Какво се случва в „Кухнята на Госпожа Черешова”

Силвия Плат за деца

07 March 2019

Историята „Кухнята на Госпожа Черешова” започва така: „Госпожа Мирта Черешова имаше най-чистата, спретната, лъскава и весела кухня на цялата улица „Ябълкова”. Всички казваха така и още го казват.” С едно „щрак” Тостер подхвърля златни препечени филийки, а Кафеварка прави толкова необичайно хубаво кафе, че стопанката ѝ понякога си мисли, че е необикновена. Госпожа Черешова не подозира, че зад всички вълшебства стоят двете духчета Сол и Пипер, които се грижат кухненските обитатели да си вършат работата и да живеят в съгласие и доволство.

Един ден обаче настава бъркотия, понеже всеки уред налага собственото си мнение и хвърля око на чуждите умения.

Пет години след публикуването на „Кухнята на госпожа Черешова” Силвия Плат се самоубива, но това вече е драма за възрастни.

Поетесата, бягаща по вълните на депресията, има три щастливи истории – освен „Кухнята на госпожа Черешова”, това са „Костюм за все едно” и „Книгата на леглата”. Излизат за първи път у нас в книгата „Кухнята на госпожа Черешова” като част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство „Лист”. Преводът е дело на Стефан Русинов, а великолепните илюстрации - на Капка Кънева.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР