Александър Маккуин на 50

eva.bg 17 March 2019

„Искам хората да се страхуват от жената, която аз обличам ” – казва един от най-забележителните британски дизайнери, Александър Маккуин, който днес щеше да празнува 50-годишен юбилей.  

На 10 февруари 2010 г., няколко дни след смъртта на майка си Джойс, Маккуин сложи край на живота си.

Роден в Лондон, в семейството на таксиметров шофьор и учителка (и двамата шотландци по кръв), Лий Александър, както е рожденото му име, започва кариерата си в модата едва на 16 като помощник в шивашко ателие, за да стигне до главен дизайнер на модна къща Givenchy, основател на собствена марка и култова фигура в световната мода. Невероятният му талант е открит от модния гуру Изабела Блоу (също завършила живота си със самоубийство през 2007 г.), която откупува дипломната му колекция от Колежа по изкуства и дизайн Сейнт Мартинс.

Маккуин никога не е криел хомосексуалната си ориентация и твърди, че я е осъзнал още в много ранна възраст. „С раждането си отидох директно на гей парад” – казва той.

Медиите обичат да го наричат „ужасното дете на модата” или „лошото момче” (особено след като въведе панталоните с ниска талия), но определението, което винаги най-добре му е прилягало, е онова, което той сам си дава: „Един ден, когато вече ме няма, хората ще знаят, че 21 век започна с Александър Маккуин”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР