети е предпочитано, поради няколко причини. Сред най-големите им предимства са постигането на перфектни естетични резултати, с изключителна микроинвазивност и щадене на здравите зъбни тъкани. Също така, резултатът може да бъде предвидим и навигиран от пациента по отношение на големина, форма и цвят на зъбите.

Има ли различни видове фасети?

Общоприетото схващане е, че фасетите се залепват по предната повърхност на фронталните (предните) зъби. Истината е, че така наречените фасети могат да продължават и отвъд предната повърхност, когато вече се превръщат в частични коронки. Също така се използват и оклузални фасети (по дъвкателната повърхност на зъбите) за подобряване на дъвкателната функция, при заличен оклузален релеф и повдигане на захапката до нормални съотношения, вследствие на абразия (изтриване на зъбите). Все повече се прилагат и фасети без препарационна техника, при която не се изпилява никаква част от зъба.

Фасетите биват различавани според материала и технологията, по която са изработени. Керамичните фасети могат да бъдат фрезовани, пресовани, синтеровани или с послойно нанасяне. Композитните фасети намират по-рядко приложение.

Съществуват ли митове за фасетите, на които пациентите не бива да вярват?

Митовете винаги са съществували. При някои хора убеждението е, че фасетите са вечни, а при други, че са кратковременно решение. Истината е, че с правилната поддръжка те могат да служат пълноценно на пациента 15-20 години. Също така, пациентите се смущават от изпиляване на здрави зъбни тъкани, което не се предприема без точни показания.

Има ли случай, в които фасетите не са приложими?

Разбира се, че има такива случаи, но това изобщо не означава, че лишаваме пациентите си от блестяща и хармонична усмивка. Както вече споменах, при комбинирането на методите, резултатът е също толкова удовлетворяващ, както при използване само на един вид конструкции за възстановяване. Подобни случаи могат да бъдат например зъби с големи деформации, отклонения от зъбната редица, изградени зъби, такива с множество обтурации, както и липсващи зъби.

Друг много разпространен проблем е стискането и скърцането със зъби (бруксомания и бруксизъм).

Какво е решението при пациенти с подобни проблеми?

Именно тук, за постигане на перфектни резултати, ние използваме безметални циркониеви конструкции с керамично покритие Те могат да бъдат коронки или мостове, при липсващи единични зъби. При случаи с множество екстракции е показано използването на дентални импланти. Окончателното възстановяване се осъществява със същия вид естетични конструкции.

Съществуват ли възрастови ограничения за провеждане на манипулациите, споменати до момента?

Абсолютни възрастови ограничения не съществуват. Разбира се, преди предприемането на всяко едно лечение, се съобразява цялостното състояние на макроорганизма.

А резултатът и най-вече цветът. Колко "бяло" е достатъчно? Какви са най-честите предпочитания на пациентите?

Резултатът и конкретно цветът винаги действат силно мотивиращо за пациента да поддържа перфектна орална хигиена, за да съхрани блестящата си усмивка. „Достатъчното бяло“ се оптимизира от клинициста спрямо белези като цвят на кожата, очите и косата, но окончателният цвят почти винаги се избира предимно спрямо желанието на пациента.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР